to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:52 | 28.12.2020

Κοινωνία

Παρέμβαση της αντεισαγγελέως Αρείου Πάγου για την ρατσιστική επίθεση στο Ωραιόκαστρο

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρμόδια για θέματα ρατσιστικής βίας παρενέβη στην υπόθεση της επίθεσης το περασμένο Σάββατο σε δομή ανηλίκων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης- Σήμερα, Δευτέρα 28/12, έγιναν δύο συλλήψεις, ενός 38χρονου και του 14χρονου γιου του, από την αστυνομία, ωστόσο με εισαγγελική εντολή αφέθηκαν ελεύθεροι αρχικά ο ανήλικος και κατόπιν ο πατέρας του


Ειδικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την εν λόγω υπόθεση και παράλληλα ζήτησε να είναι ενήμερη επί των εξελίξεων και το τελικό εισαγγελικό αποτέλεσμα, όπως προβλέπει η Ποινική Δικονομία.

Σημειώνεται, ότι ταυτοποιήθηκαν ένας 38χρονος και ο 14χρονος γιος του για τη συμμετοχή τους στο επεισόδιο που σημειώθηκε, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ενώ συνελήφθη και ένας 15χρονος αλλοδαπός που φιλοξενείται στη δομή, κατόπιν μήνυσης που υπέβαλε σε βάρος του ο 38χρονος.

Με εντολή του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης της Θεσσαλονίκης, οι δύο ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ για τον 38χρονο ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Τη διερεύνηση της καταγγελίας για το επεισόδιο χειρίζεται το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Επίθεση στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της δομής, Θοδωρή Καραγιάννη, που είπε ότι θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια εισαγγελία, άγνωστοι συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο με μαχαίρια, καδρόνια και σιδερολοστούς, φώναξαν αρχικά  ρατσιστικά συνθήματα και στη συνέχεια επιχείρησαν να εισβάλουν στο χώρο όπου φιλοξενούνται τα προσφυγόπουλα. «Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τα ανήλικα απέναντι σε ανθρώπους που με σχέδιο υποκινούνε μίσος και προπαγάνδα και δεν φοβούνται να ασκήσουν βία με κίνδυνο ζωής σε παιδιά 12-15 ετών», υπογράμμισε. 

Από τα αποτελέσματα της επίθεσης - φωτ. makthes.gr

φωτ.: makthes.gr

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θεσσαλονίκης: Ας αποδείξει ο υπ. ΠροΠο πως η μέριμνα για την ασφάλεια ισχύει για όλες τις περιπτώσεις

«Ακόμη ένα περιστατικό ωμής ρατσιστικής βίας σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν ομάδα αγνώστων, συγκεντρώθηκε έξω από δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στο Ωραιόκαστρο, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας. Οι άγνωστοι οι οποίοι κρατούσαν στα χέρια τους σιδερολοστούς, καδρόνια και μαχαίρια, αφού φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα στη συνέχεια προσπάθησαν να εισβάλλουν στο χώρο.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων περιστατικών και να υπενθυμίσει πως η καταδίκη της Χρυσής Αυγής από τη δικαιοσύνη ως εγκληματικής οργάνωσης, δε σημαίνει πως εξαφανίστηκαν και οι εγκληματικές της απόψεις από την ελληνική κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση των άγνωστων φασιστών στη δομή φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο. Ζητάμε από την αρχές να προχωρήσουν στην άμεση σύλληψη των ενόχων.

Επίσης, ζητάμε από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αποδείξουν πως η μέριμνα για την ασφάλεια των πολιτών, που τόσο ευαγγελίζονται, ισχύει για όλες τις περιπτώσεις και όχι κατ’ επιλογή.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Δε θα επιτρέψουμε να εξαπλωθεί το ρατσιστικό δηλητήριο

Χτες βράδυ σημειώθηκε ρατσιστική επίθεση σε δομή φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων στο Ωραιόκαστρο. Οι 10 περίπου ακροδεξιοί εγκληματίες, οπλισμένοι με μαχαίρια, σιδερογροθιές και δοκάρια κινήθηκαν οργανωμένα και μέσα σε λίγα λεπτά ολοκλήρωσαν την έφοδό τους. Τραυμάτισαν ανήλικους βωμολοχώντας και απειλώντας, μέσα στη δομή φιλοξενίας, που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά που βρέθηκαν θύματα του εγκληματικού μίσους και του ρατσισμού ήρθαν αντιμέτωπα με την ωμή βία ακροδεξιών δυνάμει δολοφόνων, αλλά σύσσωμη η κοινότητα των φιλοξενούμενων και των απασχολούμενων της δομής βρέθηκε αντιμέτωπη με το φόβο των επιθέσεων. Το περιστατικό συνέβη σε μία περίοδο αυστηρού εγκλεισμού υπό τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης που διακηρύττει συνεχώς ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτεταμένης ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.
Η επίθεση αυτή έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά επιθέσεων βασισμένων στην ακροδεξιά και τη ρατσιστική βία, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. Ρατσιστικές επιθέσεις όπως αυτή μας θυμίζουν πως μπορεί να τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή, αλλά όχι με τον χρυσαυγητισμό. Μας θυμίζει επίσης πως ο νεοναζισμός και τα μορφώματά του δεν συνθλίβονται ριζικά μόνο σε θεσμικό επίπεδο, αλλά κυρίως στο κοινωνικό. Η συνέχεια του χρυσαυγητισμού αποτελεί λογικό επακόλουθο της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που όλο και συχνότερα νομοθετεί και δρα εμπνεόμενη απ' τις σκοτεινότερες εποχές του τόπου. Η καλλιέργεια και η συντήρηση τέτοιων ακροδεξιών συμμοριών έχει καταδείξει, τόσο κατά τον προηγούμενο αιώνα όσο και κατά το πρόσφατο παρελθόν, πως μόνο μίσος και βία μπορεί να σκορπίσει στις κοινωνίες μας.
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σταθερά ενάντια σε κάθε είδους νεοναζιστικά και φασιστικά μορφώματα, που αναπαράγονται ελεύθερα εξαιτίας της ανάγκης της επιβολής ακροδεξιών αφηγημάτων για την εξυπηρέτηση ορισμένων. Αναρωτιόμαστε επίσης ποιο είναι το καθεστώς ασφάλειας που μας προσφέρει η πολυδάπανη ΕΛΑΣ και το μονίμως αναρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Δε θα επιτρέψουμε να εξαπλωθεί το ρατσιστικό δηλητήριο, το μίσος κι η μισαλλοδοξία σε καμία γειτονιά. Διεκδικούμε άσυλο και ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά που έρχονται στην χώρα μας, κατατρεγμένα από πολέμους, από διακρίσεις και φτώχεια.
Διεκδικούμε πόλεις ανοιχτές και γειτονιές φωτεινές χωρίς φόβο. Διεκδικούμε μια κοινωνία με ελευθερία μακριά απ' το σκοταδισμό.

Καταδικάζει και το ΚΚΕ

Την «εγκληματική επίθεση» σε προσφυγική δομή ανηλίκων «από ομάδα ακροδεξιών στοιχείων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, καταδικάζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το επεισόδιο που σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στο προσωπικό και τα προσφυγόπουλα της δομής και απαιτούμε από τις αστυνομικές αρχές να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπαίτιους», σημειώνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται πως «δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ένα ακόμη περιστατικό που προστίθεται σε μια μεγάλη λίστα ανάλογων περιστατικών σε διάφορες περιοχές και δομές της χώρας».

   «Όσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις -τόσο η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η τωρινή της ΝΔ- αποποιούνται της κρατικής ευθύνης και μέριμνας που πρέπει να υπάρχει προκειμένου να εξασφαλιστούν ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες για το διάστημα παραμονής τους στη χώρα μας, όσο ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τα ΕΕ αρνούμενοι την χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους, τόσο αυτοί θα μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και εκτεθειμένοι σε τέτοιου είδους επιθέσεις, τόσο περισσότερο θα αποθρασύνονται και οι διάφορες φασιστικές ομάδες εντείνοντας και επεκτείνοντας τη δράση τους», επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)