to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 18.09.2019

Διεθνή

Επιχείρηση «αποθέρμανσης» στον Περσικό Κόλπο και την αγορά πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία διαβεβαιώνει πως μπορεί να επαναφέρει την παραγωγή της σε κανονικά επίπεδα σε διάστημα τριών εβδομάδων- κόντρα στις προειδοποιήσεις ειδικών πως πρόκειται για μία διαδικασία που θα μπορούσε να χρειαστεί και μήνες.


Η Σαουδική Αραβία διαβεβαιώνει πως μπορεί να επαναφέρει την παραγωγή της σε κανονικά επίπεδα σε διάστημα τριών εβδομάδων- κόντρα στις προειδοποιήσεις ειδικών πως πρόκειται για μία διαδικασία που θα μπορούσε να χρειαστεί και μήνες. Και ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει το Ιράν, αλλά ξεκαθαρίζει πως δεν θέλει πόλεμο και δεν θα βιαστεί να απαντήσει- κόντρα στους φόβους αναλυτών ότι ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος θα ανάψει νέες φωτιές στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και μαζί τους και οι τιμές του πετρελαίου μετά το άλμα της Δευτέρας, που τρόμαξε την παγκόσμια οικονομία.

Το κλίμα στη Μέση Ανατολή παρέμενε, ωστόσο, τεταμένο αφού η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα δώσει στοιχεία σήμερα που συνδέουν το Ιράν με τις επιθέσεις. Η Ουάσινγκτον έχει ήδη ανακοινώσει πως πιστεύει ότι οι επιθέσεις σε βάρος της μεγαλύτερης στον κόσμο χώρας εξαγωγής πετρελαίου προήλθαν από το νοτιοδυτικό Ιράν. Η Τεχεράνη από την πλευρά της αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στα χτυπήματα αυτά.

Πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας αφού η Σαουδική Αραβία.

Στις 14:08 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν πτώση 28 σεντς ή 0,4%, στα 64,27 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν πτώση 45 σεντς ή 0,8%, στα 58,89 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν χθες κατά 6% αφού ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το βασίλειο είχε αποκαταστήσει την παροχή πετρελαίου προς τους πελάτες του στο επίπεδο που ήταν πριν τις επιθέσεις αντλώντας από τα αποθέματά του. Οι επιθέσεις του Σαββάτου είχαν ουσιαστικά ως αποτέλεσμα να διακοπεί το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ουσιαστικά η αγορά τηρεί στάση αναμονής ενόψει και των σημερινών συναντήσεων που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Σαουδική Αραβία. Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και με τους αξιωματούχους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες - μετά την επίθεση οι τιμές του αργού πήραν την ανηφόρα

«Υπάρχει άπλετος χρόνος... Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Θα είμαστε όλοι εδώ για πολύ καιρό» τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, την ώρα που δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυπταν στο Reuters πως η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η επίθεση στην Aramco εκτοξεύτηκε από το Ιράν.

«Η απάντηση για την μεγαλύτερη επίθεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στην Ιστορία, πιστεύω ότι βρίσκεται στο μην σπεύσουμε να αντιδράσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι συμφωνούμε» δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Όπως σχολιάζει το Reuters η σημερινή στάση του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του 2017, όταν, λιγότερο από τρεις μήνες στην προεδρία, περίμενε μόλις δύο μέρες πριν διατάξει αεροπορικές επιθέσεις στην Συρία για να τιμωρήσει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για επίθεση με χημικά όπλα. Ωστόσο μάλλον δεν θα πρέπει να εκπλήσσει. Ουσιαστικά αντανακλά το περιβόητο δόγμα του «Η Αμερική Πρώτα» και την πεποίθηση μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων του ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά από τις εντάσεις της Μέσης Ανατολής.

Οι εξελίξεις δε έρχονται σε προεκλογική περίοδο για τον Αμερικανό πρόεδρο, που το τελευταίο που θέλει να δει είναι να ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων στη χώρα ενώ ο ίδιος θα επιχειρεί να διασφαλίσει δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο.  Αυτός ο παράγοντας τον κάνει να επιλέγει την στάση αναμονής και να επιδιώκει την «αποθέρμανση». Για τώρα τουλάχιστον. Γιατί έχει αποδείξει επανειλημμένα στο παρελθόν πως μπορεί πολύ γρήγορα να αλλάξει διαθέσεις και γνώμη.

Στο Σ.Α του ΟΗΕ η υπόθεση

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε σήμερα να υπάρξει απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.

«Βλέπουμε ρόλο για το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Σαουδική Αραβία δέχθηκε επίθεση και θα ήταν προσήκον να απευθύνουν στο Συμβούλιο. Όμως πρώτα πρέπει να συγκεντρώσουμε πληροφορίες που μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα», σχολίασε αυτός ο Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ωστόσο δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τη φράση «πληροφορίες που μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα». Στο παρελθόν οι ΗΠΑ έχουν δώσει στη δημοσιότητα απόρρητες πληροφορίες προκειμένου να ενισχύσουν τα αιτήματά τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας προήλθε από το νοτιοδυτικό Ιράν, επεσήμανε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια δράση ενδέχεται να αναλάβει το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές, τις οποίες έχει παρουσιάσει στη διάρκεια του προηγούμενου έτους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά τις οποίες δεν έχει εφαρμόσει ακόμη η Ουάσινγκτον.

Ωστόσο το ενδεχόμενο ομοφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μικρό, καθώς Ρωσία και Κίνα –που έχουν δικαίωμα βέτο- μάλλον θα προστατεύσουν το Ιράν.

Επίσημη επστολή του Ιράν στις ΗΠΑ: Δεν ήμασταν εμείς

Το Ιράν απηύθυνε «επίσημη νότα» προς τις ΗΠΑ μέσω της Ελβετίας, στην οποία τονίζει ότι δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν το Σάββατο εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Irna.

Σε αυτή τη διακοίνωση που παραδόθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, η ισλαμική δημοκρατία «επιμένει στο γεγονός ότι δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο σε αυτές τις επιθέσεις και διαψεύδει και καταδικάζει τις κατηγορίες του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και του (υπουργού Εξωτερικών Μάικ) Πομπέο» εναντίον της.

Ωστόσο η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι η απάντησή της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση «δεν θα περιοριστεί στην πηγή», σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

«Σε επίσημη νότα προς τις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας, το Ιράν επανέλαβε ότι δεν ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση των Αμερικανών εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει άμεση αντίδραση», μετέδωσε το ISNA.

Πηγή: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)