to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιχειρήσεις «σκούπα» στην Ειδομένη

«Κάθε απαγόρευση των αρχών στέλνει τους πρόσφυγες όλο και πιο πολύ στην αγκαλιά των δουλεμπόρων. Αν οι Σύροι δεν πληρώσουν χρήματα στους διακινητές, τότε τον λόγο έχουν οι εγκληματικές συμμορίες», γράφει στο ρεπορτάζ του ο Β. Τσαρτσάνης.


Με μαζικές αστυνομικές άτυπες επιχειρήσεις σύλληψης και προσωρινής κράτησης αποφάσισε να διαχειριστεί η ΕΛ.ΑΣ. την απίστευτη τραγωδία των εγκλωβισμένων προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο για την προστασία των προσφύγων. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία αφήνει άθικτους τους διακινητές και τις κάθε λογής μαφίες που λυμαίνονται τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το βράδυ της Πέμπτης αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας Υποστράτηγο Ν. Μπαντουβάκη και του Αστυνομικού Διευθυντή Νομού Κιλκίς Ηλ. Μπόλου η διεξαγωγή άτυπων αστυνομικών επιχειρήσεων για τη σύλληψη των προσφύγων και την μεταγωγή τους στη Θεσσαλονίκη, από όπου πιθανότατα θα επιχειρήσουν να κάνουν από την αρχή με τα πόδια το εξοντωτικό ταξίδι 75 χιλιομέτρων μέχρι τα σύνορα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 100 πρόσφυγες, οι περισσότεροι Σύροι, αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν την Παρασκευή σε αστυνομικά οχήματα και κρατήθηκαν σε αποθήκη του συνεταιρισμού του χωριού Εύζωνοι, χωρίς φως και τουαλέτα, με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής, που διέψευσαν την πληροφορία. Λίγο μετά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, οι πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ύστερα από το συγκλονιστικό δισέλιδο ρεπορτάζ του κινηματογραφιστή Βασίλη Τσαρτσάνη στην εφημερίδα μας («Πορείες θανάτου στην Ελλάδα της κρίσης», 23 Ιουνίου 2015), που αποκάλυπτε πως οι ελληνικές αρχές απαγορεύουν την επιβίβαση προσφύγων στα μέσα μεταφοράς, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης δήλωσε άγνοια, παρόλο που την υπόθεση έχουν αποκαλύψει από καιρό διεθνή μέσα ενημέρωσης (ΒΒC, Channel 4, Al Jazeera, Le Monde, Washington Post).

Πριν μιάμιση εβδομάδα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε πως επιτρέπει την είσοδο στους πρόσφυγες, δίνοντάς τους προθεσμία 72 ώρες να ζητήσουν άσυλο στη χώρα ή να την εγκαταλείψουν, αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή της περισσότερο από δύο ημέρες, ύστερα από τις οποίες ξαναέκλεισε τα σύνορα, αφήνοντας ελάχιστους να περνούν.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες ετοιμάζονται να φτάσουν στην περιοχή, αναζητώντας διέξοδο από μια Ελλάδα ανίκανη να τους φιλοξενήσει προς μια Ευρώπη που δεν τους θέλει.

«Κάθε απαγόρευση των αρχών στέλνει τους πρόσφυγες όλο και πιο πολύ στην αγκαλιά των δουλεμπόρων. Αν οι Σύροι δεν πληρώσουν χρήματα στους διακινητές, τότε τον λόγο έχουν οι εγκληματικές συμμορίες», γράφει στο ρεπορτάζ του ο Β. Τσαρτσάνης, περιγράφοντας μια κατάσταση σύρραξης, καθώς οι πρόσφυγες οργανώνονται σε μικρούς στρατούς που φτάνουν και τα 300 άτομα, προκειμένου να προστατευτούν. «Φτάσαμε στα σύνορα στις 4 το πρωί. Μπήκαμε στο δάσος με φακούς, αυτό που έβλεπα με τρόμαζε και με έθλιβε ως άνθρωπο, εκείνοι που βοηθήσαμε κάποιες ώρες πριν, έβγαιναν από το δάσος μες στα αίματα, χτυπημένοι πολύ άσχημα, υποβασταζόμενοι και τρομαγμένοι», συνεχίζει.

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» προκάλεσε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονου προς την εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, σχετικά με «τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ για τις ληστρικές επιθέσεις που υφίστανται οι πρόσφυγες», παρόλο που η χώρα έχει δεχτεί χρηματοδότηση περίπου 622 εκατομμυρίων ευρώ (και αναμένεται να δεχτεί άλλα 664 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020) μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Η Ευρώπη αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Οι πρόσφυγες όμως χρειάζονται άσυλο και προστασία. [...] Τα σύνορα του παραλογισμού και της καταστολής υπάρχουν, για να μας θυμίζουν ότι είμαστε «πολιτισμένοι» και προστατευμένοι και γι’ αυτό απάνθρωποι», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η αν. υπουργός Τ. Χριστοδουλοπούλου.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)