Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Λ. Αβραμάκη, με την οποία ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα των επαγγελματιών της εστίασης να παραταθεί το μέτρο της ατελούς χρήσης κοινόχρηστων χώρων για όλο το 2023, ως ελάχιστο βήμα περιορισμού του λειτουργικού κόστους που έχει πολλαπλασιαστεί από τον Αύγουστο του 2021 και εξής.
Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για την αντοχή της ελληνικής οικονομίας έναντι του πληθωρισμού, η κατάσταση που επικρατεί στην εστίαση και στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι απογοητευτική όπως, επίσης, και ευρύτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι επαγγελματίες της εστίασης βλέπουν από τον Αύγουστο του 2021, πριν δηλαδή από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους να αυξάνεται καθημερινά είτε λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, είτε λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα καύσιμα, είτε λόγω της γεωμετρικής πλέον αύξησης τιμών στις πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, βιώνουν την διαρκή μείωση της κατανάλωσης στα καταστήματά τους καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να περικόψουν δραστικά τις δαπάνες τους προκειμένου να εξασφαλίζουν, όσο αυτό είναι δυνατό, τα αναγκαία για την επιβίωσή τους βασικά αγαθά περιλαμβανομένου του διαρκώς διογκωμένου κόστους στέγασης.
Σε αυτές τις συνθήκες, οι επαγγελματίες της εστίασης αναγκάζονται και αυτοί σε περικοπές κατανάλωσης αλλά και στις θέσεις εργασίας που προσφέρουν απασχολώντας προσωπικό είτε για λιγότερες ημέρες είτε για λιγότερες ώρες. Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας, η Ένωση Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Νομού Σερρών, απευθύνει έκκληση να παραταθεί το μέτρο της ατελούς χρήσης των κοινόχρηστων χώρων για ολόκληρο το 2023.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι Δήμοι έχουν ανάγκη από την αύξηση των εσόδων τους, δεδομένου ότι και για τους ΟΤΑ έχει αυξηθεί σημαντικά το λειτουργικό κόστος χωρίς όμως η κυβέρνηση να έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των προϋπολογισμών τους και καλούν τους Υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να ενισχύσουν αντίστοιχα τους προϋπολογισμούς των Δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες χωρίς να αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη ή τους λογαριασμούς (πχ ΔΕΥΑ) που καλούνται να πληρώνουν οι πολίτες.