to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:02 | 09.01.2014

leftist

Οικονομία

Επιχειρηματίες με τα λεφτά του κράτους

Η ιστορία ακούγεται τόσο παλιά, όσο και το ελληνικό κράτος.


 Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, και πριν από μας οι γονείς και πρόγονοί μας, ακούμε συνεχώς για σκάνδαλα που αφορούν παράνομες δανειοδοτήσεις επιχειρηματιών από κρατικές (ή κρατικά ελεγχόμενες) τράπεζες. Λεφτά που δίνονταν ουσιαστικά από τον κρατικό κορβανά στις τσέπες ημετέρων για υποτιθέμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και που δεν επιστρέφονταν ποτέ. Δήθεν δάνεια σε δήθεν επιχειρηματίες για δήθεν επενδύσεις.

Στην Ελλάδα ηχηρά ονόματα της λεγόμενης ιδιωτική πρωτοβουλίας λειτουργούσαν και λειτουργούν ως κρατικοδίαιτοι παρακυβερνητικοί μηχανισμοί. Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτελούν το πιο πρόσφατο επεισόδιο του ίδιου παλιού κακού σίριαλ.

Έτσι κι αλλιώς, η καταλήστευση του δημοσίου χρήματος συνιστά ειδεχθές έγκλημα. Κάθε ευρώ που μπαίνει στις τσέπες των απατεώνων, μπορεί να λείψει από τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία. Κατά συνέπεια, δικαίως εξοργίζεται η κοινή γνώμη με τα σκάνδαλα που αφορούν διασπαθίσεις του δημοσίου χρήματος.

Όταν όμως οι κλέφτες του δημοσίου είναι πρόσωπα που εμφανίζονταν ως Ηρακλείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της αξιοκρατίας, τότε το ποτήρι της αγανάκτησης πραγματικά ξεχειλίζει. Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι οι αστέρες του life style της προηγούμενης περιόδου, πρόσωπα-σύμβολα των επιχειρήσεων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Αυτοί που επί χρόνια διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους για το βραχνά του “κρατισμού”, αποκαλύπτεται τώρα ότι έγιναν πλούσιοι με τα λεφτά του κράτους. Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι!

Πλανάται βέβαια πλάνην οικτρά, όποιος φαντάζεται ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου του ΤΤ θα σημάνει μια νέα εποχή στην τραπεζική πίστη. Στην πραγματικότητα, ο επίλογος του σκανδάλου του ΤΤ αποτελεί ταυτόχρονα το πρελούδιο του νέο σκανδάλου, δηλαδή της πώλησης της Eurobank (που έχει ενσωματώσει το “καλό) ΤΤ) σε τιμή πολύ πιο πιο χαμηλή από τα δημόσια κεφάλαια που χρειάστηκαν για τη σωτηρία της.

Το παλιό πλιάτσικο θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για το καινούργιο. Αυτό που θα μείνει σταθερό είναι ότι ορισμένοι θα παριστάνουν τους επιχειρηματίες με τα λεφτά του κράτους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)