to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιχειρήματα με λογική ή λογική «καφενείου» το παιχνίδι της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες;

Εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη υψώνει εμπόδια στην σύσταση του ΕΣΡ. Η απόφαση του ΣτΕ μιλάει για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ ή κατά της απόφασης του ΣτΕ την οποία χειροκρότησε;


Με τελευταίο παράδειγμα τις «ζητωκραυγές» στελεχών της ΝΔ για την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 2α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και την άρνηση, μέχρι πρότινος, της ΝΔ να συμπλεύσει με τις συνταγματικές της υποχρεώσεις για την σύσταση του ΕΣΡ – θέση που υιοθέτησε μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρεία της ΝΔ – γίνεται φανερή τόσο η αλληλεξάρτηση ΝΔ-καναλαρχών, όσο και η αμετροέπεια λόγων και πράξεων που χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Η αρχή έγινε τον περασμένο Γενάρη μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρεία της ΝΔ και δια στόματος Νίκου Δένδια στην ολομέλεια της βουλής. Ο κ. Δένδιας είχε δώσει τότε το πρώτο δείγμα του σκληρού ροκ που θα ακολουθούσε η ΝΔ εφεξής.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας που αύξανε τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ από εφτά σε εννιά, ο κ. Δένδιας, χαρακτήρισε τη ρύθμιση «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους» και τόνιζε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στη Διάσκεψη των Προέδρων για την σύσταση του ΕΣΡ.

Από τότε και μέχρι σήμερα η διάσκεψη των προέδρων για την σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης είναι άκαρπη, καθώς εκτός της ΝΔ ήταν δεδομένη και η άρνηση του ΚΚΕ και της ΧΑ να συναινέσουν στην πρόταση της κυβέρνησης…

Βέβαια, αν το ΕΣΡ είχε συσταθεί από τον περασμένο Γενάρη, σύμφωνα και με τις προθέσεις της κυβέρνησης να ακολουθήσει την συνταγματική οδό, τότε το ΣτΕ δεν θα χρειαζόταν να συζητήσει στην ολομέλεια το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Γιατί αν υπήρχε Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν θα συζητιόταν στο ΣτΕ τόσο η προσφυγή του Mega, όσο και η αντίστοιχη των υπολοίπων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Θα πρέπει να απαντηθεί, λοιπόν, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το γιατί η ΝΔ δεν συναίνεσε (όπως ορίζουν οι συνταγματικές της υποχρεώσεις) στην σύσταση του ΕΣΡ όλο αυτό τον καιρό, αλλά και γιατί η απότομη αλλαγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά την εκλογή του στον προεδρικό «θώκο».

Υπενθυμίζεται ότι ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης διαβεβαίωνε πριν την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η ΝΔ θα συναινούσε στη συγκρότηση του ΕΣΡ. 

Οι πρώτες αντιδράσεις ευφορίας, των στελεχών της ΝΔ, στο άκουσμα της απόφασης του ΣτΕ την Τετάρτη το βράδυ, που έκρινε το «νόμο Παππά» αντισυνταγματικό, αλλά και η απάντηση της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο, μέσω του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, κατέστησαν σαφές το μέγεθος της ανακολουθίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολλώ δε μάλλον όταν πέραν του άρθρου 2α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης. Μάλιστα ο νόμος - ρύθμιση που έρχεται τη Δευτερα, για την προσωρινή άδεια των καναλιών μέχρι την σύσταση του Εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης, δεν είναι τζάμπα, πάλι θα πρέπει να πληρώσουν οι καναλάρχες για την χρησιμοποίηση των δημόσιων συχνοτήτων.

Παραθέτουμε ολόκληρη την δήλωση του κ. Κουμουτσάκου:

«Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με πλήρεις τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.
 
Είναι επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον «νόμο Παππά» που κρίθηκε αντισυνταγματικός.
 
Να διασφαλισθεί, δηλαδή, ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ.
 
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του, όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα».
 
Δηλαδή, ποια είναι η διαφωνία και τα επιχειρήματα της ΝΔ; Ότι ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς πρέπει να παραδώσει όλες τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ. Σε εκείνο το ΕΣΡ που η ΝΔ επέλεξε να απαξιώσει είτε με το να μην προσέρχεται στην σύσκεψη των Προέδρων ή με το να μην ψηφίζει για την σύστασή του εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο.

Αποποιούμενη των ευθυνών της για τα τελευταία 27 χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο η ΝΔ «ζητωκραυγάζει» και θέλει να πλασαριστεί σαν μέρος της λύσης, με παραπέτασμα καπνού την απόφαση του ΣτΕ.

Εξου και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα προσπαθήσει να πάρει το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης με την συνάντηση της Δευτέρας, που ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για να θέσει ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης,(ξανά)ζητώντας ουσιαστικά εκλογές…Ο στόχος, λοιπόν, είναι η δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και «η αρπαγή της εξουσίας».

Σε αυτήν την στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη - εξουσία πάση θυσία, εδώ και τώρα – «πλάτες» βάζει όλο το κατεστημένο της διαπλοκής, που μεσουρανούσε όλα αυτά τα χρόνια και που οδήγησε την χώρα στην εποχή των μνημονίων. 




 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)