to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:52 | 10.02.2022

Διεθνή

Επιφυλακτικός ο Μπάιντεν σχετικά με το «τέλος της πανδημίας»

Σε πολλές Ρεπουμπλικανικές πολιτείες οι κυβερνήτες συμπεριφέρονται ήδη σαν η πανδημία να είναι ένα ζήτημα του παρελθόντος. Τα νοσοκομεία παραμένουν όμως γεμάτα.


Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που είχε δεσμευθεί να νικήσει την πανδημία, βρίσκεται σε μια ολοένα και πιο ευαίσθητη θέση την ώρα που το κύμα της covid-19 που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον φαίνεται να υποχωρεί και οι Αμερικανοί μπορούν να ονειρεύονται μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε πολλές Ρεπουμπλικανικές πολιτείες οι κυβερνήτες συμπεριφέρονται ήδη εδώ και καιρό σαν η πανδημία να είναι ένα ζήτημα του παρελθόντος, παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούσαν να είναι γεμάτα ασθενείς με covid-19.

Όμως πλέον, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, και οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση.

Καλιφόρνια, Ιλινόις, Νιού Τζέρσι, Νέα Υόρκη, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ: εδώ και μερικές ημέρες μακραίνει ο κατάλογος των δημοκρατικών πολιτειών που χαλαρώνουν, ή και καταργούν εντελώς, την υποχρέωση χρήσης μάσκας που ισχύει εδώ και δύο χρόνια.

Και ο Μπάιντεν; Αναμένει ακόμη τις συστάσεις των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τα οποία δεν τάσσονται ακόμη υπέρ της κατάρτησης της μάσκας.

“Προς το παρόν εξακολουθούμε να συστήνουμε τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς, δημόσιους χώρους στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά, δηλαδή σε μεγάλο μέρος της χώρας”, δήλωσε χθες Τετάρτη η Ροσέλ Βαλένσκι διευθύντρια των CDC.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι υπερασπίστηκε την επιφυλακτικότητα του προέδρου.

“Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη να βασιζόμαστε στα δεδομένα, στην επιστήμη”, τόνισε. “(Ο πρόεδρος) θα λάβει μια απόφαση με βάση τις συστάσεις των CDC”, πρόσθεσε.

Ψηφοφόροι ή επιστήμονες

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι επιλογές του Μπάιντεν βασίζονται στην επιστήμη, σε αντίθεση με αυτές του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος στην αρχή της πανδημίας είχε υποτιμήσει τη σοβαρότητά της και είχε αγνοήσει τις συστάσεις των επιστημόνων.

“Υποσχέθηκε στους Αμερικανούς (…) να ακούει την επιστήμη”, επανέλαβε η Ψάκι.

Τον Μπάιντεν στοιχειώνουν και οι δηλώσεις του πέρυσι το καλοκαίρι, ότι η πανδημία ηττήθηκε.

Τότε η covid-19 φαινόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο, με τα κρούσματα να μειώνονται και την εμβολιαστική εκστρατεία να προχωρά. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την 4η Ιουλίου, εθνική γιορτή των ΗΠΑ, ημέρα “ανεξαρτησίας” από την covid-19 και διοργάνωσε μπάρμπεκιου στον Λευκό Οίκο με 1.000 καλεσμένους.

Όμως μετά συνέχισε να εξαπλώνεται το στέλεχος Δέλτα και έκανε την εμφάνισή του το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού και στις ΗΠΑ καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες νέοι θάνατοι από τη νόσο.

Η βελτίωση που παρατηρείται αυτό τον καιρό είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων επτά ημερών έχει μειωθεί κατά 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. Εξάλλου το ποσοστό των ημερήσιων νέων νοσηλειών έχει μειωθεί κατά σχεδόν 25%

Αυτοί οι αριθμοί ωθούν πολλούς πολιτικούς να πουν ότι έχει έρθει η ώρα να ακούσουν τους ψηφοφόρους και όχι μόνο τους ειδικούς.

“Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την covid-19 καθώς περνάμε από μια πανδημική φάση σε μια ενδημική”, δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Φιλ Μέρφι τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα αρθεί η υποχρέωση της χρήσης μάσκας στα σχολεία.

Ο Λευκός Οίκος κατανοεί αυτά τα αιτήματα, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

“Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί από την πανδημία. Στοιχηματίζω ότι και εσείς. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα εγώ”, δήλωσε η Ψάκι. Όμως “προτεραιότητά μας παραμένει όλος ο κόσμος να ακολουθεί τις συστάσεις των CDC (…) Και γνωρίζουμε ότι η χρήση μάσκας μειώνει αποτελεσματικά τη μετάδοση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)