to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:30 | 25.06.2021

Διεθνή

Ελεύθερη η Γαλλίδα που σκότωσε τον βιαστή και προαγωγό της

«Η Βαλερί Μπακό δεν θα έπρεπε να αφαιρέσει τη ζωή αυτού που την τρομοκρατούσε», αλλά πρέπει να καταδικαστεί χωρίς να επιστρέψει στη φυλακή, επισήμανε ο εισαγγελέας, τονίζοντας ότι τα τέσσερα παιδιά της την έχουν ανάγκη - Καταδικάστηκε σε «συμβολική» ποινή φυλάκισης 4 ετών, εκ των οποίων τα τρία με αναστολή. Δεδομένου ότι έχει ήδη παραμείνει προφυλακισμένη για έναν χρόνο, αφέθηκε ελεύθερη.


Η Βαλερί Μπακό, η 40χρονη γυναίκα που δικαζόταν επειδή σκότωσε τον βίαιο σύζυγο και προαγωγό της, καταδικάστηκε σε «συμβολική» ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα τρία με αναστολή. Δεδομένου ότι έχει ήδη παραμείνει προφυλακισμένη για έναν χρόνο, η Μπακό θα φύγει ελεύθερη από το δικαστήριο.

Το Εφετείο του Σαόν-ε-Λουάρ, στην ανατολική Γαλλία, έδειξε περισσότερη επιείκεια στη γυναίκα απ’ όση ζητούσε ο εισαγγελέας: νωρίτερα σήμερα, χαρακτηρίζοντάς την «θύμα» του τυραννικού συζύγου της, που την βίαζε, την ξυλοκοπούσε και την εξέδιδε επί χρόνια, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την καταδίκη της σε φυλάκιση πέντε ετών, τα τέσσερα από τα οποία με αναστολή.

Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι θα έπρεπε να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά χωρίς να οδηγηθεί εκ νέου η γυναίκα στη φυλακή δεδομένου ότι τα τέσσερα παιδιά της «την έχουν ανάγκη».

Η Γαλλία παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τη δίκη της Βαλερί Μπακό, που κατηγορείται για τη δολοφονία του βίαιου συζύγου και προαγωγού της, ο οποίος τη βίαζε από όταν ήταν 12 ετών και απειλούσε να κάνει το ίδιο και στην κόρη τους. Ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο επιείκεια και την καταδίκη της χωρίς φυλάκιση, καθώς πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι η ίδια υπήρξε θύμα.

«Η Βαλερί Μπακό δεν θα έπρεπε να αφαιρέσει τη ζωή αυτού που την τρομοκρατούσε», αλλά πρέπει να καταδικαστεί χωρίς να επιστρέψει στη φυλακή, επισήμανε ο εισαγγελέας, τονίζοντας ότι τα τέσσερα παιδιά της την έχουν ανάγκη. Για τον λόγο αυτό πρότεινε την επιβολή ποινής φυλάκισης πέντε ετών, τεσσάρων με αναστολή, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά την αποφυλάκισή της αφού έχει ήδη εκτίσει έναν χρόνο φυλάκισης.

Να θυμίσουμε ότι η 40χρονη σήμερα Βαλερί Μπακό σκότωσε τον Ντανιέλ Πολέτ, πρώην πατριό της και στη συνέχεια σύζυγό της -αναγκάστηκε να τον ακολουθήσει όταν έμεινε έγκυος στα 17 της- στις 13 Μαρτίου 2016 με μία σφαίρα στον αυχένα, έπειτα από 24 χρόνια βιασμών, ακραίας βίας και εξαναγκασμού σε εκπόρνευση.

Ακούγοντας την αγόρευση του εισαγγελέα, η Βαλερί Μπακό ξέσπασε σε κλάματα και λιποθύμησε εξαντλημένη.

«Το Δικαστήριο είναι η επιβεβαίωση των αξιών του πολιτισμού και πρώτης από όλες της αρχής της προστασίας της ζωής. Μια κοινωνία που παίρνει τη δικαιοσύνη στα χέρια της, καταλήγει σε πόλεμο των μεν εναντίον των δε», είπε ο εισαγγελέας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «το να τη στείλουμε στη φυλακή, δεν θα πετύχουμε περισσότερη προστασία: η εγκληματολογική επικινδυνότητα της Μπακό είναι πολύ χαμηλή».

Η εισήγηση του εισαγγελέα ήταν σε μεγάλο βαθμό η αναμενόμενη, καθώς στη διάρκεια της δίκης, η υπεράσπιση περιέγραψε τις ακραίες βιαιοπραγίες τις οποίες υπέστη επί σχεδόν 25 χρόνια η Βαλερί Μπακό, αλλά και τον φόβο της ότι την ίδια τύχη θα είχε και η κόρη της Καρλίν, που ήταν 14 ετών όταν δολοφόνησε τον Πολέτ.

Ψυχίατροι και ψυχολόγοι που κατέθεσαν, επισήμαναν ότι η κατηγορούμενη δεν είχε καμία άλλη διέξοδο παρά να «εξαφανίσει» τον σύζυγό της, καθώς υπέφερε από την συνεχή του επήρεια και την παρακολούθηση, σε σημείο ώστε να μην έχει την δυνατότητα να καταθέσει μήνυση.

Η ίδια η Βαλερί Μπακό περιέγραψε πώς ο συζυγός της την είχε απειλήσει επανειλημμένως με όπλο, διαβεβαιώνοντάς την ότι «την επόμενη φορά δεν θα αστοχήσει». Αλκοολικός και βίαιος την εξέδιδε επί 14 χρόνια στο πίσω μέρος του οικογενειακού Peugeot 806, απαιτώντας από αυτήν να φοράει ακουστικό για να ακούει τις οδηγίες που της έδινε.

Τη βίασε πρώτη φορά όταν ήταν 12 ετών, όταν ο ίδιος ήταν εραστής της μητέρας της. Αν και καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για την πράξη αυτή το 1996, αποφυλακίστηκε το 1997 και επέστρεψε στο σπίτι τους. Στο βιβλίο που έγραψε η Μπακό, περιγράφοντας όσα έζησε («Όλος ο κόσμος ήξερε»), λέει: «Και όλα ξεκίνησαν από την αρχή όπως πριν».

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα των Συντακτών, ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)