to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:41 | 02.11.2021

Κοινωνία

Eπιδιώκει φίμωση της αντίθετης άποψης: Επιμένει ο δήμαρχος Χίου στην αγωγή του κατά του Δημ. Λαβατσή για κριτική μέσω facebook

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου εκδικάζεται εκ νέου η αγωγή εναντίον του Δημήτρη Λαβατσή που έχει υποβάλλει ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ζητώντας 100.000 ευρώ (!) για «συκοφαντική δυσφήμιση» - Η κριτική του αφορούσε αφενός την απραξία του δημάρχου για να δώσει λύση προσωρινής στέγασης λόγω κακοκαιρίας σε πρόσφυγες και αφετέρου τη διακίνηση από μεριά του δημάρχου γελοιωδών fake news


Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου εκδικάζεται εκ νέου η αγωγή εναντίον του Δημήτρη Λαβατσή που έχει υποβάλλει ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, ζητώντας 100.000 ευρώ (!) για συκοφαντική δυσφήμιση.

Τον Γενάρη του 2020 ο κ. Λαβατζής αναφέρθηκε σε αυτόν με οξείς πολιτικούς χαρακτηρισμούς σε δύο αναρτήσεις του στο facebook.

Η αγωγή εκδικάστηκε πριν από μερικούς μήνες, και το δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση σε δικαστήριο με άλλη σύνθεση με ακροατήριο. Έδωσε έτσι, αντικειμενικά, τη δυνατότητα στον ενάγοντα δήμαρχο να σταματήσει την δίωξη του.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης, ωστόσο, επιμένοντας στην δίωξη επειδή ένας πολίτης του άσκησε οξεία κριτική, προχώρησε σε εκ νέου υποβολή της αγωγής, η οποία θα εκδικαστεί την Τετάρτη 3/11 στο πολυμελές Πρωτοδικείο Χίου.

«Η αγωγή εναντίον μου από τον κ. Κάρμαντζη γίνεται με σαφή σκοπό τον εκφοβισμό όσων πολιτών ασκούν κριτική για τα «έργα» του και τις απόψεις του για τα δημόσια πράγματα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Λαβατσής, ενεργός πολίτης με πολιτική δράση δεκαετιών, και επισημαίνει:

«Εκτιμώ ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει το αυτονόητο: υπέρ του δικαιώματος κριτικής για τα πολιτικά τεκταινόμενα και τις απόψεις του δημάρχου. Γιατί η πολιτική κριτική και ο αντίλογος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος σε όλες τις βαθμίδες του και η παρεμπόδιση τους με διάφορα προσχήματα την αναστέλλει με διαρκείς κακές συνέπειες και αποτελέσματα για την κοινωνία μας».

«Οι πολιτικές συνθήκες δυστυχώς χειροτερεύουν, ο αυταρχισμός εντείνεται διαρκώς και είναι εντελώς απαραίτητο να παίρνει τις απαντήσεις που του αξίζουν», καταλήγει ο Δημήτρης Λαβατσής

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σε ανάρτησή του το 2020, ο Δημήτης Λαβατσής (φωτ. επάνω) δημοσιοποιεί τα γεγονότα, τις αιτίες και τις σκοπιμότητες της πολιτικής του δίωξης από τον δήμαρχο Χίου:

«Αγωγή και μήνυση εναντίον μου από τον δήμαρχο Χίου
( Ένα μη προσωπικό θέμα)

Πριν από μερικούς μήνες ο δήμαρχος Χίου κ.  Κάρματζης κατέθεσε αγωγή με την οποία μου ζητάει 100.000 ευρώ ως αποζημίωση επειδή φέτος τον Γενάρη ( 6/1/20 και12/1/20) αναφέρθηκα σε αυτόν με οξείς πολιτικούς χαρακτηρισμούς σε δύο ποστ στο facebook.

Το πρώτο το έγραψα με αιτία την αδράνεια του όταν τις μέρες εκείνες και ενώ οι καιρικές συνθήκες λόγω κρύου και βροχών ήταν αφόρητες για τους πρόσφυγες του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ που διαμένουν σε σκηνές και μάλιστα πολλές από αυτές καλοκαιρινές (!!!), ο δήμαρχος αυτός, παρά τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ για το θέμα και τις εκκλήσεις δημοτικών συμβούλων, ολιγωρούσε όπως γενικά συνηθίζει όταν πρόκειται για ακανθώδη θέματα.

Στο δεύτερο ποστ έγραφα για την αναπαραγωγή από μέρους του fake news που αναφέρονται σε σχέδιο για αντικατάσταση των πληθυσμών της Ευρώπης από 250.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες επικαλούμενος την “συμφωνία του Μαρόκου” το 2018.

Η είδηση αυτή από τα ELLINIKA HOAXES έχει χαρακτηριστεί “ψευδής, συνωμοσιολογία και ανακυκλωμένη είδηση” .Εκτός από την ψευδή αυτή είδηση ο δήμαρχος έγραψε ότι, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις στο σχέδιο αυτό, δόθηκε κατεύθυνση στις κυβερνήσεις της ΕΕ να ψηφίσουναντιρατσιστικούς νόμους που προβλέπουν βαρύτατες ποινές, κάτι που ήδη έχει συμβεί στην Ελλάδα με τον νόμο 4285/14 που ψηφίσθηκε στην ελληνική Βουλή 4 χρόνια πριν, από την κυβέρνηση Σαμαρά!

Είναι απόλυτα φανερό ότι οι οξείς χαρακτηρισμοί με τους οποίους χαρακτηρίζω τον κύριο αυτό, για αυτές τις αντιλήψεις του αφορούν την πολιτική-θεσμική λειτουργία του και δεν έχουν καμία σχέση με δικές του προσωπικές αντεγκλήσεις που είναι πιθανό να έχει κατά νου.

Για τα ίδια δημοσιεύματα με εγκαλεί και με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση!

Είναι σαφές πως πέρα από την προσπάθεια ταλαιπωρίας και εκφοβισμού μου ο κύριος αυτός υλοποιεί την γραμμή της Δεξιάς- Ακροδεξιάς παράταξης που συμποσούνται χωρίς να περιορίζονται στην ΝΔ. Η γραμμή αυτή είναι πλέον όχι μόνο η ποινικοποίηση πολιτικών πρακτικών όπως η διαδήλωση στο δρόμο η μαχητική διεκδίκηση αντίλογου έξω από υπουργεία και πολιτικά κόμματα αλλά πλέον η ποινικοποίηση της ίδιας της πολιτικής γνώμης και κριτικής εφόσον αυτή δεν τους αρέσει, δεν τους λιβανίζει.

Επειδή αυτές οι απεχθείς αντιδημοκρατικές πολιτικές πρακτικές θα πυκνώνουν και θα έχουν διάφορες διαβαθμίσεις, απευθυνόμενος σε όλους τους δημοκράτες που θα διαβάσουν το παρόν σημείωμα και άλλα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον για το θέμα, ζητώ, απευθυνόμενος για πρώτη φορά στη ζωή μου ως ενεργός πολίτης, την συμπαράσταση και στράτευσή σας απέναντι στην επιχειρούμενη ποινικοποίηση της κριτικής μου για πολιτικές και κοινωνικές πρακτικές του δημάρχου.

Δεν πρόκειται για μια μόνο προσωπική δίωξή μου αλλά για ένα ακόμη φαινόμενο της μεταδημοκρατικής κυβερνητικής συνθήκης την οποία δυστυχώς διανύουμε.»

Χιακή Συμπολιτεία: Ζήτημα ουσιαστικής δημοκρατίας

«Την Τετάρτη 3/11, εκδικάζεται ξανά η αγωγή του δημάρχου Χίου κατά του ενεργού πολίτη και συντρόφου μας Δημήτρη Λαβατσή. Ο δήμαρχος φανερώνει ξανά και ξανά τη δυσανεξία του στην κριτική, απειλώντας με αγωγές και οικονομική εξόντωση όσους κρίνουν τα πεπραγμένα του ακόμα και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σημειώνει σε ανάρτησή της η δημοτική παράταξη Χιακή Συμπολιτεία, επισημαίνοντας: «Επειδή το ζήτημα αφορά την ίδια την ελευθερία της έκφρασης, την ουσιαστική δημοκρατία, την αναγκαία αντίσταση στις απόπειρες φίμωσης της αντίθετης άποψης, επειδή είναι ζήτημα αλληλεγγύης, η παρουσία μας το πρωί της Τετάρτης στο δικαστήριο της Χίου είναι αυτονόητη και απαραίτητη. Δημήτρη, είμαστε μαζί σου!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)