to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:53 | 02.06.2015

Οικονομία

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος καταγράφει ο ΙΟΒΕ

Περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ να υποχωρεί στις 91,4 από 92,7 μονάδες, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση από τον Δεκέμβριο του 2013.


Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που εκπονεί το ΙΟΒΕ, η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη αποδίδεται στην έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως στις υπηρεσίες και κατασκευές, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η παρατεινόμενη αβεβαιότητα γύρω απο τη συμφωνία Ελλάδος-δανειστών πλήττει καίρια την οικονομική δραστηριότητα, επισημαίνει ο ΙΟΒΕ, γεγονός που αποτυπώνεται στον ρυθμό μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας.

Συνολικά, πολίτες και επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση παρατεταμένης αναμονής, ώστε να αξιολογήσουν τις νέες συνθήκες που θα προκύψουν από πιθανή βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη συμφωνία, κατά την εκτίμηση του ΙΟΒΕ.

Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κερδίζουν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να ενισχύεται και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να βελτιώνονται ελαφρά.

Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση βαίνουν δυσμενέστερες, ενώ αντίθετα οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά.

Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση.

Στις κατασκευές, καταγράφεται έντονη επιδείνωση στην προβλεπόμενη απασχόληση, η οποίαυπερσκελίζει την άνοδο στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων που παραμένουν έντονα δυσμενείς.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται, ενώ βελτιώνεται ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

tags: ΙΟΒΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)