to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 26.03.2013

Οικονομία

Επιδείνωση της κοινωνικής κρίσης στην Ε.Ε.

Την επιδείνωση της κοινωνικής κρίσης στην Ε.Ε. αποτυπώνει η τελευταία τελευταία τριμηνιαία επισκόπηση (δ' τρίμηνο 2012) για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ανεργος Ισπανός επαιτεί  σε δρόμο της Σεβίλης. Unemployed Juan Bayes, 60, sits as he begs in the Andalusian capital of Seville January 24, 2013. Spain's unemployment rate soared to its highest level since measurements began in the 1970s as a prolonged recession and deep spending cuts left almost 6 million people out of work at the end of last year. The sign reads, "Jobless. Help me. Thanks". REUTERS/Marcelo del Pozo

«Η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να επιδεινώνεται και σε ορισμένα κράτη μέλη δεν προβλέπεται αισθητή βελτίωση της κατάστασης», αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος για την απασχόληση Λάζλο Άντορ και συμπληρώνει ότι «οι φτωχότεροι είναι πολύ συχνά αυτοί που πλήττονται περισσότερο».

Η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται τον Ιανουάριο του 2013. Από αυτήν πλήττονται 26,2 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε., εκ των οποίων τα 19 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη. 

Το χάσμα ως προς το ποσοστό ανεργίας μεταξύ  νότου/περιφέρειας και βορά της Ευρωζώνης ανήλθε στο άνευ προηγουμένου μέγεθος των 10 εκατοστιαίων μονάδων το 2012.

Το ΑΕΠ της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 0,5% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σημείωσε δηλαδή τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τις αρχές του 2009.

Ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων

Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά της ανεργίας των νέων. Ειδικότερα, όχι μόνο αυξάνεται το ποσοστό των άνεργων νέων, αλλά και η περίοδος που μένουν εκτός εργασίας διαρκεί πλέον περισσότερο.

Σε ποσοστό 7,1% οι νέοι σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος το τρίτο τρίμηνο του 2012, έναντι 6,3% ένα έτος νωρίτερα.

Η τάση αυτή δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τους νέους να αποσπαστούν από την αγορά εργασίας και από την κοινωνία στο σύνολό της.

Η αύξηση του αριθμού των νέων κάτω των 25 ετών οι οποίοι δεν έχουν απασχόληση ούτε παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση και ανέρχονται σήμερα περίπου σε 8 εκατομμύρια αποτελεί επίσης μείζονα λόγο ανησυχίας.

Λιγότερες γεννήσεις

Στην τριμηνιαία επισκόπηση περιγράφονται επίσης και οι επιπτώσεις της κρίσης στον αριθμό των γεννήσεων στην Ε.Ε. των 27.

Ειδικότερα, οι γεννήσεις έχουν σταματήσει να αυξάνονται από το 2009, έτος από το οποίο έχει σταθεροποιηθεί ο μέσος όρος μόλις κάτω από 1,6 παιδιά ανά γυναίκα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών κατά τον τοκετό εξακολούθησε να ανεβαίνει και έφθασε το όριο των 30 ετών.

Πάντως, το προσδόκιμο επιβίωσης εξακολουθεί να αυξάνεται και έχει φτάσει σε 77,4 έτη για τους άνδρες και 83,1 για τις γυναίκες.

Μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές

Εξάλλου, η μετανάστευση από χώρες εκτός της Ε.Ε. έχει μειωθεί σε σχέση με το ανώτατο επίπεδο που σημείωσε το 2007.

Παρόλα αυτά το 2011 η Ε.Ε. των 27 γνώρισε καθαρή αύξηση ύψους μισού εκατομμυρίου ατόμων, που ισοδυναμεί σε έναν μετανάστη από χώρα εκτός της Ε.Ε. ανά χίλιους κατοίκους της Ε.Ε..
 

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)