to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:32 | 20.09.2012

Κοινωνία

Επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας του νομού Ροδόπης

Ερώτηση σχετικά με την ραγδαίως επιδεινούμενη κατάσταση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας του νομού Ροδόπης κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Εργασίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ.


Ολόκληρη η ερώτηση


Η μνημονιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση το επίπεδο των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Καθημερινά χιλιάδες ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για εξετάσεις, φάρμακα και γιατρούς. Λόγω των συνεχόμενων περικοπών των κρατικών δαπανών στον τομέα της υγείας και Πρόνοιας, οι δημόσιες μονάδες υγείας , πρόνοιας και κοινωνικής  ασφάλισης– ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΟΠΠΥ- υπολειτουργούν, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εργαζομένων.


Τόσο το Περιφερειακό ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κομοτηνής όσο και ο ΕΟΠΠΥ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την γενικότερη απαξίωση των οργανισμών αλλά και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, εξαιτίας της μαζικής συνταξιοδότησης των εργαζομένων και της καθυστέρησης διορισμού προσωπικού στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω του ήδη πραγματοποιημένου διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Η  ανεπαρκής χρηματοδότηση του νεοσύστατου φορέα ΕΟΠΠΥ  οδηγεί σε ανεπάρκεια αναλώσιμων υλικών, αντιδραστηρίων, φαρμάκων και τεχνολογικού εξοπλισμού.


Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Περιφερειακό ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κομοτηνής από τους 52 εργαζομένους που υπήρχαν, σήμερα έχουν μείνει μόνο 32 λόγω συνταξιοδότησης, ενώ στο Παράρτημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Σαπών του Δήμου Μαρωνείας- Σαπών υπάρχουν μόνο δύο υπάλληλοι, χωρίς να υπάρχει προϊστάμενος εδώ και δύο χρόνια με αποτέλεσμα ουσιστικά να υπολειτουργεί. Η τραγική έλλειψη σε προσωπικό στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κομοτηνής έχει ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται στην ουσία έλεγχοι για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής  (1 υπάλληλος εξωτερικού ελέγχου για 7000 επιχειρήσεις), να υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δαπανών παροχών υγείας (εκκρεμούν 3.500 αιτήσεις ασφαλισμένων για δαπάνες σε φάρμακα), να καθυστερεί η απονομή συντάξεων τουλάχιστον οχτώ μήνες (με φορέα μόνο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) από την υποβολή της αίτησης.  


Στον ΕΟΠΠΥ Κομοτηνής υπάρχει σύμβαση μόνο με 6 εξωτερικούς ιατρούς γεγονός που οδηγεί σε πολύμηνες καθυστερήσεις στα ραντεβού. Δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, οδοντίατρος, πνευμονολόγος, ψυχίατρος καθώς και γυναίκα γυναικολόγος (θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στην περιοχή λόγω ύπαρξης της μουσουλμανικής μειονότητας). Το μικροβιολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί καθώς δεν υπάρχουν αναλώσιμα και αντιδραστήρια και οι συμβάσεις των προμηθευτών έχουνε λήξει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επισκέπτονται ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να πληρώνουν 15% στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης του φαρμακοποιού, το φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ χρειάζεται στελέχωση.


Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί:
•    Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να υπάρξει πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό;
•    Πότε θα γίνει και πώς θα διευκολυνθεί η αποπληρωμή των χρωστούμενων στους ασφαλισμένους για θεραπείες, φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις;
•    Τι μέτρα θα λάβουν, ώστε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να επανδρωθούν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες ΙΚΑ και ΕΟΠΠΥ του νομού Ροδόπης;
•    Πώς θα εξασφαλίσει την έγκαιρη και επαρκή πρόσβαση των ασφαλισμένων σε όλα τα φάρμακα;
•    Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά και ιατρικά αντιδραστήρια;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)