to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 04.01.2013

Διεθνή

Επιδεινώνεται η υγεία του Τσάβεζ, πυρά από την κυβέρνηση για ψεύδη από την αντιπολίτευση

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στηλίτευσε χθες τη «χειραγώγηση» που επιχειρεί η αντιπολίτευση και τον «ψυχολογικό πόλεμο», που κατ’ αυτήν στόχο τους έχουν να «αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα, τη στιγμή που ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες υπέστη «σοβαρή πνευμονική λοίμωξη», έπειτα από την επέμβαση για καρκίνο που υποβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.



Οι δύο κυριώτερες προσωπικότητες μετά τον Τσάβες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάτο Καμπέγιο και ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο επανεμφανίσθηκαν στο Καράκας μετά την επίσκεψή τους στον κλινήρη πρόεδρο στην Κούβα.

Ενώπιον του φακού του τηλεοπτικού δικτύου VTV, ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια να υποσκάψει την εμπιστοσύνη που τρέφει ο κόσμος στο πρόσωπο του προέδρου, εναλάσσοντας «ψεύδη και χειραγωγήσεις».

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Πληροφόρησης (Τύπου) Ερνέστο Βιγιέγας ανέγνωσε κυβερνητική ανακοίνωση, που προειδοποιούσε τον λαό της χώρας «για τον ψυχολογικό πόλεμο που ένα διακρατικό δίκτυο των μέσων ενημέρωσης έχει εξαπολύσει σχετικά με την ασθένεια του προέδρου, με απώτερο σκοπό να αποστεθεροποιήσουν» τη Βενεζουέλα και να θέσουν τέλος «στην σοσιαλιστική επανάσταση» που έχει ξεκινήσει ο Τσάβες.

«Γνωρίζουμε για τις χειραγωγήσεις που εκπορεύονται από τις ΗΠΑ. Πιστεύουν πως ήλθε η ώρα τους και πως έχει ξεκινήσει μία τρελλή περίοδος επίθεσης της δεξιάς, τόσο εδώ, όσο και σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο Μαδούρο, χωρίς να διευκρινίζει εάν στόχος των δηλώσεών του στοχεύουν την αμερικανική κυβέρνηση, ή τους αντιφρονούντες που ζουν στις ΗΠΑ.

Οι Μαδούρο και Καμπέγιο ανακοίνωσαν πως μετέβησαν στην Κούβα «τις τελευταίες ώρες» προκειμένου να συμμετάσχουν σε μία «ομάδα εργασίας» με τον Τσάβες, που στόχο της ήταν η χάραξη μίας στρατηγικής ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου στις 10 Ιανουαρίου. Όπως δήλωσε ο Μαδούρο, που προαλείφεται ως διάδοχος του Τσάβες, «εξετάσθηκαν μία σειρά από δεδομένα εν σχέσει προς την εξέλιξη του φετινού έτους 2013».

Παράλληλα, μιλώντας πλάι στον Καμπέγιο ο Μαδούρο έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες για υποτιθέμενες προστριβές του με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης: «είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Μαδούρο, προσθέτοντας πως «ορκισθήκαμε ενώπιον του διοικητή Ούγο Τσάβες πως θα παραμείνουμε ενωμένοι».

Πώς εξελίσσεται η υγεία του Τσάβεζ


Επιδείνωση έχει παρουσιάσει η κατάσταση του Ούγκο Τσάβες, καθώς ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποφέρει από λοίμωξη του αναπνευστικού, γεγονός που επιφέρει περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία του μετά τη τελευταία επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στις 11 Δεκέμβρη για την αφαίρεση καρκινικού όγκου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της χώρας.

«Ο διοικητής Τσάβες αντιμετωπίζει επιπλοκές, μετά την τελευταία εγχείρηση, με αποτέλεσμα να έχει παρουσιάσει σοβαρή λοίμωξη στους πνεύμονες» ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφοριών, Ερνέστο Βιγιέγκας. «Η μόλυνση έχει προκαλέσει ανεπάρκεια στο αναπνευστικό σύστημα του Τσάβες και χρήζει άμεσης θεραπείας», πρόσθεσε, παρέχοντας καμία περαιτέρω λεπτομέρεια.

Ο Τσάβες, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο, υποβλήθηκε, πριν από περίπου ένα μήνα, στην τέταρτη χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο της Κούβας.

Ο αδελφός του προέδρου, Αντάν Τσάβες, κυβερνήτης του κρατιδίου Μπαρίνας, καθώς και ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο, τον οποίο ο Τσάβες έχει ορίσει διάδοχό του, βρίσκονται στην Αβάνα, όπου και νοσηλεύεται. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τον Τσάβες περιέγραψε την κατάστασή του ως "πολύ ανησυχητική".

Ο γιατρός Χοσέ Ραφαέλ Μαρκίνα από την Βενεζουέλα, ο οποίος είπε ότι έχει συνομιλήσει με αξιόπιστες πηγές, υποστήριξε ότι υπάρχουν 90% πιθανότητες ο Τσάβες να μη ζει μέχρι την προγραμματισμένη ορκωμοσία για την επόμενη θητεία του στις 10 Ιανουαρίου.


Ο Ούγκο Τσάβες εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αβάνας


 Στο μεταξύ στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν η Βενεζουέλα να προχωρήσει στη διενέργεια "δημοκρατικών, ελεύθερων, δίκαιων και με διαφάνεια" εκλογών σε περίπτωση που ο Τσάβες δεν μπορέσει να αναλάβει την εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)