to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 22.01.2019

Κοινωνία

Επί τρεις ώρες ακροδεξιοί έριχναν «φονικά αντικείμενα» στη Βουλή (φωτογραφίες)

«Από από καθαρή τύχη δεν υπήρξε θύμα» - «Ξεκάθαρη η ιδεολογική ταυτότητα των επιτιθέμενων» (σ.σ.: τους οποίους κάνει πώς δεν είδε η ΝΔ, με πρώτο τον αντιπρόεδρό της που κατήγγειλε... αναρχικούς), αναφέρει η έκθεση που συνέταξε ο φρούραρχος της Βουλής


Μόνο από καθαρή τύχη δεν υπήρξε θύμα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, της επίθεσης, πιο σωστά, που δέχθηκε το Κοινοβούλιο, το μεσημέρι της Κυριακής. Τα αντικείμενα που εκτοξεύτηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων στον περίβολο της Βουλής, πέτρες, σίδερα, μάρμαρα, καδρόνια κ.α. γέμισαν 86 μεγάλους σάκους απορριμμάτων και η συλλογή συνεχίζεται... Το στοιχείο αυτό καταγράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην έκθεση που συνέταξε ο φρούραρχος της Βουλής.

Η «βροχή» αντικειμένων που ρίφθηκε κατά των αστυνομικών, επί τρεις ώρες, από τις 2.25 μ.μ. ως τις 5.20 μ.μ., σε συνδυασμό με τα άλλα «φονικά μέσα» που χρησιμοποιήθηκαν, όπως και το γεγονός ότι οι επίμονες επιθέσεις από διαφορετικά σημεία κατά του Ναού της Δημοκρατίας, προδίδει, όπως εκτιμάται, οργανωμένο σχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι οι επιθέσεις που ήταν ταυτόχρονες, εκδηλώνονταν από διαφορετικά σημεία και τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτές, δεν απομακρύνονταν, αντιθέτως επανέρχονταν, με νέα «πολεμοφόδια».

Στον κατάλογο των «όπλων» με τα οποία οι ακραίοι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων περιλαμβάνονταν πέτρες, σίδερα, μάρμαρα, καδρόνια, αυτοσχέδια καρφιά, φωτοβολίδες ευθείας βολής, εμπρηστικές μολότοφ νέου τύπου φελιζόλ. Επίσης έγινε χρήση εργαλείων, όπως βαριοπούλες και σιδερένιοι λοστοί -και μαζί με αυτά, μπογιά λευκού και κόκκινου χρώματος. Η σφοδρή επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μεγάλου αριθμού ενστόλων και η πρόκληση εκτεταμένων υλικών ζημιών.

Τα επεισόδια εντάθηκαν περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη των επεισοδίων, περίπου στις 2.50 μ.μ., όταν οι συνεχόμενες επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα διάρρηξης των κιγκλιδωμάτων από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας, εκεί που είναι τα λουλουδάδικα, όπως επίσης και στους δύο ανηφορικούς διαδρόμους, από την πλευρά της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας. Και συνεχίστηκε για δυόμιση ακόμη ώρες.

Για την ιδεολογική ταυτότητα των επιτιθέμενων δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, καθώς, όπως αποτυπώνεται στην αστυνομική έκθεση, ανεγράφησαν συνθήματα, όπως «Ελλάς ή τέφρα» κ.α. παρόμοια. Ενώ καταγράφεται και η παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγού στο χώρο των επεισοδίων.

Ο φρούραρχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναγνωρίζει αυτοσυγκράτηση, αυτοπειθαρχία και επαγγελματισμό στην αντιμετώπιση των περιστατικών, από τους αστυνομικούς που ήταν γύρω από το Κοινοβούλιο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφού ξέπλυνε τους ακροδεξιούς, η ΝΔ θυμήθηκε τον Ρουπακιά

(οι κουκουλοφόροι των φασιστικών ομάδων, λίγο πριν την προσπάθεια εφόδου στη Βουλή - φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας)

Τι ανέφερε τη Δευτέρα ο Ν. Βούτσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Βούτσης έκανε λόγο χθες για ογανωμένο σχέδιο από ακραίες ομάδες, διάρκειας τουλάχιστον δύο ωρών, για την ταυτόχρονη εισβολή στη Βουλή από πέντε διαφορετικά σημεία. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας των χθεσινών επιθέσεων σε βάρος του κοινοβουλίου και ανέφερε ότι «αυτό που έγινε χθες ήταν μια συστηματική προσπάθεια από ακραίες ομάδες για εισβολή στη Βουλή. Αυτή η προσπάθεια έγινε επί δίωρο. Θα εκπλαγούμε όλοι όταν δούμε τα υλικά που έχουν συλλεχθεί από τις επιθέσεις που έγιναν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ».

Επισήμανε ότι «οι επιθέσεις έγιναν σε πέντε σημεία στη Βουλή» και εξήγησε: «Εκτός από το φυλάκιο στη Β. Σοφίας, σε όλα τα άλλα σημεία υπήρξαν συγκρούσεις και σαφείς προσπάθειες εισόδου στη Βουλή δια της βίας, οι οποίες απετράπησαν από την αστυνομία η οποία, εξ όσων είδα, και δεν θέλω να πάρω θέση για τη συζήτηση την επιχειρησιακή που γίνεται, ούτε και είναι ο ρόλος μου αυτός, απ΄ ότι είδα δεν απομακρύνθηκε από τις θέσεις της. Δηλαδή η αστυνομία λειτούργησε απολύτως, ως προς αυτά τα σημεία και ως προς τη Βουλή, απολύτως αμυντικά».

   «Είναι σαφές», προσέθεσε ο κ. Βούτσης, «ότι τα επεισόδια αυτά και οι προσπάθειες αυτές, δεν έχουν σχέση με τους βασικούς διοργανωτές, τους ομιλητές ή το μεγάλο πλήθος των ανθρώπων που ήταν στο συλλαλητήριο. Ίσα-ίσα λειτούργησαν οι επιθέσεις αυτές αποσταθεροποιητικά και για την ίδια την διοργάνωση και υπήρξε και επικινδυνότητα και για τους ανθρώπους που είχαν κατέβει στο συλλαλητήριο. Δυστυχώς ήταν μια πρωτοφανής προσπάθεια εισβολής στη Βουλή με χρήση βίαιων μέσων. Η εντύπωσή μου είναι πως ήταν οργανωμένη επιχείρηση. Αν δούμε τα εκατοντάδες κιλά μάρμαρο, σίδερα, ξύλα και τους τραυματισμούς αλλά και τις εκθέσεις της αστυνομίας θα το διαπιστώσουμε».

«Επειδή ήμουν χθες αυτόπτης, και προφανώς αυτήκοος μάρτυρας, επειδή ήμουν επτάμισι ώρες εδώ μέσα, όπως όφειλα και πάντοτε το κάνω, περίμενα όμως – ποτέ δεν λειτουργώ προφανώς ως δημοσιογράφος, ούτε έχω μιλήσει γι’ αυτά που ξέρω ή που είδα - να υπάρχουν οι εκθέσεις από τις αρμόδιες επιτροπές και τον φρούραρχο, για το τι συνέβη. Θέλω να σας πω ευθέως τα εξής: Πέρυσι στο συλλαλητήριο που είχε γίνει δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα επεισοδίων ή προσπάθειας εισόδου ή προβλημάτων για  τη  Βουλή.

Στο παρελθόν και στο πιο πρόσφατο και στο απώτερο, υπήρχαν προσπάθειες εισόδου ατόμων στη Βουλή. Αυτό το οποίο όμως έγινε χθες, και είμαι υποχρεωμένος να σας το πω διότι, προφανώς επειδή υπήρχε λειψό ρεπορτάζ, άκουσα αρκετά πράγματα το πρωί, στα κανάλια και αλλού τα οποία, επιτρέψτε μου να πω, ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Αυτό που έγινε χθες ήταν μια συστηματική προσπάθεια, από ακραίες ομάδες  για εισβολή στη Βουλή. Αυτή η προσπάθεια έγινε επί δίωρο. Θα εκπλαγούμε όλοι όταν δούμε το τι υλικά έχουν μαζευτεί από τις επιθέσεις που έγιναν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ. Έγιναν σε 5 σημεία στη Βουλή: στις 2 μπροστινές σκάλες, στο άγαλμα Βενιζέλου, στην πλαϊνή πόρτα από εδώ, η οποία έσπασε και έγιναν και στην είσοδο απέναντι από την Αμαλίας. Κάποιες στιγμές μέσα σε αυτό το δίωρο είδαμε ότι ήταν ταυτοχρόνως και στα 5 σημεία. Εκτός, δηλαδή, από το φυλάκιο της Βασιλίσσης Σοφίας, σε όλα τα άλλα υπήρξαν συγκρούσεις και σαφείς προσπάθειες εισόδου στην Βουλή δια της βίας, οι οποίες απετράπησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, από την αστυνομία, η οποία, εξ όσων είδα - αν και δεν θέλω να πάρω θέση στην επιχειρησιακή συζήτηση που γίνεται, ούτε είναι ο ρόλος μου αυτός - από όσα είδα δεν απομακρύνθηκε από τη θέση της, αλλά λειτούργησε, ως προς αυτά τα σημεία και ως προς τη Βουλή, απολύτως αμυντικά. Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω και δεν είναι όλος μου να πάρω θέση ως προς τα ζητήματα που αφορούν δακρυγόνα χημικά κλπ. Αυτά είναι θέματα της αστυνομίας, του υπουργείου, των διοργανωτών κλπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)