to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:55 | 02.06.2018

Οικονομία

Επί τάπητος το ελληνικό χρέος στο Washington Group

Μήνυμα Τσακαλώτου για "καθαρή έξοδο" από το Μνημόνιο - Μόνο τυχαία δεν είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα προς τη γερμανική πλευρά


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Handelsblatt: «Προ των πυλών η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ - ΑΥΓΗ

“Ζεσταίνεται” η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς σήμερα, Σάββατο, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Washington Group, στο περιθώριο της Συνόδου των G7 που πραγματοποιείται στον Καναδά. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να υπάρξουν εξελίξεις για το ζήτημα αυτό, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, με την πολιτική αστάθεια να κάνει την εμφάνισή της σε χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να σπεύδει να κατευνάσει την όποια ανησυχία σημειώνοντας πως «η Ιταλία δεν μας ανησυχεί» για να προσθέσει ότι «με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση προχωράμε στην καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, όπως ακριβώς την έχουμε προγραμματίσει». Φυσικά, για να υπάρξει συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα, το Βερολίνο θα πρέπει να πάψει να παίζει καθυστερήσεις, με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να παραπέμπει τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Μήνυμα στο Βερολίνο

Πάντως, μόνο τυχαία δεν είναι η τοποθέτηση του επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα προς τη γερμανική πλευρά πως “οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια”. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος έστειλε και μήνυμα μη αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία, ο κ. Κοστέλο είπε ότι σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την αγορά.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία όμως, όπως είπε, στέλνουν ένα χρήσιμο διπλό μήνυμα. Αφενός, η πορεία στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι εύθραυστη και η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των πολιτικών, αφετέρου οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν ανησυχούμε για την Ιταλία

Καθησυχαστικό μήνυμα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τα γεγονότα στην Ιταλία, επιμένοντας παράλληλα σε ελληνική «καθαρή έξοδο». Σε δήλωσή του στο newpost.gr, ο ίδιος τόνισε πως «η κατάσταση στην Ιταλία επιβεβαιώνει αυτό που οι αριστεροί οικονομολόγοι λένε από καιρό. Αν δεν αντιμετωπιστούν τα σημερινά μεγάλα περιφερειακά προβλήματα και κοινωνικά ελλείμματα, η Ευρωζώνη θα παραμείνει ευάλωτη. Είναι επείγον να προχωρήσουμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής".

Και συμπλήρωσε: «Σε ό,τι αφορά τα δικά μας, τα γεγονότα στην Ιταλία δεν μας δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες. Οι αγορές γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά και οι προοπτικές της είναι εξαιρετικές. Θα έλεγα μάλιστα ότι η αναταραχή μάς δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα. Γιατί όλοι βλέπουν πλέον πόσο σημαντικό κριτήριο για την πρόσβαση στις αγορές αποτελεί η βιωσιμότητα του χρέους». "Συνοψίζοντας, η Ιταλία δεν μας ανησυχεί. Με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, προχωράμε στην καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, όπως ακριβώς την έχουμε προγραμματίσει.»

Εμμονή ΤτΕ στην πιστοληπτική

Την ίδια ώρα, η ΤτΕ «ξαναχτύπησε», ζητώντας εμμονικά τη χρήση πιστοληπτικής γραμμής. Σε έκθεσή της με τίτλο «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» αναφέρεται: «Το καθεστώς εποπτείας στη μετά το πρόγραμμα εποχή είναι μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι η επιστροφή σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης μέσω της απρόσκοπτης χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί σημαντική πρόκληση. Υπό το πρίσμα αυτό η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής σαν δικλίδα ασφαλείας θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά σε αυτή την προσπάθεια».

Οι καθυστερήσεις Σολτς και το τελεσίγραφο του ΔΝΤ

Το CDU/CSU αποχαιρετά το ΔΝΤ

Για το τέλος Ιουνίου παρέπεμψε τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. «Oι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου» δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.«Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Σολτς.

Οι παραπάνω δηλώσεις οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι οδηγούμαστε σε λύση της τελευταίας στιγμής, η οποία περνάει και από τις συζητήσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G7 το ερχόμενο Σάββατο στον Καναδά. «Πρέπει να γίνει τώρα. Αν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, τότε το ΔΝΤ μάλλον δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος στο ίδιο πρακτορείο, καταδεικνύοντας πως ο χρόνος “πιέζει”.

Πάντως, φαίνεται πως στη Γερμανία δεν υπάρχει η παλαιότερη εμμονή με την παραμονή του ΔΝΤ, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», η οποία αναφέρει: «Τελικά η Ένωση CDU/CSU φαίνεται να μην χρειάζεται πλέον το να συμμετέχει το ΔΝΤ στη βοήθεια για την Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως «η κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης CDU/ CSU απομακρύνεται από την αξίωσή της να συμμετέχει υποχρεωτικά το ΔΝΤ στα δάνεια για την Ελλάδα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)