to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:31 | 11.02.2023

Πολιτική

«Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία πρώτης κατοικίας»: Ο Μητσοτάκης διαψεύδει Οικονόμου - Σταϊκούρα (βίντεο)

Τι έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός - Πώς παρέτεινε κάτι που είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ; - Όλη η αντίδραση της Κουμουνδούρου, που μιλά για «χυδαία ψέματα», με στόχο να ξεγελαστούν οι 700.000 δανειολήπτες που βρίσκονται σε κίνδυνο.


Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση προχωράει σήμερα ο ιστότοπος iEidiseis, φέρνοντας ξανά στο φως δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο απόσπασμα αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα πως το Μαξίμου γνωρίζει καλά για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε θεσμικό επίπεδο και την πολιτική που ασκήθηκε επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας. Η «υπενθύμιση» αυτή έρχεται να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης αλλά και στελεχών της ΝΔ, σύμφωνα με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε απροστάτευτους τους δανειολήπτες, όντας η κυβέρνησή του εκείνη που θεσμοθέτησε τα funds.
________

Εν τάχει υπενθυμίζεται πως, το πράσινο φως του Αρείου Πάγου στους servicers για αθρόους πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο μετωπικής σύγκρουσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φέρνει επιτακτικά στο τραπέζι την πρότασή του για άμεση δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αναστέλλει κάθε είδους πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτεμαχίων, όπως αυτή διακηρύχθηκε χθές από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Με μια ανακοίνωση-ντροπή το υπουργείο «απάντησε» στις ανησυχίες των δανειοληπτών με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονώς πάντως που δεν έμεινε ασχολίαστο από πλευράς Κουμουνδούρου.

• Διαβάστε επίσης: Πώς η απόφαση του Αρείου Πάγου οδηγεί σε 200.000 πλειστηριασμούς μέσα σε μια πενταετία
________

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία παλαιότερη αποστροφή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για το θέμα των πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα, στις 30 Απριλίου του 2020, εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωνε την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες. «Κατά την δοκιμασία του κορονοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα, ως το τέλος Ιουλίου του 2020» δήλωνε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας μάλιστα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας πως το καθεστώς προστασίας που είχε επιβάλει σε πρώτο επίπεδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2019. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλογές που ανέδειξαν τη ΝΔ κυβέρνηση έγιναν στις 7 Ιουλίου του 2019, που σίγουρα είναι πριν τον Δεκέμβριο του 2019, όταν και σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του κ. Μητσοτάκη έληγε το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το βίντεο με την παραδοχή Μητσοτάκη από τον Απρίλιο του 2020:

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα για τα όσα λένε ο κ. Οικονόμου και ο κ. Σταϊκούρας: Εφόσον η προστασία της πρώτης κατοικίας έληξε επί ΣΥΡΙΖΑ – και όχι επί ΝΔ με τον πτωχευτικό που ψήφισε τον Οκτώβριο του 2020 – τότε τον Απρίλιο του 2020 πώς ο κ. Μητσοτάκης παρέτεινε την προστασία της πρώτης κατοικίας; Παρέτεινε κάτι που είχε ήδη καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Στο report μεταμνημονιακής εποπτείας του Νοεμβρίου του 2019, δηλαδή μετά τις εκλογές του Ιουλίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε πως «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται ότι θα παρατείνουν το υφιστάμενο πλαίσιο για τέσσερις μήνες και θα το παύσουν στο τέλος Απριλίου του 2020. Στο νέο πλαίσιο που θα φέρουν θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη, αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας».

Πάμε παρακάτω; Και στο 6ο report, τον Φεβρουάριο του 2020, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμεύεται πάλι ότι τον Απρίλιο θα τελειώσει η προστασία της πρώτης κατοικίας: «The authorities reiterated their commitment that the protection would expire at the end of April 2020». «Δεσμεύονται, ρητά και καθαρά», είχε επισημάνει η Έφη Αχτσιόγλου. Και στις 14 Οκτωβρίου 2020 το Υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου παραδεχόταν ότι προχώρησε σε δύο παρατάσεις συνολικά επτά μηνών του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα η δεύτερη και επί της ουσίας εκείνη που είχε ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης στις 30 Απριλίου 2020 εν μέσω πανδημίας και συνέβη μετά την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στις 9 Απριλίου 2020.

Με αυτά τα δεδομένα, ίσως λίγο χειρότερο από την απελπισία με την οποία η κυβέρνηση φέρνει αντιμέτωπους τους δανειολήπτες ενόψει των πλειστηριασμών των ακινήτων τους, να είναι ο εμπαιγμός τα ψέματα πως και για αυτό φταίει κάποιος άλλος και όχι οι πολιτικές επιλογές Μητσοτάκη, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα…

Τι έχει προηγηθεί

Ενδεικτικά είναι τα όσα επαναλαμβάνει τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, σύμφωνα με τους οποίους «δεν αλλάζει κάτι» και «εφαρμόζεται ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2015». Δηλαδή με λίγα λόγια ως γνωστόν… φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «χυδαία ψέματα», υπογραμμίζει ότι επί των ημερών του «υπήρχε πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας» και ότι «δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας την περίοδο 2015-2019» και σημειώνει πως «επί ΣΥΡΙΖΑ τα funds είχαν υποχρεωθεί σε στάδια ρύθμισης με το νόμο του 2015. Η ΝΔ επέλεξε να κάνει χρήση του νόμου του 2003 και όχι αυτόν του 2015, ώστε και τα funds να μπορούν να βγάζουν άμεσα στο σφυρί τα ακίνητα και να μην φορολογούνται».

Τέλος, επαναφέρει τη ρελάνς που έκανε ο κ. Τσίπρας: «Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει σε ένα και μόνο ερώτημα: Θα φέρει ΠΝΠ για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και προστασία των δανειοληπτών ως τις εκλογές ή εξυπηρετεί τους Πάτσηδες;»

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει τα χυδαία ψέματα του εκπροσώπου του και του κ. Σταϊκούρα

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνεται σχετικά με το θέμα:

«Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να κατευνάσει την οργή χιλιάδων δανειοληπτών με τη γνωστή καραμέλα ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μόνο που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αποκαλύψει τα χυδαία ψέματα του εκπροσώπου του και του κ. Σταϊκούρα.

Στις 30 Απριλίου του 2020 ο κ. Μητσοτάκης παραδέχονταν στη Βουλή πως όχι μόνο υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχε μεριμνήσει να διατηρηθεί και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές, έως τον Δεκέμβριο του 2019.

Πώς παρατάθηκε επί ΝΔ κάτι που δήθεν είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ είναι απορίας άξιο.

Η αλήθεια είναι ότι:

- Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλους του 19, οπότε και θα έθετε σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που μετά την εκλογή της αγνόησε τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε στην ψήφιση δικού της πτωχευτικού κώδικα, στο σχέδιο «Ηρακλής» και στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που αποτυπώνεται ρητά και στις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας Νοεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020.

Το ακόμα χειρότερο από την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας για 700.000 δανειολήπτες, που ψήφισε η ΝΔ τον Οκτώβριο του 2020, είναι ότι προσπαθεί να τους ξεγελάσει με χυδαία ψέματα.

Κύριε Οικονόμου, περιμένουμε να απαντήσετε σε όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης στο σχετικό βίντεο».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)