to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:40 | 25.02.2020

Κοινωνία

Επί ποδός πολέμου Χίος και Λέσβος, φτάνουν ΜΑΤ με πλοία-φαντάσματα (ενημέρωση)

Ξεσηκωμός στα δυο νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ με αιφνιδιαστικές κινήσεις και παρά την καθολική αντίθεση στα σχέδια για υπερδομές-φυλακές, στέλνει δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, με πλοία που δεν δίνουν στίγμα στο χάρτη, για να «περάσουν» οι επιτάξεις εκτάσεων. Κινητοποιήσεις και μπλοκαρίσματα δρόμων και λιμανιών σε Μυτιλήνη, Καράβα και Σίγρι στη Λέσβο, σε Αίπος και Μεστά στη Χίο.


Σκηνικό αιφνιδιαστικής εισβολής των ΜΑΤ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στήνει η κυβέρνηση, φορτώνοντας διμοιρίες σε πλοία που αλλάζουν δρομολόγια και δεν δίνουν στίγμα στο χάρτη! Ετσι, μετά τον απόπλου το μεσημέρι της Δευτέρας του πλοίου «Πήγασος» από το λιμάνι του Λαυρίου, με δέκα διμοιρίες ΜΑΤ και αντλίες ρίψης νερού, και ενώ σε Λέσβο και Χίο κάτοικοι και φορείς στήνουν μπλόκα (στα λιμάνια του Σιγρίου και της Μυτιλήνης στη Λέσβο, στο Αίπος και στα Μεστά στη Χίο), αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι το πλοίο Blue Star Naxos αναχώρησε από Πειραιά περί τις 9 το βράδυ, φορτωμένο με 10 ακόμα διμοιρίες ΜΑΤ και άλλα οχήματα, και επίσης σταμάτησε να δίνει στίγμα!

Φωτ. του cyclades24.gr από το λιμανι του Πειραιά το βράδυ της Δευτέρας 24/2

Το Blue Star Naxos με τις 10 ακόμα διμοιρίες ΜΑΤ σταμάτησε να δίνει στίγμα από τις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας. Πιθανότερος προορισμός του, συμφωνα με πληροφορίες, το λιμάνι των Μεστών στη Χίο

(Το φορτίο ενός από τα πλοία: κλούβες, αντλίες ρίψης νερού, γκρέιντερ - από ανάρτηση στο fb)

Χίος: Δακρυγόνα στο λιμάνι των Μεστών  - Μπλόκο και στο Αίπος 

Στη Χίο, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της αναχώρησης του «Πήγασος», υπήρξε αμεση κινητοποίηση και από τις 8.30 το βράδυ, με κάλεσμα της Συντονιστικής  Επιτροπής αιρετών και κατοίκων της Χίου και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων, συγκεντρώθηκε κόσμος στον Αγ. Μακάριο Βροντάδου, στον δρομο που οδηγεί στο Αίπος, το βραχώδες οροπέδιο όπου η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει την υπερδομή-φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες.

Λίγο αργότερα, αιρετοί και κάτοικοι της Χίου συγκεντρώθηκαν στα Μεστά, όπου η κινητοποίηση συνεχίζεται ως αυτή την ώρα (1.00 π.μ.), εν αναμονή της άφιξης του πλοίου που θα μεταφέρει τις διμοιρίες. ¨Λϊγο πριν τα μεσάνυχτα, ωστόσο, οι διμοιρίες των ΜΑΤ που ήδη υπάρχουν στο νησί απέκλεισαν την πρόσβαση στους συγκεντρωμένους. Λίγα λεπτά πριν τη μία τα ξημερώματα τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίων των αιρετών και των πολιτών που βρίσκονταν εντός της χερσαιας ζώνης του λιμένα αναμένοντας την άφιξη του πλοίου.  Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική κι αμέσως μετά τη χρήση δακρυγόνων τα ΜΑΤ απομακρύνθηκαν από τους πολίτες:

βίντεο από τη ρίψη δακρυγόνων στα Μεστά - astraparis.gr

Λιμένας Μεστών, Χίος, μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη  (astraparis.gr)

Φρ. Σέργης. συντονιστής Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου: «Η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει τα ΜΑΤ, επειδή δεν συναινούμε με τις διαταγές της»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε την βία και την καταστολή προκειμένου να υλοποιήσει τα επικίνδυνα σχέδια της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.  Επέλεξε να μας στείλει τα ΜΑΤ, επειδή δεν συναινούμε με τις διαταγές της», τονίζει σε δήλωσή του καθ' οδόν για το λιμάνι των Μεστών, ο Φρ. Σέργης, συντονιστής Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου, και επισημαίνει: «Επέλεξε να κάνει την Χίο τεράστιο κέντρο κράτησης αθώων ψυχών.
Στα σχέδια τους απαντάμε οργανωμένα, ενωτικά, μαζικά και αγωνιστικά. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε από την πολιτική τους εμμονή και ανεπάρκεια να καταστρέψουν το νησί μας. Στην βία των ΜΑΤ της κυβέρνησης της ΝΔ απαντάμε με σθένος. Όλη η Χίος αντιστέκεται και έχει ήδη οργανωθεί για να μην επιτρέψει την εισβολή των ΜΑΤ .Βρισκόμαστε καθ οδόν για το λιμάνι των Μεστών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται ήδη 2 διμοιρίες των ΜΑΤ. Δεν μας πτοούν τα ΜΑΤ και η καταστολή τους».

Λέσβος: Μπλόκα κατοίκων και φορέων σε Καράβα, Σίγρι και Μυτιλήνη

Ανάλογο σκηνικό και στη Λέσβο, όπου απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, απέκλεισαν το λιμάνι Σιγρίου ώστε να αποτρέψουν την απόβαση των ΜΑΤ από το πλοίο «Πήγασος», ενώ απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης απέκλεισαν το λιμάνι της πόλης για τον ίδιο λόγο. Η προσέλευση του κόσμου στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι συνεχής, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «Στο Νησί»

Σφραγίστηκε και το λιμάνι Σιγρίου

Λιμάνι Σιγρίου

Λιμάνι Μυτιλήνης, μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη - Οι ντουντούκες γυρνούν στις γειτονιές της Μυτιλήνης καλώντας κόσμο να κατέβει στο λιμάνι της Μυτιλήνης 

Λιμάνι Μυτιλήνης, όπου ήδη έχουν κάνει την παρουσία τους κια δυνάμεις των ΜΑΤ.  Νωρίτερα, με κάλεσμά του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καλούσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης για τις 11 το βράδυ, για την αποτροπή της αποβίβασης των ΜΑΤ.

Μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη: 1.500 κάτοικοι στην επιταγμένη περιοχή της Καράβας

Πάνω από 1500 κάτοικοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή (00:10) - μεταδίδει το stonisi.gr - στην επιταγμένη από την κυβέρνηση Καράβα δίνοντας δυναμικό παρών στο κάλεσμα- συναγερμό της καμπάνας, από Μανταμάδο, Κάπη και Κλειώ, ενώ καλείται και άλλος κόσμος να κατέβει, για να αποκρούσουν τις διμοιρίες ΜΑΤ που επιφύλαξε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

«Ούτε στην Καράβα, ούτε πουθενά» νέα δομή λένε οι κάτοικοι και συθνεχή ενημέρωση δίνει η σχετική ομάδα στο facebook.

Η είδηση είναι σε εξέλιξη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)