to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 18.11.2020

Πολιτική

Ξεδιάντροπος κυβερνητικός αυταρχισμός στην 47η επέτειο του Πολυτεχνείου - Το «φιλμ» των γεγονότων της 17/11/2020

Από την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία σημαδεύτηκαν οι πορείες και οι εκδηλώσεις τιμής στην 47η επέτειο του Πολυτεχνείου - Συλλήψεις και ξυλοδαρμοί από τους αστυνομικούς στην Πανεπιστημίου, στα Σεπόλια, στη Θεσσαλονίκη - Εκδήλωση στο ΕΑΤ - ΕΣΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ - Πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ από το ΚΚΕ, επίθεση της αστυνομίας στη συγκέντρωσή του στην Πανεπιστημίου - Σε δεκάδες προσαγωγές και αναίτια καταστολή προχώρησαν τα ΜΑΤ και στη Θεσσαλονίκη - Δικαιολογίες ψέλλιζε ο Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του στον Σκάι


(Πανεπιστημίου, μεσημέρι Τρίτης 17/11/2020 - Αστυνομικοί έχουν πιάσει από το λαιμό διαδηλωτή)

Η επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης της ΝΔ, με πρόσχημα την πανδημία, σημάδεψε την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 2020, η αντισυνταγματική και αυθαίρετη απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη τη χώρα αμφισβητήθηκε και καταργήθηκε στην πράξη. Έτσι, τηρώντας τις υγειονομικές αποστάσεις, 50μελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης στο χώρο βασανιστηρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενώ το ΚΚΕ πραγματοποίησε πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Περί τις 2 το μεσημέρι, ωστόσο, η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πανεπιστημίου δέχτηκε αστυνομική επίθεση, με αύρες, χημικά, ξυλοδαρμούς και 5 προσαγωγές. Η αστυνομία είχε εν τω μεταξύ προχωρήσει στο κλείσιμο 11 σταθμών του μετρό.

Το όργιο καταστολής συνεχίστηκε στα Σεπόλια, με αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ να συλλαμβάνουν αγρίως ολόκληρη οικογένεια, με τον πατέρα να υφίσταται καρδιακή προσβολή. Η οικογένεια δε, οδηγείται, σήμερα Τετάρτη στον εισαγγελέα με βαριές κατηγορίες

Η αστυνομική αυθαιρεσία δεν περιορίστηκε στην Αθήνα, καθώς αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη χτύπησαν και τραμπούκισαν  διαδηλωτές, προχωρώντας σε συλλήψεις «στο σωρό»

Και ο Χρυσοχοϊδης ψέλλιζε στον Σκάι - «ΜΑΤ παντού, ΜΕΘ πουθενά»: Η απάντηση του Ν. Ηλιόπουλου

Ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» εμφανίστηκε στον Σκάι το βράδυ της Τρίτης, όπου με διάφορες διατυπώσεις προσπάθησε να καλύψει τις απαράδεκτες αστυνομικές βιαιότητες - που έγιναν κατ' εντολή του όπως παραδέχτηκε. «ΜΑΤ παντού, ΜΕΘ πουθενά», η απάντηση του Ν. Ηλιόπουλου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Η επίθεση της αστυνομίας στην Πανεπιστημίου με αύρες νερού, το μεσημέρι της Τρίτης (βίντεο του left.gr) - διαβάστε το σχετικό θέμα

Αποκαλυπτικές για την αστυνομική βαρβαρότητα είναι οι εικόνες και τα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα:

ΣΦΕΑ: Το «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της κυβέρνησης δεν πέρασε!

«Ο ΣΦΕΑ 1967-74 χαιρετίζει τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που τηρώντας με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα, συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων και με τα αντιϊμπεριαλιστικά τους συνθήματα τίμησαν την επέτειο των 47 χρόνων από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 και τους αγωνιστές του.

Χαιρετίζει τους αγωνιστές που διαδήλωσαν στην Αμερικάνικη πρεσβεία, το σύμβολο αυτό της στήριξης της δικτατορίας και των επεμβάσεων εναντίον λαών και χωρών σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα ο ΣΦΕΑ καταδικάζει την αστυνομοκρατία στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα και καταγγέλλει την κυβέρνηση και τις τρομοκρατικές και αναίτιες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, την ώρα που δήθεν συζητούσαν με τους υπεύθυνους της κινητοποίησης.

Είναι γελασμένη η κυβέρνηση και όσοι πιστεύουν ότι θα τρομοκρατήσουν και τσακίσουν το λαϊκό κίνημα και θα βάλλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες.

Να είναι σίγουροι ότι δεν θα επιβάλλουν σιωπή νεκροταφείου στους αντιδικτατορικούς αγωνιστές, στους εργαζόμενους και τη νεολαία της πατρίδας μας, την ώρα που με πρόσχημα την πανδημία προωθούν καθημερινά σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που μας γυρίζουν σε εποχές που ζήσαμε, αντιπαλέψαμε και αντιμετωπίσαμε μαχόμενοι και όρθιοι».

Δείτε στο liveblog του left.gr πώς καταγράφηκε το όργιο καταστολής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την αστυνομία του Χρυσοχοϊδη:

5.000 αστυνομικοί σε μια άδεια Αθήνα

Σε μια άδεια λόγω lockdown Αθήνα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχεδιάζει να αναπτύξει 5.000 αστυνομικούς, «αύρες», τα γνωστά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, drone και ελικόπτερα. Σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης υπάρχουν πολυάριθμες ομάδες αστυνομικών οι οποίες πραγματοποιούν ελέγχους σε όσους κινούνται με τα πόδια ή με κάποιο όχημα.

Υπενθυμίζεται, ότι με την χουντικές έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τρία άτομα, μέχρι τις 9 το βράδυ της Τετάρτης.

Καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας:

Καταδικάζει και καταγγέλλει την απρόκλητη βία των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής σε κατοίκους της περιοχής ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία της 4ης ΔΚ και εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στους συλληδθέντες και προσαχθέντες του περιστατικού στα Σεπόλια. Αναφέρει: «Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αρκέστηκαν στη διάλυση των συγκεντρώσεων, ακολούθησαν μανιασμένα τους κατοίκους της περιοχής και ενώ είχαν αποχωρήσει από τις κινητοποιήσεις, τους επιτέθηκαν και τους ξυλοκόπησαν μέσα σε πολυκατοικίες.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ 4ης ΔΚ εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στην οικογένεια του  νοσηλευόμενου συντοπίτη μας, καθώς και σε όλους/ες τους προσαχθέντες γείτονες που ήρθαν αντιμέτωποι/ες με τη βία και την αντισυνταγματική στάση των οργάνων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του κ.Χρυσοχοϊδη. Η βία και η τρομοκρατία δε μας τρομάζει. Ο αγώνας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δημόσια δωρεάν υγεία και δημοκρατία σήμερα είναι περισσότερο ουσιαστικός και επιβεβλημένος από ποτέ».

Από τη πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε να συμπορευτούμε  με τα κινήματα της περιοχής για μία μαζική και δημοκρατική απάντηση στο όργιο καταστολής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)