to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 18.01.2018

Κοινωνία

Ο σκοταδισμός έριξε το γλυπτό «Phylax»: Χρυσαυγίτικη ενέργεια καταγγέλλει ο δήμαρχος

Το γλυπτό «Phylax» του Παλαιού Φαλήρου που προκάλεσε αντιδράσεις δεν είναι πια στη θέση του...


Σε «τρομοκρατικό ακτιβισμό ή παρακρατική ενέργεια» αποδίδει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, την πτώση και καταστροφή του αγάλματος του γλύπτη Κωστή Γεωργίου, με το όνομα PHYLAX, που είχε τοποθετηθεί στην παραλιακή και που προκάλεσε αντιδράσεις από ομάδες πολιτών.

Ο «Φύλακας», το κόκκινο άγαλμα με τα φτερά, το οποίο ως άλλος «Τάλως» που φυλούσε την Κρήτη από τους εχθρούς και κοσμούσε την ακτή από όπου, σύμφωνα με τον μύθο, απέπλευσε ο Θησέας για να νικήσει τον Μινώταυρο, βάζοντας τέρμα στην αποστολή-θυσία των νέων Αθηναίων, έπεσε την νύχτα και έσπασε.

Ο δήμαρχος, σύμφωνα με μαρτυρίες που είχε, ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ότι τα ξημερώματα, γύρω στις 3.30, 15 νέοι, γεροδεμένοι άνδρες με κουκούλες, αυτοκίνητα κι ένα μεγάλο τζιπ, έδεσαν το άγαλμα και το τράβηξαν.

Αποτέλεσμα ήταν να ξεκολλήσει από τη  βάση του και να πέσει κάτω, από όπου και το έσυραν έως ότου υποστεί σημαντικές φθορές (έσπασε ο λαιμός, τα φτερά κά).

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την ενέργεια «απόλυτα προγραμματισμένη»,  καθώς, όπως είπε, οι περιπολίες σταματούν στις 2 πμ και οι δράστες εμφανίστηκαν μιάμιση ώρα αργότερα και μάλιστα με σχετική κακοκαιρία, ώστε το συμβάν να αποδοθεί στους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν χθες τη νύχτα στην περιοχή.

Ο δήμαρχος, φανερά εκνευρισμένος με την έκβαση, αναφέρει ότι οι περιπολίες ξεκίνησαν από τις 29 Δεκεμβρίου, λίγο μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τοποθέτηση του αγάλματος, καθώς θεωρήθηκε από κάποιους, κυρίως λόγω του χρώματός του, ακόμη και ως...δαιμονικό.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια πρόθεση αναπαράστασης του δαίμονα, με το οποίο το προσιδιάζουν ορισμένοι, υποκινούμενοι από ακραίους συντηρητικούς κύκλους, ούτε από τον ίδιο, «ούτε από τον διεθνούς φήμης γλύπτη Κ. Γεωργίου, ο οποίος το φιλοτέχνησε και τώρα προσπαθεί να δει το μέγεθος της φθοράς και τις δυνατότητες ανασύστασής του».

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει, ότι η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο έγινε με την έννοια της συμβολικής φύλαξης της πόλης, καθώς εκεί ήταν ο λιμένας του Φαλήρου, απ΄ όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ξεκίνησαν ο Φάληρος για την Κολχίδα, ο Μενεσθέας με τους Αθηναίους για την Τροία και ο Θησέας για την Κρήτη, προκειμένου να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να απαλλάξει τους Αθηναίους από τον βαρύ αιματηρό φόρο.

Σημείωσε ότι πρόσφατα είχε ολοκληρωθεί η ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής, όπου είχαν τοποθετήθηκαν γλυπτά από τα ταυροκαθάψια (τους αγώνες των νέων με τους ταύρους στην Κρήτη) και θεωρήθηκε σκόπιμο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής να ενισχυθεί ο μύθος με την τοποθέτηση του PHYLAX, ο Τάλως δηλαδή, ο γνωστός και τρομερός φύλακας της Κρήτης, που είχε δημιουργήσει ο θεός Ήφαιστος.

"Αυτού του είδους ο βανδαλισμός με παρακράτος, γιατί όταν φοράς κουκούλα και βγάζεις τις πινακίδες, αν θες ρε μάγκα έλα στο Δημαρχείο να μου πεις βγάλ' το, γιατί θα το σπάσω, όχι κρυφά. Αυτές τις μαγκιές ξέρω ποιοι τις κάνουν. Έχω ενδείξεις ότι είναι Χρυσαυγίτες" τόνισε ο δήμαρχος μιλώντας το πρωί στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

.


«Μεταοργουελικός Μεσαίωνας»

Ο γλύπτης Κωστής Γεωργίου μίλησε στον ΣΚΑΪ για τον βανδαλισμό και τον χαρακτήρισε «Μεταοργουελικό Μεσαίωνα», κάνοντας λόγο για επικίνδυνο φαινόμενο και επικίνδυνες, «τοξικές ενέργειες» που προσβάλλουν την ελευθερία του ατόμου. Διαβεβαίωσε ότι οι φθορές θα αποκατασταθούν και τόνισε ότι θεωρεί αυτονόητο ότι το γλυπτο θα επιστρέψει στη θέση του.

Το ΕΕΤΕ καταδικάζει τον βανδαλισμό του «Phylax»

Το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) καταδικάζει απερίφραστα  τον βανδαλισμό (σύμφωνα με την καταγγελία του δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη) του πολυσυζητημένου γλυπτού του συναδέλφου Κωστή Γεωργίου «Phylax», τοποθετημένου στην παραλία του δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Επιστολή του ΕΕΤΕ προς τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου (11/01/2018)

H διαφωνία μας με τη διαδικασία τοποθέτησης του συγκεκριμένου έργου, δεδομένου ότι δεν είχε προηγηθεί «κρίση αισθητικής αρτιότητας», όπως θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα για την τοποθέτηση καλλιτεχνικών έργων στο δημόσιο χώρο. Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι «Η τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσιο χώρο διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία είτε αφορά αγορά είτε δωρεά. Στην περίπτωση αγοράς έργου συνολικού κόστους άνω των 5.000 ευρώ (αμοιβή του καλλιτέχνη μαζί με το κόστος κατασκευής) απαιτείται η διενέργεια πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού, ενώ στην περίπτωση δωρεάς προς τον δήμο, θα ήταν χρήσιμο να έχει προηγηθεί γνωμάτευση περί της αισθητικής αρτιότητας του έργου, από Επιτροπή Αισθητικής Αρτιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ευρύτερη αποδοχή του έργου και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρο».

Εκφράζουμε, όμως, την βαθύτατη λύπη μας όταν έστω μία μικρή μερίδα της κοινωνίας χειραγωγείται από αυθαίρετες ερμηνείες ενός έργου τέχνης. Κινητοποιούνται εναντίον του για να γλιτώσουν από ένα φανταστικό-ανύπαρκτο «σατανά», όταν οι ζωές μας καταστρέφονται καθημερινά από αποφάσεις επίγειων «σατανάδων» με όνομα και ιδιότητες συγκεκριμένες.

Οι επιθέσεις με βάρβαρο πρακτικό τρόπο στην τέχνη και στην ιδεολογία γενικά, αποτελούν φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνου εκφασισμού της κοινωνίας μας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)