to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:14 | 30.05.2023

Κοινωνία

Δεύτερη μέρα κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων

Συνεχίζεται και την Τρίτη το «επιτελικό φιάσκο» καθώς και πάλι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν καμιά πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων που προσπαθούν από τα ξημερώματα να κληρώσουν τα σημερινά θέματα των εξετάσεων - Προβλήματα σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ


Την ίδια με τη χθεσινή εικόνα αντίκρισαν και σήμερα οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων για να κληρώσουν τα θέματα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών.

Η πλατφόρμα της  Τράπεζα Θεμάτων και σήμερα Τρίτη έχει «καταρρεύσει» με αποτέλεσμα από τις 6:30 το πρωί, από τα Λύκεια  να μην μπορούν να γίνουν κληρώσεις των θεμάτων για τις σημερινές εξετάσεις καθώς δεν έχουν καμιά δυνατότητα πρόσβασης.

«Έχουμε πρόβλημα» απαντά η γραμματεία του ΙΕΠ στους Διευθυντές Λυκείων που κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί της.

Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου προκάλεσε η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα Λύκεια.

https://www.alfavita.gr/sites/default/files/2023-05/trapeza-1-678x262.jpg

Σημειώνεται, ότι σήμερα είναι προγραμματισμένο να δώσουν εξετάσεις οι μαθητές της Γ' λυκείου των ΓΕΛ που δεν ολοκλήρωσαν χθες τις εξετάσεις τους, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που προκάλεσε η κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων.

Τα προβλήματα σημειώθηκαν σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) σύμφωνα με την ΕΡΤ. Πρόκειται για τεχνολογικό φορέα, που λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος και παρέχει δικτυακές και υπολογιστικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σε φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι υπεύθυνο για την προώθηση και διάδοση των εφαρμογών των δικτυακών και υπολογιστικών τεχνολογιών καθώς και για την προώθηση και υλοποίηση των στόχων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Υποβοηθά έτσι την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα της χώρας, για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας σε θέματα τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπολογιστικών υπηρεσιών.

Η τράπεζα θεμάτων είχε καταρρεύσει πανελλαδικά το πρωί της Δευτέρας και τελικά άρχισε να υπολειτουργεί μετά τις 9:30 το πρωί, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει δύο ώρες με τρεις ώρες η έναρξη των εξετάσεων της πρώτης βάρδιας, πράγμα που παρέσυρε και τη δεύτερη βάρδια που θα ξεκινούσε κανονικά στις 10:30. Το αποτέλεσμα ήταν ή να αναβληθούν εξετάσεις ακόμα και της Γ΄ λυκείου σε κάποια σχολεία, ή να παραβιαστεί όχι μόνο το ωράριο των μαθητών, αλλά και το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί από αυτούς ήταν στα σχολεία τους από τις 7:00 το πρωί.

Ωστόσο και μετά την επαναλειτουργία της τράπεζας θεμάτων, δεν μπορούσε να γίνει σωστά η κλήρωση των θεμάτων. Έτσι, αντί να εμφανίζονται τρεις πιθανές επιλογές θεμάτων, σε άλλα μαθήματα εμφανιζόταν μία, σε άλλα δύο, σε άλλα τρεις για την Ά ομάδα και ένα για την άλλη κοκ. Με αυτόν τον τρόπο καταργήθηκε στην πράξη η δυνατότητα των εκπαιδευτικών να επιλέξουν ένα θέμα που θα το θεωρούσαν πιο κοντά στις δυνατότητες των μαθητών τους και στον τρόπο που είχαν διδάξει το μάθημα.

Τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέδωσαν την χθεσινή  κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων σε ...κακόβουλη επίθεση. Οπως υποστήριξαν τα δύο υπουργεία, «έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του».

Εντολή να ολοκληρωθούν σήμερα οι εξετάσεις των μαθητών της Γ λυκείου

Εντολή προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν οι μαθητές της Γ' λυκείου τις εξετάσεις τους --παρά τις όποιες καθυστερήσεις-- έδωσε ο Γενικός Γραμματεας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κοπτσης ο οποίος παραμένει στη θέση που είχε και επί υπουργείας Ν. Κεραμέως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε γρήγορα, αλλά και πάλι σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των σχολείων μετά την επαναφορά του συστήματος. Πάντως, όπως αναφέρουν οι πηγές, στην πλειονότητα των σχολείων διενεργούνται ήδη οι εξετάσεις. Σημειώνεται, δε, ότι ήδη από χθες, πάνω από το 90% των λυκείων ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις της Γ' λυκείου.

Νίκος Φίλης: Δεύτερη μέρα ανοχύρωτες οι δημόσιες υποδομές

Δεύτερη μέρα που πέφτει η ανοχύρωτη πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων τονίζει σε δήλωση του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

«Το έργο Μητσοτάκη - Κεραμέως στην εκπαίδευση σε όλη του την καταστροφική μεγαλοπρέπεια.

Το είχαμε ξαναδεί με την αμαρτωλή τηλεκπαίδευση μέσω Cisco, με τις αναθέσεις εκατομμυρίων σε ιδιώτες, για υποδομές που ήταν σε θέση να αναπτύξουν δημόσιοι εκπαιδευτικοί φορείς, με το «κρασάρισμα» των ψηφιακών συστημάτων για μια σειρά διοικητικές λειτουργίες του υπουργείου.

Η αδιαφορία και η ανικανότητα για τις ηλεκτρονικές υποδομές του δημοσίου χαρακτήριζαν την τετραετία ΝΔ στο ΥΠΑΙΘ, με συνεργό φυσικά τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη.

Μέσα στην ιδεοληψία τους μάλιστα, αλλά και την απουσία εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς, δεν νομοθέτησαν καν τη δυνατότητα να βάζουν τα θέματα οι καθηγητές των σχολείων, σε περίπτωση δυσλειτουργίας της πλατφόρμας.

Πράγματι... άριστοι!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)