to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:39 | 12.09.2012

left.gr

Κοινωνία

Επερώτηση Λαφαζάνη-Στρατούλη για τις ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας σε ΔΕΚΟ και κρατικά νοσοκομεία

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4


Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";}

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

 

Προς τους  κ.κ. Υπουργούς:

 

-          Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

-          Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

 

Θέμα:  Συνεχείς οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τις εταιρείες που έχουν συνάψει συμβάσεις καθαριότητας με το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Ένα ακόμη παράδειγμα η εταιρεία « C . W . M . S Α.Ε», που ανέλαβε τις υπηρεσίες καθαριότητας στο 401 ΓΣΝΑ .

Σε σκάνδαλο διαρκείας εξελίσσονται οι παραβιάσεις της εργατικής αλλά και της γενικότερης νομοθεσίας, από τις εταιρείες(εργολάβοι καθαριότητας), που συνάπτουν συμβάσεις για την καθαριότητα στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, σε βάρος των εργαζομένων τους. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι η εταιρεία « CLEANING WASTE & MAINTENANCE SERVICES ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» με τον διακριτικό τίτλο « C . W . M . S Α.Ε» , η οποία έχει αναλάβει τις υπηρεσίες καθαριότητας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών(401 ΓΣΝΑ) . Η συγκεκριμένη εταιρεία παραβιάζει συστηματικά και προκλητικά την εργατική νομοθεσία, όπως έχει διαπιστωθεί και από το Σ.ΕΠ.Ε Γλυφάδας με το έγγραφό του, ΕΔ 263/26/07/2012.

Οι παραβιάσεις αφορούν οφειλές δεδουλευμένων αποδοχών των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2012, αναλογία αποδοχών αδείας 2011 και 2012, αναλογία επιδόματος αδείας 2011 και 2012, Δώρο Χριστουγέννων 2011, Δώρο Πάσχα 2012, προσαύξηση ημερομισθίου από εργασία σε ημέρες Κυριακής (2 Κυριακές το μήνα για κάθε εργαζόμενο).

Όμως, παρ’ όλες τις διαπιστωμένες και αποδεδειγμένες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, η εταιρεία « C . W . M . S Α.Ε» –που θα έπρεπε να είχε κηρυχτεί έκπτωτη βάσει του άρθρου 68 του Ν. 3863/2010 – συνεχίζει απρόσκοπτα τη δράση της.

Επίσης σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων υπάρχει και πλαστογραφία στις καταστάσεις μισθοδοσίας. Άλλο ποσό είναι γραμμένο στις μισθολογικές καταστάσεις και άλλο (μικρότερο) εισπράττουν οι εργαζόμενοι .

Τέτοιες έκνομες ενέργειες δεν γίνονται μόνο από την εταιρεία  « C . W . M . S Α.Ε» , αλλά και από την πλειοψηφία των εταιρειών που συνάπτουν με το δημόσιο και τις Δ.Ε.Κ.Ο  συμβάσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας.

 

Επειδή  στις συμβάσεις παροχής διαφόρων υπηρεσιών που υπογράφουν οι εργολάβοι καθαριότητας με το δημόσιο και τις Δ.Ε.Κ.Ο ,έχουν τεθεί ρήτρες πιστής εφαρμογής των νόμων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και οι διοικήσεις τους Δημόσιο, είναι υποχρεωμένες να φροντίζουν για την πιστή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ,των νόμων και διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και του Συντάγματος της χώρας.

 

Επειδή οι εργολάβοι καθαριότητας παραβιάζουν διαχρονικά και συστηματικά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς να τους ελέγχει η πολιτεία δια των αρμοδίων οργάνων, ενώ οι εργαζόμενοι σ’ αυτές βρίσκονται σε απόγνωση.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :

1. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβουν προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην « C . W . M . S Α.Ε»;

2. Για ποιο λόγο δεν έχει καταγγελθεί μέχρι σήμερα η σύμβαση εργασίας του νοσοκομείου 401 ΓΣΝΑ με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών  « C . W . M . S Α.Ε», κατ’ εφαρμογή του άρθρου 68 του Ν.3863/2010; Θα προβούν σε έλεγχο και λήψη μέτρων για τις δραστηριότητες της εταιρείας και θα εξετάσουν για ποιο λόγο η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έχει εφαρμόσει το νόμο;

3. Τι μέτρα θα πάρουν, ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα αρμόδια όργανα του δημοσίου να παρακολουθούν συστηματικά και να ελέγχουν τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών που συνάπτουν ιδιωτικές εταιρείες με το δημόσιο και τις Δ.Ε.Κ.Ο, καθώς επίσης και την τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας;

Τέλος, παρακαλούμε, όπως μας καταθέσετε το ακριβές αντίγραφο της σύμβασης του νοσοκομείου 401 ΓΣΝΑ με την εταιρεία «« C . W . M . S Α.Ε» .

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

 

ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 

 

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)