to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επενδυτικό «παρών» για την ιατρική κάνναβη

Η εκπρόσωπος 400 επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Ασφορντ στην Αυγή


Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά της ιατρικής κάνναβης που “ανοίγει” στην Ελλάδα εκδηλώνουν εγχώριες και διεθνείς εταιρείες ήδη πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με αρμόδιες για το ζήτημα κυβερνητικές πηγές, τρεις ελληνικές επιχειρήσεις και επτά εταιρείες του εξωτερικού έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα και αναμένουν τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών ούτως ώστε να καταρτίσουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλη η γραμμή παραγωγής θα εκτελείται εντός Ελλάδας (χωρίς εισαγωγή πρώτης ύλης ή προϊόντων), σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωζώνης.

Υπό το "βλέμμα" 400 επιχειρήσεων

Μια από αυτές τις εταιρείες, η Ceres Strategies της Καλιφόρνια, βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να παρευρεθεί στην Athens Cannabis Expo 2018 και να πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών, διερευνώντας το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά. Η Ceres ενδιαφέρεται να ιδρύσει στην Ελλάδα μια νέα εταιρεία, τη Medicana, εξήγησε μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή» η Ελίζαμπεθ Άσφορντ, ιδρύτρια της εταιρείας και επιτελικό στέλεχος μιας task force η οποία εκπροσωπεί 400 επιχειρήσεις κάνναβης στην Καλιφόρνια.

«Η πρώτη μου εντύπωση είναι πολύ θετική και έχω εντυπωσιαστεί με την ταχύτητα και την επάρκεια με την οποία προχωράει η κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου. Σε εμάς πήρε χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ελ. Άσφορντ, που έχει αναλάβει να αξιολογήσει το περιβάλλον επιχειρηματικότητας της χώρας για λογαριασμό του δικτύου επιχειρήσεων στην Καλιφόρνια.

Αναλύοντας το κίνητρο της εταιρείας, εξήγησε ότι «ο ομοσπονδιακός νόμος δεν επιτρέπει να εξάγουμε προϊόντα από την Αμερική, αλλά και από τη μία Πολιτεία στην άλλη. Συγκεκριμένα, η Ελ. Άσφορντ δήλωσε ότι «θέλουμε να φτιάξουμε νέες υποδομές από το μηδέν, που θα ανήκουν στους Έλληνες και θα λειτουργούν από Έλληνες. Να φέρουμε την τεχνογνωσία μας, την έρευνά μας και να χτίσουμε τα πάντα από την αρχή». Επεξηγώντας περαιτέρω το μοντέλο που η εταιρεία σκέπτεται να εφαρμόσει, σημείωσε ότι «χρειάζεται κάτι βιώσιμο, που να μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αποδίδει φόρους εδώ».

Ερωτηθείσα για τη συνεισφορά της αγοράς της ιατρικής κάνναβης στην οικονομία της Καλιφόρνια (6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο), τόνισε ότι η συγκεκριμένη αγορά άγγιξε το 2016 τα 8 δισ. δολάρια, αποδίδοντας 1 δισ. δολάρια σε φόρους, όταν το ΑΕΠ της χώρας την ίδια χρονιά ήταν 2,3 τρισ. δολάρια. Για το ζήτημα αυτό, η Ελ. Άσφορντ σημείωσε ότι «είναι μόλις ο πρώτος χρόνος που νομιμοποιήθηκε η ιατρική κάνναβη» και ότι «με τη νομιμοποίηση της ευφορικής (σ.σ.: ξεκίνησε από 1.1.2018), εκτιμούμε πως αυτά τα ποσά θα δεκαπλασιαστούν».

Ανοίγουν ερευνητικά πεδία

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον τομέα της έρευνας, λέγοντας ότι «θέλουμε να φέρουμε σε επαφή υποδομές, πανεπιστήμια από την Καλιφόρνια και την Ελλάδα, γι' αυτό έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις με ελληνικά ιδρύματα, όπως το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών». Σημειωτέον, η έρευνα για τα φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση την κάνναβη έχει προχωρήσει αρκετά, αφού, εκτός από τη μορφή χαπιών, πλέον κυκλοφορούν και σε άλλες μορφές, όπως υπογλώσσιες ταινίες, που καθιστούν το προϊόν πιο οικείο στους καταναλωτές.

Τέλος, η Ελ. Άσφορντ τόνισε ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης αποτελεί μια «εξαιρετικά έξυπνη πρωτοβουλία για την οικονομία της χώρας, εξαιτίας μάλιστα και του γεγονότος ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Είναι ένα πλάνο που έχει πολλά οφέλη, υγειονομικά και οικονομικά».

Δεκάδες χώρες νομιμοποίησαν την ιατρική κάνναβη

Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει ήδη νομιμοποιηθεί σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ και χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Αυστραλία, καθώς και σε κράτη του ανατολικού ημισφαιρίου. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την κάνναβη, είτε πρόκειται για ιατρική είτε για ευφορική χρήση, και κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να εφαρμόσει τη δική του νομοθεσία. Έτσι, δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αποποινικοποιήσει όχι μόνο τη φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και την κατοχή, την προσωπική χρήση και την καλλιέργεια του φυτού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ιταλία η ιατρική χρήση της κάνναβης έγινε νόμιμη το 2007, στην Ολλανδία παράγεται κάνναβη για ιατρική χρήση με ειδική άδεια από το κράτος από το 2005, στη Φιλανδία από το 2010 και την Τσεχία νομιμοποιήθηκε το 2013, με τη χώρα να φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια για την ιατρική χρήση της. Στη Δανία επιτρέπεται η συνταγογράφηση και η εισαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης με ειδική άδεια για τους ασθενείς από το 2002, ενώ η Γαλλία, αν και εφαρμόζει μια πολύ αυστηρή νομοθεσία για την κάνναβη, έχει νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της από το 2013.

Στην Αγγλία ισχύει το παράδοξο να μην έχει νομιμοποιηθεί η ιατρική χρήση της κάνναβης, αλλά κυκλοφορεί νόμιμα ένα συνθετικό σκεύασμα κάνναβης που παράγεται εκεί. Από το 2014 έχει νομιμοποιηθεί η ιατρική κάνναβη στη Μάλτα, την ίδια χρονιά στη Σλοβενία και έναν χρόνο μετά στην Κροατία για ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και AIDS. Η Ελβετία δεν έχει υιοθετήσει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, αλλά ήδη από το 1990 εφαρμόζει ανεκτικούς νόμους για τη χρήση της. Το Ισραήλ έχει νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη από το 2007 και έχει καθοριστική συμβολή στις έρευνες για τις ιατρικές της εφαρμογές, ενώ στη λίστα των χωρών που τη νομιμοποίησαν μπήκε σχετικά πρόσφατα και η Αυστραλία.

Ιατρικές χρήσεις

Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η ομάδα εργασίας που συστήθηκε με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ιατρική χρήση της κάνναβης, τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για μια σειρά από νόσους. Συγκεκριμένα, το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους / ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους, όπως καχεξία / ανορεξία, HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά..

Επίσης, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι «οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβινοειδών μπορεί μελλοντικά να επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης, της σχιζοφρένειας και του φαινομένου του εθισμού και της εξάρτησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)