to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επεκτείνονται οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Μειωμένες χαρακτηρίζονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τις τελευταίες πέντε ημέρες, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Την επέκταση των δύο υπαρχουσών δομών σχεδιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Θεσσαλονίκη.


Στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Βόρειο Ελλάδα ανέφεραν μιλώντας στο stokokkino.gr ότι σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφτάνουν σε αυτή πηγαίνουν κυρίως στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, αναζητώντας τροφή και στέγαση.

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται σε προσωρινούς χώρους, αλλά στόχος του υπουργείου είναι να μετακινούνται άμεσα σε άλλα κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου.

Με δεδομένο ότι οι ροές θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εκπονήσει σχέδια για όλες τις περιπτώσεις. Αυτό που θα υλοποιηθεί σε πρώτο χρόνο αφορά επεκτάσεις των δομών, με την τοποθέτηση οικίσκων που χρησιμοποιούνταν στα κέντρα φιλοξενίας που έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν δύο κέντρα φιλοξενίας, στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια. Η διαβίωση των προσφύγων και των μεταναστών συνεχίζει να είναι δύσκολη, με την διαμονή, την σίτιση και την υδροδότηση των νέων προσφύγων να είναι κακή. Μάλιστα, είναι δύσκολο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα δύο αυτά κέντρα να αυξήσουν το προσωπικό τους, καθώς τα χρήματα που τους διατίθενται αυτή την περίοδο είναι περιορισμένα.

Όπως τονίζουν τα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «δική μας στρατηγική είναι να μεταφέρεται ο προσφυγικός πληθυσμός σε διαμερίσματα, ώστε να ανοίγουν θέσεις φιλοξενίας στα κέντρα».

Πιθανή συνεδρίαση με την ΠΕΔΚ-Μ

Συχνές είναι οι συσκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων στο Διοικητήριο, στη Θεσσαλονίκη, για τον συντονισμό της υποδοχής των νέων προσφύγων και μεταναστών. Την Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη σύσκεψη υπό τον Συντονιστή Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκου Ράγκου, με τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων.

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Ν. Ράγκου με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου, ώστε να ενημερωθούν οι δήμαρχοι για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ράγκος πρότεινε στον κ. Κυρίζογλου να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της ΠΕΔΚ-Μ για να ενημερωθούν οι δήμαρχοι και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, και για να συμβάλουν στον κεντρικό σχεδιασμό.

Ο Συντονιστής Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον δήμαρχο Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, καθώς στην περιοχή ευθύνης του στεγάζεται το ένα από τα δύο κέντρα φιλοξενίας. Ο κ. Καραγιάννης έστειλε το πρωί της Δευτέρας κατεπείγον έγγραφο προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης και τον Περιφερειακό Συντονιστή Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο ζητά την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και συνολικά στην Τοπική Κοινότητα Λαγκαδικίων.

Αυτό που ζητά ο Δήμος Λαγκαδά είναι η άμεση λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αποσυμφόρηση του Κέντρου Φιλοξενίας Λαγκαδικίων, την ενίσχυση της αστυνόμευσης και τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)