to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επείγοντα και άμεσα μέτρα για την πανδημία

Όλα δείχνουν ότι ξεπεράσαμε τα όρια κατάρρευσης του συστήματος. Φαίνεται πιο κοντά στην αλήθεια η εκτίμηση για δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει. Αν δεν υπάρξει άμεση αποσυμπίεση, η κατάσταση στο σύστημα υγείας εξελίσσεται σε μη διαχειρίσιμη.


(EUROKINISSI)

Η πανδημία του Covid-19 δηλώνει παρούσα. Η κυβέρνηση στέλνει σήμα εφησυχασμού και υποβάθμισης του κινδύνου. Ακολουθεί λογική και πρακτική «ανοσίας αγέλης». Ωστόσο είμαστε αντιμέτωποι με ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος και με πολύ υψηλή θετικότητα στον έλεγχο. Έτσι, δεν έχουμε το δικαίωμα να υποτιμούμε ούτε τον κίνδυνο, ούτε την κρίσιμη θέση του ΕΣΥ.

Ήδη νοσούν, περίπου 2.000 εργαζόμενοι υγειονομικοί. Η πίεση για κρεβάτια σε ΜΕΘ συνεχίζεται αμείωτη. Η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ), πιέζει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Καθυστερήσεις στην διακίνηση των περιστατικών, προβλήματα στην ήδη συμπιεσμένη λειτουργία των υπόλοιπων (non Covid) κλινικών και τμημάτων, κλινικές χωρίς κλινική (χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της ΩΡΛ κλινικής του Βενιζελείου). Τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό, απαράδεκτη η εξυπηρέτηση (ή ορθότερα η ταλαιπωρία) των ασθενών, σοβαρότατες οι ανεπάρκειες σε υποδομές, απαράδεκτα υπολειπόμενη η συμμετοχή της ΠΦΥ στην εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξακολουθεί να λιμνάζει.

Όλα δείχνουν ότι ξεπεράσαμε τα όρια κατάρρευσης του συστήματος. Φαίνεται πιο κοντά στην αλήθεια η εκτίμηση για δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει. Αν δεν υπάρξει άμεση αποσυμπίεση, η κατάσταση στο σύστημα υγείας εξελίσσεται σε μη διαχειρίσιμη. Χρειάζονται επείγοντα, άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, ενταγμένα σε σοβαρό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η πίεση που ασκείται στο δημόσιο σύστημα υγείας, απαιτεί πρώτα και κύρια σοβαρότητα στην αντιμετώπιση.

Για αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος Υγείας

1. Τώρα να επιστρέψουν στα Νοσοκομεία, οι 6.500 υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε αναστολή. Να επανέλθουν με ενισχυμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να δώσουν τη μάχη μαζί με όλους τους συναδέλφους τους. Οι γνώσεις και η εμπειρία τους, είναι σήμερα απαραίτητα, για την αξιοπρεπή φροντίδα των ασθενών.
2. Άμεση τοποθέτηση των 800 γιατρών στα νοσοκομεία και των 300 γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόκειται για γιατρούς, που ενώ από μήνες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψής τους, το Υπουργείο Υγείας, αδικαιολόγητα και ανεξήγητα, δεν προχωρά στην τοποθέτησή τους, στις θέσεις που έχουν καταλάβει.
3. Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων και μεταφορά ασθενών με Covid - 19. Τόσο ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid όσο και αυτών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ. Δεν χρειάζονται γενικόλογες διακηρύξεις (θα επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές), αλλά συγκεκριμένο σχέδιο. Θα χρησιμοποιηθούν τόσα νοσοκομεία, αυτά τα νοσοκομεία, αυτές οι κλινικές με τόσες κλίνες, αυτές οι ΜΕΘ, αυτής της δυναμικότητας σε κρεββάτια.
4. Υποχρεωτικά ράπιντ τεστ με αποζημίωση από το Δημόσιο για όλους,  εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Εξέταση που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να καλύπτεται στο 100% από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι να πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του και φυσικά να παίρνουν ζεστό χρήμα τα ιδιωτικά κέντρα που αυτόν τον καιρό έχουν θησαυρίσει.

Να επιλεγούν και στην Ελλάδα τα τέστ αντιγόνου, όπως ορίζει σχετική οδηγία της Κομισιόν και να συνταγογραφούνται ώστε να είναι αξιόπιστα και να μην επιβαρύνεται ο κόσμος.

5. Άμεση ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για προνοσοκομειακή φροντίδα με χρέωση κάθε κρούσματος σε αντίστοιχο υγειονομικό σημείο αναφοράς (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας ή επαγγελματία Υγείας).
6. Άμεση εκκίνηση πανελλαδικής εκστρατείας για πρώτη και τρίτη δόση εμβολίου, πόρτα-πόρτα όπως στο μοντέλο της Πορτογαλίας, με τη συνδρομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της εκάστοτε περιοχής.
7. Άμεση επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος για τα παιδιά, το οποίο έχει παγώσει με την πλατφόρμα να παραμένει κλειστή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληπτική εμμονή της, δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο κοινωνικό κράτος. Είναι επιλογή της να μην υπάρξει η αναγκαία, σοβαρή και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα παρέμβαση στο σύστημα Υγείας. Θεωρεί ότι η πανδημία είναι μια μπόρα περαστική, η οποία, ιδιαίτερα με την «Όμικρον», θα φύγει γρήγορα, χωρίς να απαιτηθούν σοβαρές παρεμβάσεις. Έτσι δικαιολογεί τα καθυστερημένα αντανακλαστικά και την υποτίμηση του κινδύνου.

Η πολιτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, αυξάνει τις δικές μας ευθύνες. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που στο πρόγραμμά της αναφέρει τις πολιτικές επιλογές εκχώρησης του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα υγείας, δεν αρκούν οι προτάσεις διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Η οικονομία, η κοινωνία, η χώρα, έχει ανάγκη από αλλαγή πορείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επωμίζεται το καθήκον της συσπείρωσης των ευρύτερων δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων, για να χαράξουμε τη νέα πορεία, για να ανοίξουμε το δρόμο για την Ελλάδα της νέας εποχής.
Αυτό είναι το στοίχημα για μας σήμερα. Από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα κριθούμε. Η πολιτική πρόταση της Αριστεράς, εκφράζει τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Είμαστε σίγουροι. Μπορούμε να συσπειρώσουμε την συντριπτική πλειοψηφία των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων που αναζητούν διέξοδο. Μπορούμε να ηγηθούμε και να διαμορφώσουμε μια νέα πλειοψηφία που θα ανακόψει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται και θα επιβάλει άλλη πορεία στη χώρα! Θα τα καταφέρουμε!

*Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)