to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 05.04.2019

Διεθνή

Επειδή ερευνά για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν την άδεια εισόδου της γενικής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν την άδεια εισόδου στη χώρα της γενικής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φάτου Μπενσούντα, που κατάγεται από τη Γκάμπια, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.


Η απόφαση της Ουάσινγκτον ενδέχεται να συνδέεται με την έρευνα που διεξάγει η Μπενσούντα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο το γραφείο της γενικής εισαγγελέα υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι, παρά την ανάκληση της άδειας εισόδου, η Μπενσούντα θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της «χωρίς φόβο και χωρίς να κάνει χάρες».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να ανακαλέσουν τις άδειες εισόδου οποιουδήποτε μέλους του ΔΠΔ εμπλέκεται στις έρευνες αυτές.

«Αν ευθύνεσαι για την έρευνα που διεξάγει το ΔΠΔ για το αμερικανικό προσωπικό σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν, δεν θα πρέπει να υποθέτεις ότι θα εξακολουθήσεις να έχεις ή ότι θα λάβεις βίζα ή ότι θα σου επιτραπεί να εισέλθεις στις ΗΠΑ», είχε τονίσει ο Πομπέο.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω βήματα, περιλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων, αν το ΔΠΔ δεν αλλάξει πορεία», είχε προσθέσει.

Έκθεση του 2016 του ΔΠΔ ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που το οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αμερικανικός στρατός διέπραξε βασανιστήρια σε μυστικά κέντρα κράτησης στο Αφγανιστάν, τα οποία λειτουργούσε η CIA, και ότι η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Οι ΗΠΑ, που επικρίνουν το ΔΠΔ από τη σύστασή του, είναι μία από τις περίπου δώδεκα χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στο διεθνές δικαστήριο.

(με πληροφορίες από BBC)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)