to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 10.11.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Έπαυσε η δίωξη για τους τρεις κατοίκους της Χαλκιδικής για την πορεία στις Σκουριές τον Οκτώβρη του 2012

Έπαυσε το Εφετείο Θεσσαλονίκης την ποινική διώξη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4411/2016 των 3 κατοίκων της Χαλκιδικής που καταδικάστηκαν πρωτόδικα για διατάραξη κοινής ειρήνης για την συμμετοχή τους στην πορεία στις 12 Οκτωβρίου του 2012.


Συγκεκριμένα το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική βρέθηκε σήμερα ξανά στα δικαστήρια για την εκδίκαση της έφεσης τριών κατοίκων που συνελήφθησαν σε μια από τις μεγαλύτερες σε μαζικότητα πορείες στις Σκουριές στις 12 Οκτωβρίου του 2012 η οποία δέχτηκε την μεγαλύτερη καταστολή στα χρονικά του αγώνα αυτού. Mε γκλομπ, δακρυγόνα,  ξύλο και ανελέητο κυνηγητό τα ΜΑΤ διέλυσαν την πορεία χιλιάδων κατοίκων των χωριών της Β.Α. Χαλκιδικής και των αλληλέγγυων από την Θεσσαλονίκη ενάντια στην καταστροφή του Κακάβου από τις δραστηριότητες της Eldorado Gold. Η πορεία είχε δεχθεί την σφοδρή καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων ενώ παράλληλα πολλοί διαδηλωτές νεαροί αλλά και ηλικιωμένοι τραυματίστηκαν από το άγριο κυνηγητό και το άγριο ξύλο που δέχθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ. Μάλιστα πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που μεταφέρθηκαν με σοβαρά αναπνευστικά και άλλα προβλήματα στο νοσοκομείο.

Δεκατέσσερα άτομα συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα και δικάστηκαν στις 21 Νοεμβρίου του 2013 στο δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου για στάση και διατάραξη κοινής ειρήνης. Σε εκείνη την δίκη  αθωώθηκαν οι 10 ενώ οι 4 καταδικάστηκαν σε 7 μήνες με αναστολή και άσκησαν έφεση η οποία εκδικαζόταν σήμερα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο αποφάσισε την παύση της δίωξης. 
 

«Έπρεπε να δικαιολογηθούν οι τόνοι των χημικών που ρίχτηκαν, η ασύμμετρη βία και καταστολή που εφαρμόστηκε με ζήλο στις πλάτες ειρηνικών διαδηλωτών, ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους από τους Καναδούς χρυσοθήρες και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Το θέατρο με τις στημένες δίκες συνεχίζεται με την ελπίδα να κάμψουν το ηθικό μας αλλά και την οικονομική μας εξάντληση» αναφέρει το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.
 

Έξω από τα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης από τις επιτροπές αγώνα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)