to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 27.12.2016

πηγή: Αυγή

Διεθνή

«Επανίδρυση Podemos»: 100.000 μέλη για κανονισμό συνεδρίου, Ιγκλέσιας 41,57%, Ερεχόν 39,12%

Εκατό χιλιάδες μέλη του Podemos συμμετείχαν στην διαδικαστική ψηφοφορία για τον κανονισμό του 2ου Συνεδρίου για την «επανίδρυση» του στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» ότι το Podemos και το Unidos Podemos διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας για να την βγάλουν από την κρίση


Του Αργύρη Παναγόπουλου

Εκατό χιλιάδες μέλη του Podemos συμμετείχαν στην διαδικαστική ψηφοφορία για τον κανονισμό του 2ουΣυνεδρίου για την «επανίδρυση του Podemos» στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» δεξιάς, σοσιαλιστών και «Πολιτών» ότι το Podemos και το Unidos Podemos διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας για να την βγάλουν από την κρίση. Ο Σάντσεθ συγκενρτρώνει σήμερα το επιτελείο του στη Μαδρίτη για να ξεκινήσει τον αγώνα ανάκτησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η πρόταση του Ιγκλέσιας «Το Podemos για όλους» πήρε 40.830 ψήφους ή το 41,57%, ενώ η πρόταση του Εριχόν «Να ανακτήσουμε το όραμα – ελπίδα» πήρε 38.419 ψήφους ή 39,12%, μια διαφορά που κυμαίνεται σε περίπου 2.400 ψήφους ή 2,45%. Η «τρίτη άποψη» με τον τίτλο «Podemos σε κίνηση – κίνημα» της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς πήρε 10.313 ψήφους ή το 10,5%, ενώ περίπου 9% πήραν οι υπόλοιπες απόψεις. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αποτελούν ένα βαρόμετρο για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του Podemos, χωρίς να αποτελούν πάντως και την ακριβή εικόνα που μπορεί να προκύψει με την ψήφιση των πολιτικών ντοκουμέντων, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Το Podmeos θα πραγματοποιήσει το 2ο Συνέδριό του από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου, το αποκαλούμενο «Βίσταλέγκρε2», από το χώρο αθλητικού κέντρου της Μαδρίτης που διεξήχθη το 1ο Συνέδριο.

H πρόταση για τις διαδικασίες οργάνωσης του συνεδρίου του γενικού γραμματέα του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας κατάφερε να «κερδίσει» οριακά για 2.400 ψήφους, τη «δεύτερη άποψη» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και πολιτικού γραμματέα του κόμματος Ινίχο Ερεχόν, ενώ σε απόσταση, αλλά με ικανοποιητικά ποσοστά διαμορφώθηκε και η συναίνεση προς την Αντικαπιταλιστική Αριστερά, δεδομένου ότι όταν παρουσιαζόταν αυτόνομα στις εκλογές έπαιρνε στη καλύτερη των περιπτώσεων ποσοστά πολύ μικρότερα του… 1%.

Στις διαδικασίες για την ψήφιση των προσυνεδριακών ντοκουμέντων ψήφισαν 99.162 μέλη, εκ των οποίων 99.077 ήταν οι έγκυροι ψήφοι, με τη συμμετοχή να φθάνει στο 23% των συνολικών 436.000 εγγεγραμμένων μελών στους καταλόγους του κόμματος ή περίπου στο 39% των 252.000 ενεργών μελών του, ποσοστά που θεωρήθηκαν υψηλά από όλες τις τάσεις του κόμματος, αλλά και γενικότερα τον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη. Ασφαλώς η συμμετοχή ήταν μικρότερη από τα 140.000 άτομα που είχαν ψηφίσει για τη συμφωνία με την Ενωμένη Αριστερά για τις εκλογές της 26ης Ιουνίου του 2016 ή την απόρριψη της κυβερνητικής συμφωνίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τους «Πολίτες», γιατί είχαν μια πολύ πιο ξεκάθαρα άμεση σημασία με την πολιτική και τη στρατηγική του κόμματος και ενδεχομένως την πορεία της χώρας.

Στη δεύτερη φάση των ψηφοφοριών προς το 2οΣυνέδριο τα ντοκουμέντα για την πολιτική στρατηγική του Podemos θα συνοδευτούν με τις λίστες των υποψηφίων μελών για το Συμβούλιο Πολιτών, την αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή, ενώ οι λίστες των μελών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 30 ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου, όπως ζήτησαν ο Ιγκλέσιας και οι «Αντικαπιταλιστές», ενώ ο Ερεχόν είχε ζητήσει ξεχωριστές ψηφοφορίες. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ η πολιτική και προσυνεδριακή δραστηριότητα του Podemos θα ξεκινήσει αμέσως μετά την εορταστική περίοδο με τα επίσημα προσυνεδριακά ντοκουμέντα να δημοσιεύονται το αργότερο έως τα μέσα Ιανουαρίου.

«Δεν μιλάμε για ρήξεις, αλλά για διαφορετικές γνώμες», τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η μικρή διαφορά ανάμεσα στην άποψη του Ιγκλέσιας και του Ερεχόν δεν σημαίνει ότι στο Podemos υπάρχει μια εσωτερική ρήξη ή ίχνος διάσπασης. «Δεν ερμηνεύω την ψήφο ως μια ρήξη στο εσωτερικό του Podemos», συμπλήρωσε ο Ετσενίκε, καθιστώντας σαφές ότι όλες οι προτάσεις «ξεκινούν από την αναγνώριση της ηγεσίας του Ιγκλέσιας στο Podemos», γιατί «εάν είχαμε κάνει τις ψηφοφορίες με την έννοια των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία θα ήταν κάτι το διαφορετικό».  

Ο Ιγκλέσιας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι εάν η πολιτική του πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από το 2ο Συνέδριο δεν θα αναλάβει την ηγεσία. «Δεν θέλω να είμαι γενικός γραμματέας με κάθε κόστος. Θέλω να γίνω εάν οι σύντροφοι είναι σύμφωνοι με το σχέδιο που παρουσιάζει η ομάδα μας», τόνισε ο Ιγκλέσιας σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Εάν το πιο σημαντικό πολιτικό ντοκουμέντο, το πιο σημαντικό ντοκουμέντο της πολιτικής στρατηγικής που θα παρουσιάσει η ομάδα μου ενόψει του 2ου Συνεδρίου, ηττηθεί, εγώ δεν μπορώ να γίνει γενικός γραμματέας», συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι «δεν πρέπει να δραματοποιούμε, δεν αποτελεί ένα πρόβλημα… γιατί τα άτομα που θα βρεθούν μπροστά στη νέα πρόκληση του κόμματος πρέπει να δεσμευτούν με τις ιδέες».

Ο Ιγκλέσιας αναγνώρισε παράλληλα ότι κανείς δεν έθεσε θέμα ηγεσίας και ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος ή κάποια που να μπορεί να τον αντικαταστήσει με ευκολία. Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί τις προηγούμενες ημέρες και άλλα στελέχη της τάσης του Ιγκλέσιας, που είχαν υπογραμμίσει ότι δεν θα μπορούσε να είναι γενικός γραμματέας εάν η πολιτική του πρόταση δεν έχει την πλειοψηφία του συνεδρίου. 

Οι δηλώσεις του Ιγκλέσιας ερμηνεύθηκαν από ορισμένα στελέχη που είναι κοντά στον Ερεχόν ως ένα είδος… «εκβιασμού» και προσπάθειας… απομάκρυνσης του πολιτικού γραμματέα του κόμματος. «Δεν είναι δίκαιο [ο Ιγκλέσιας] να τροφοδοτεί ένα είδος φόβου» ότι θα αφήσει τη θέση του γενικού γραμματέα εάν μειοψηφήσει στο συνέδριο, τόνισε η βουλευτής Τάνια Σάντσεθ, εκτιμώντας ότι το Podemos πρέπει να είναι ικανό να συνθέτει απόψεις «κα την επόμενη ημέρα να μην διώχνει κανένα», αναφερόμενη εμμέσως στον Ερεχόν.

«Το Podemos γεννήθηκε ως εργαλείο για να ανακτήσει ο κόσμος την εξουσία και να συζητά, τα αποτελέσματα της τακτικής του πρέπει να αποτελούν το προϊόν μιας αδελφικής συζήτησης που θα επιτρέπει στον κόσμο να πάρει θέση. Ο κόσμος μπορεί να πει ότι είναι σύμφωνος ότι ο Ιγκλέσιας είναι ο καλύτερος γενικός γραμματέας και ότι το οργανωτικό μοντέλο που έχει πρέπει να είναι λιγότερο προσωποπαγές», συμπλήρωσε η Σάντσεθ στη δημόσια τηλεόραση TVE.

Οι Ιγκλέσιας και Ερεχόν είχαν ζητήσει πριν από την ψηφοφορία την ενότητα του Podemos. «Δεν θα μετατρέψουμε το Podemos σε πεδίο μάχης… δεν θα διατηρήσουμε τάσεις που θα αποτελούν κόμματα μέσα στο κόμμα, θέλουμε ένα ενωμένο Podemos που θα σταματήσει να αποτελεί το «κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας», είχε ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Ιγκλέσιας.

Από την πλευρά του ο πολιτικός γραμματέας του Podemos Ερεχόν είχε τονίσει ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε την ενότητα όχι από την ομοιομορφία, αλλά από το διάλογο και την άρθρωση της διαφορετικότητας», συγκρίνοντας το πολιτικό μοντέλο του Λαϊκού Κόμματος και του Κινήματος των Αγανακτισμένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)