to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:56 | 04.06.2013

Κοινωνία

Επανέρχονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας;

Μπροστά στο φόβο ενός νέου πολιτικού σάλου από τις δηλώσεις που πραγματοποίησε νωρίτερα στη Βουλή όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε δυσαρέσκεια από το Μαξίμου για τον τρόπο με τον οποίο ο υφυπουργός Ανάπτυξης χειρίστηκε το θέμα.


Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σκορδάς εξέδωσε το απόγευμα διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: "Για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών".

Επίσης, ο κ. Θάνος Μωραΐτης, εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, σε γραπτή του δήλωση, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Σκορδά για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας υπογραμμίζει: «Την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά δεν πρέπει με άστοχες και άκαιρες δηλώσεις να πυροδοτούνται σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες. Η ανακίνηση μιας τέτοιας συζήτησης  μπορεί να έχει διαλυτική επίδραση  στην ελληνική οικονομία  αναζωπυρώνοντας κερδοσκοπικά φαινόμενα γύρω από την πιθανότητα μαζικών πλειστηριασμών. Η κρίση είναι ακόμα παρούσα και η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει βιαστικές και επιπόλαιες δηλώσεις.

Το μετρό της αναστολής πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια κατάφερε να προστατεύσει χιλιάδες δοκιμαζόμενες από την κρίση οικογένειες και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και διατυπώνεται μέσα στην ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και είναι η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών  ως το τέλος του 2014».

Να σημειωθεί ότι μετά την ομιλία του κ. Σκορδά στην επιτροπή της βουλής δεν ακολούθησαν ομιλίες βουλευτών, συνεπώς και οι εκπρόσωποι των δυο κυβερνητικών εταίρων δεν τοποθετήθηκαν μέσα στη Βουλή για το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων. 

Το θέμα ενεργοποίησης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία άνοιξε ο κ. Σκορδάς μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών στην αρμόδια επιτροπή.

"Δεν φοβάμαι να πω αλήθειες, πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνει όταν περάσει η κρίση σε πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια διότι τότε αν συνεχίσουμε με παρατάσεις στην αναστολή των πλειστηριασμών θα γίνει μαζική άρση, θα μπουκώσει το σύστημα, με κίνδυνο οι τιμές των ακινήτων να πέσουν τόσο που να είναι μηδενικής αξίας. Θέλετε να συμβεί αυτό; " ήταν η φράση του κ. Σκορδά.

Κάλεσε τα κόμματα ως εκ τούτου ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι να δώσουν τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό ώστε να βρεθεί λύση.

Κατόπιν και αυτής της εξέλιξης αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η αυριανή ακρόαση από την επιτροπή της Βουλής των εκπροσώπων της ένωσης τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας για τα περίφημα κόκκινα δάνεια.

Ο κ. Σκορδάς αναφέρθηκε επίσης σήμερα και στα distressed funds καθώς πολλοί βουλευτές εξέφρασαν φόβους ότι θα περάσουν στον έλεγχο τους τα ενυπόθηκα δάνεια. "Αυτά τα δάνεια είναι τα καλύτερα που έχουν οι τράπεζες και δεν θα τα δώσουν στα funds. Το 80% των ενυπόθηκων δανείων στην Ελλάδα εξυπηρετούνται. Θα δώσουν επιχειρηματικά δάνεια, εταιρειών που έχουν πτωχεύσει ή καταναλωτικά οφειλετών χωρίς περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να εκδώσουν διαταγές πληρωμής", είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών είχε θέσει πρώτος προ μηνών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, ξεσηκώνοντας τότε θύελλα αντιδράσεων.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: "Το απόλυτο τίποτε το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και τη «διευκόλυνση» δανειοληπτών"

Κατάσχεση στο σπίτι ανέργου για 831 ευρώ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)