to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:53 | 27.06.2016

Κοινωνία

«Επανένταξη σε μια ζωή χωρίς ουσίες και έγκλημα»: Στη Βουλή το ν/σ για την απεξάρτηση κρατουμένων

Κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τη λειτουργία στις φυλακές θεραπευτικών προγραμμάτων για τους εξαρτημένους από ναρκωτικά, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών


Ο Ν. Παρασκευόπουλος παρουσίασε το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την απεξάρτηση στο σωφρονιστικό κατάστημα το οποίο περιέχει τη σύσταση και λειτουργία σε κάθε φυλακή προγραμμάτων διάγνωσης της εξάρτησης και σωματικής αποτοξίνωσης καθώς και ψυχικής απεξάρτησης με βάση τις διατάξεις των άρθρων 31 έως 35 του νόμου 4139/2013. Το συγκεκριμένο εφαρμοστικό πλαίσιο θα διευκολύνει την πρόσβαση του εξαρτημένου κρατούμενου στο δικαίωμα στη θεραπεία καθώς και την επανένταξη σε μια ζωή χωρίς ουσίες και έγκλημα.

«Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο άρθρα εκ των οποίων το ένα αναφέρεται στην απεξάρτηση και θα διευκολύνει τη λειτουργία κάποιων μέτρων ώστε να υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος για την απεξάρτηση υπό τις συνθήκες της φυλάκισης .Ένας δρόμος ο οποίος θα ξεκινά με την διάγνωση και τη σωματική απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Θα ακολουθεί μία δουλειά τεχνογνωσίας και ψυχολογική η οποία όντως μπορεί να γίνει και μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, και θα καταλήγει μετά την απόλυση, η οποία θα γίνεται συντομότερα, σε χώρους κοινοτήτων και προγραμμάτων τα οποία λειτουργούν έξω από τη φυλακή. Η παρακολούθηση αυτών των προγραμμάτων είναι ένας όρος για να βγει ο κρατούμενος νωρίτερα. Επίσης μια άλλη διάταξη θα προβλέπει και θα πιστοποιεί και τη δυνατότητα λειτουργίας προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων στις φυλακές όχι όμως ως πορεία απεξάρτησης με ταχύτερη απόλυση αλλά ως ένας τρόπο μείωσης των βλαβών από τα ναρκωτικά στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων και δεν επιδιώκουν την απεξάρτηση για την ταχύτερη απόλυση αλλά έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν απλώς το πρόβλημα της υγείας τους» δήλωσε ο κ Παρασκευόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους .

Ο κ. Παρασκευόπουλος παρουσιάζοντας το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την απεξάρτηση στο σωφρονιστικό σύστημα , ανέφερε ότι οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές είναι πολύ περισσότεροι από τους διαγνωσθέντες , αλλά και από όσους κρατούνται για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Σύμφωνα με στοιχεία της 16.6.2016 στις 33 φυλακές της χώρας βρίσκονται 9896 κρατούμενοι εκ των οποίων οι 2049 για υποθέσεις που σχετίζονται ναρκωτικά, ενώ 1177 έχουν διαγνωστεί ως εξαρτημένοι. Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι υπάρχουν φυλακισμένοι που κρατούνται όχι γιατί καταδικάστηκαν για ναρκωτικά αλλά για ληστείες ή κλοπές στις οποίες ενεπλάκησαν λόγω κατάχρησης ναρκωτικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι μόνο 808 από τους εξαρτημένους κρατούμενους βρίσκονται σε πρόγραμμα για ναρκωτικά.

Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ στη Βόρειας Ελλάδα Φαίδων Καλοτεράκης ανάφερε ότι οι ρυθμίσεις θα διευκολύνουν το δια ταύτα της ιστορίας καθώς θα γίνεται η διάγνωση της εξάρτησης πολύ πιο μεθοδευμένα, θα υπάρχει δυνατότητα σωματικής αποτοξίνωσης και μετά η διπλή κατεύθυνση είτε της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης είτε της μείωσης τη βλάβης.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Προμηθέας Χρήστος Βέττας από την πλευρά του δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει με σοβαρότητα προβλήματα στην Ελλάδα σωφρονισμού και μετασωφρονιστικής πολιτικής. «Το ΚΕΘΕΑ είναι εδώ έχει αμέριστη συμπαράσταση του υπουργείου. Μπορούμε να βοηθήσουμε , μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια και ήταν όνειρο πάρα πολλών χρόνων μια τέτοια ουσιαστική σημαντική θεσμική αλλά και στην πράξη παρέμβαση που να αφορά το σωφρονιστικό και μετασωφρονιστικό σύστημα» πρόσθεσε ο κ Βέττας.

Τα επίσημα στοιχεία για τους κρατούμενους σε πρόγραμμα απεξάρτησης

Με βάση το νέο αυτό πλαίσιο, οι εγκεκριμένοι από τον νόμο φορείς, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ), θα μπορούν να λειτουργούν θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία θα παρέχουν διάγνωση και σωματική αποτοξίνωση στον τοξικοεξαρτημένο κρατούμενο, αλλά θα του δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει και στη φάση της ψυχικής απεξάρτησης. Επίσης, θα του παρέχεται με το νέο πλαίσιο συνδυαστικά η δυνατότητα να αποφυλακιστεί με την συμπλήρωση του 1/6 της ποινής και να ολοκληρώσει την απεξάρτησή του, μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Το σχέδιο που παρουσιάσθηκε σήμερα αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση του κάθε εξαρτημένου κρατουμένου στη θεραπεία, υποβοηθώντας τον παράλληλα να ζήσει μια ζωή χωρίς έγκλημα και χωρίς ουσίες. Με τον τρόπο αυτουπηρετείται μια ορθολογικά οργανωμένη αντεγκληματική πολιτική προσανατολισμένη στον στόχο της κοινωνικής επανένταξης.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στην δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία κρατουμένων στις φυλακές της χώρας που είναι για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών και ποιά εξ αυτών είναι σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Τα στοιχεία αυτά έχουν ως εξής:

 

1) Στις 33 ελληνικές φυλακές διαβιούν σήμερα 9.896 κρατούμενοι συνολικά (στοιχεία της 16 Ιουνίου 2016).

2) Ο αριθμός των κρατουμένων με βάση τον νόμο περί των ναρκωτικών είναι 2.049.

3) Από αυτούς οι 1.177 έχουν διαγνωσθεί με ιατρική γνωμάτευση ή δικαστική απόφαση ως τοξικοεξαρτημένοι.

 

Στις αρχές του 2016 συμμετείχαν:

α) 653 τοξικοεξαρτημένοι στα λειτουργούντα συμβουλευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές.

β) 111 στα λειτουργούντα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

γ) 100 στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

δ) 98 στα προγράμματα θεραπείας και συμβουλευτικής του 18 ΑΝΩ.

ε) 36 στο πρόγραμμα απεξάρτησης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ).

στ) 10 στους Ναρκομανείς Ανώνυμους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)