to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:00 | 04.10.2021

Πολιτική

Επανεμφάνιση Βενιζέλου με επίθεση στην κυβέρνηση για την πανδημία

«Δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατ. κατοίκων και η Πορτογαλία με 2»


Ολίγον... αντιπολίτευση έπαθε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος τριών κυβερνήσεων την περίοδο των μνημονίων, Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη τόνισε με αφορμή τις δηλώσεις Βορίδη ότι η παρέλαση της της 28ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά με τη συμμετοχή όλων των πολιτών ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, ότι «δεν μπορεί να είμαστε εμείς (σ.σ Ελλάδα) αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με 4. Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν και ζήτησε εξηγήσεις από την επιστημονική κοινότητα, σχετικά με τις αιτίες που έχουν οδηγήσει τη χώρα στο να μετρά σχεδόν 15.000 νεκρούς από την πανδημία, επεσήμανε αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση ότι «κάτι συμβαίνει. Δεν μπορεί στη φάση αυτή να έχουμε αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλαγή στην προεδρία του ΕΟΔΥ, ακύρωση της Επιτροπής των Ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων».

«Η βασική εξήγηση είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάρα πολλούς, ότι πεθαίνει κόσμος και έχουμε αποκτήσει αυτή την ανοσία, όλοι κάνουν σαν να μην βλέπουν το πρόβλημα, έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων», σχολίασε επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζοντας τις βολές κα΄τα της κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι ο ίδιος σε μια προσπάθεια να μετριάσει την επίθεση προς την κυβέρνηση, κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να εξηγήσει για πιο λόγο έχουν χάσει τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι. «Ας μας πει η επιστήμη και μετά να τοποθετηθεί η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα».

Τέλος δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος περιγράφει τον εαυτό του ως τον μόνο που «τολμάει» να μιλήσει για τους 15.000 νεκρούς σημειώνοντας ότι η αντιπολίτευση δεν λέει τίποτα. Μάλλον δεν θα έχει διαβάσει καμιά από τις αμέτρητες ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κάκιστη διαχείριση της πανδημίας, από την κυβέρνηση και την αδιάκοπη προσπάθειά της να διαχειριστεί επικοινωνιακά το μπάχαλο που έχει επιφέρει.

Το απόσπασμα της συνέντευξης του Ευ. Βενιζέλου:

Ευάγγελος Βενιζέλος: Το πολιτικό σύστημα είναι στενότερο της κοινωνίας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι και στενότερο των προβλημάτων της χώρας. Διότι, για παράδειγμα τώρα, τον Οκτώβριο του 2020 είχα κάνει μία έντονη δήλωση γιατί είχε μείνει απροστάτευτη και άνευ μέτρων περιοριστικών η Θεσσαλονίκη και γλίστρησε σε τραγικά ποσοστά κρουσμάτων  πανδημίας. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, τώρα βλέπω ότι ανακοινώνεται ότι η παρέλαση και ο εορτασμός θα γίνει άνευ διακρίσεως για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Λοιπόν, δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα, δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με 4. Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο, θα έπρεπε επομένως ή να μη γίνουν οι παρελάσεις ή να γίνουν…

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, θα έπρεπε καταρχάς  η ιατρική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει, και μετά, αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Οφείλει η ιατρική κοινότητα επειγόντως, σήμερα, να μας πει τι σημαίνει, γιατί έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων εμείς.

Δημοσιογράφος: Και μεταδοτικότητα η οποία είναι ανησυχητική.
Ευ. Βενιζέλος: Γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει, χρειάζεται μία επιστημονική αξιολόγηση. Πού υπάρχει το πρόβλημα;

Δημοσιογράφος: Υπάρχει αυτή, υπάρχει ή δεν την ξέρει η επιστημονική κοινότητα;

Ευ. Βενιζέλος: Το πρόβλημα είναι οι εμβολιασμοί, είναι οι ΜΕΘ, ποιο είναι το πρόβλημα;

Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο, μπορεί να είναι άγνωστα, μία μετάλλαξη δεν την εντοπίζεις πώς…

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, δεν θα συζητήσω εγώ τώρα το επιστημονικό μέρος.

Δημοσιογράφος: Όχι, δεν θέλω να μπούμε στο επιστημονικό.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώ την επιστημονική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά.

Δημοσιογράφος: Γιατί είμαστε κάτω από το 50% περίπου, είμαστε στο 50% των εμβολιασμών, εάν είχαμε 70%...

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αφήστε αυτό, υπάρχουν και άλλα θέματα.

Δημοσιογράφος: Όπως;

Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται μία εξήγηση η οποία να είναι σοβαρή.

Δημοσιογράφος: Όπως;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω, δεν είμαι γιατρός για να κάνω …

Δημοσιογράφος: Δεν μπορεί, κάτι θα έχετε στο νου σας.

Ευ. Βενιζέλος: …μία αξιολόγηση σοβαρή.

Δημοσιογράφος: Κάπου πηγαίνει το μυαλό σας, κάπου κάτι συμβαίνει.

Ευ. Βενιζέλος: Κάτι συμβαίνει. Δεν μπορεί στη φάση αυτή να έχουμε αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλαγή στην προεδρία του ΕΟΔΥ, ακύρωση της Επιτροπής των Ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων.

Δημοσιογράφος: Μείωση του αριθμού της Επιτροπής και της σημασίας της, έτσι;

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, ας μας πει η επιστήμη και μετά να τοποθετηθεί η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τώρα, ένα ακόμα κεφάλαιο για λίγα λεπτά.

Ευ. Βενιζέλος: Λέω τίποτα παράδοξο;

Δημοσιογράφος: Όχι, εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά δεν το λέει το πολιτικό σύστημα αυτό.

Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο, αυτή τη στιγμή εγώ θα μπω…

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που λέμε τώρα οι δυο μας, δεν το λέει η αντιπολίτευση.

Δημοσιογράφος: …λίγο στο επιδημιολογικό γιατί έχει ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, πώς μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι και πώς μεταδίδουν οι ανεμβολίαστοι; Δηλαδή εάν γι’ αυτό δοθούν δέκα εξηγήσεις, αμέσως λύνονται 10-15 θέματα για το πώς πρέπει…

Ευ. Βενιζέλος: Η βασική εξήγηση είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάρα πολλούς, ότι πεθαίνει κόσμος και έχουμε αποκτήσει αυτή την ανοσία, όλοι κάνουν σαν να μην βλέπουν το πρόβλημα, έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν  300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Άρα δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Έχει όργανα, υπάρχουν ιατρικοί σύλλογοι, υπάρχουν ιατρικές σχολές, υπάρχουν επιστημονικές εταιρίες, υπάρχει η Επιτροπή, πριν διαλυθεί,  των ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, να μας πει τι συμβαίνει.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι διαλύθηκε η Επιτροπή δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, η επιστήμη να μην πολιτεύεται, να μην κρύβει τα λόγια της, να πει την αλήθεια. Μετά θα πάρουν πολιτικές αποφάσεις τα πολιτικά όργανα εκτιμώντας την οικονομία, τον τουρισμό, όλα τα άλλα.

Δημοσιογράφος: Άρα συμπεραίνω ότι θεωρείτε ότι διαλύθηκε η Επιτροπή.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν συμπεραίνω τίποτα, έχω ανάγκη από πληροφόρηση, μιλώ ως πολίτης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)