to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 11.09.2015

Διεθνή

"Επανεμφάνιση" του Λένιν στο Βερολίνο

Την… επανεμφάνισή του στο Βερολίνο έκανε ο Λένιν, καθώς το γιγαντιαίο κεφάλι ενός αγάλματός του ξεθάφτηκε από δάσος στα περίχωρα της πόλης, με σκοπό να παρουσιαστεί σε έκθεση.


Το γρανιτένιο κεφάλι με ύψος 1,70 μέτρων και βάρος 3,5 τόνων, ήταν θαμμένο επί 24 χρόνια στο δάσος, σύμφωνα με το BBC.

Το κεφάλι του Λένιν ξεθάφτηκε την Πέμπτη και μεταφέρθηκε στον χώρο της έκθεσης, στο Σπαντάου του δυτικού Βερολίνου.

Το κεφάλι αποτελούσε τμήμα ενός μνημείου ύψους 19 μέτρων, το οποίο είχε φιλοτεχνήσει ο πρόεδρος της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών, Νικολάι Τόμσκι.

Τα αποκαλυπτήριά του είχαν γίνει στις 19 Απριλίου 1970, τρεις ημέρες πριν την επέτειο των 100 ετών από την γέννηση του Λένιν.

Το φθινόπωρο του 1991 διατάχθηκε η διάλυσή του, με τα 130 κομμάτια του να θάβονται σε μια δασώδη, προστατευμένη περιοχή, στο νοτιοανατολικό άκρο του Βερολίνου.

Η εκσκαφή του κεφαλιού αποδείχτηκε περίπλοκη υπόθεση, με τον δήμο του Βερολίνου να εγκαταλείπει πριν από έναν χρόνο την προσπάθεια, ανακοινώνοντας ότι δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρισκόταν.

 

Ωστόσο ο Αμερικανός παραγωγός ντοκιμαντέρ, Ρικ Μίνιτς, ο οποίος είχε ξεθάψει εν μέρει το κεφάλι στις αρχές της δεκαετίας του '90, υπέδειξε το σημείο.

Τα έργα καθυστέρησαν καθώς διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή ζούσε ένα προστατευόμενο είδος σαύρας και χρειάστηκε να απομακρυνθούν με προσοχή τα ερπετά από το σημείο, για να προχωρήσει η ανασκαφή.

Όπως αναφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Reuters, τα υπόλοιπα κομμάτια θα παραμείνουν θαμμένα. 

Η μεταφορά του αγάλματος ξανά προς το κέντρο του Βερολίνου θύμισε σε πολλούς την απομάκρυνσή του με ελικόπτερο, το 1991, σκηνή που αποτυπώνεται νοσταλγικά στην γνωστή ταινία Goodbye Lenin – προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτή τη φορά.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)