to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 26.02.2015

Πολιτική

Επανεκκίνηση με προστασία των αδυνάτων: Η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της

Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της ξεκινώντας από τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών. Το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα καθώς θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.


Διαβάστε σχετικά: Εκτός από τη διαπραγμάτευση υπάρχει και η διακυβέρνηση

Για την άμεση εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων δεσμεύτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας σήμερα στον Βήμα FM, επισημαίνοντας ότι αναζητούνται οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να ανακουφιστούν οι οφειλέτες και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εισροής των χρημάτων.

Όσον αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών και τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία αξίας έως 300.000 με εισοδηματικές προϋποθέσεις. Για εισόδημα έως 25.000 ευρώ ο δανειολήπτης θα καταβάλλει το 10% και έως 50.000 το 20%. Ενδιάμεσος φορέας θα αναλάβει, στο 50% της αξίας τους, τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Προχωρεί το νομοσχέδιο και για τις 100 δόσεις, ενώ θα δίνεται μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιών 17 προσώπων για αδικήματα φοροδιαφυγής.

* Άμεσα η αποτροπή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία έως 300.000 ευρώ. Δόσεις 10% - 20% ανάλογα με το εισόδημα

* Δέσμευση περιουσιών 17 μεγαλοφοροφυγάδων

*********

Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας: Όροι και προϋποθέσεις

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού τα όρια θα τεθούν για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα είναι τα εξής:

    - Οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ

    - Καταθέσεις έως 50.000 ευρώ

    - Αντικειμενική αξία ακινήτου πρώτης κατοικίας έως 300.000 ευρώ

    - Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για να είναι κάποιος ενεργός στη ρύθμιση εάν έχει εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει το 10% του εισοδήματός του στις τράπεζες ενώ αν το εισόδημα ξεπερνάει τις 25.000 ευρώ το χρηματικό ποσό που θα καταβάλλει θα αντιστοιχεί στο 20% του εισοδήματος.

    Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές του υπουργείου επόμενο βήμα θα αποτελέσει η κατάθεση σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 85. δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η λύση που προκρίνει το υπουργείο για τα στεγαστικά είναι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου φορέα ο οποίος θα αγοράσει από τις τράπεζες προβληματικά δάνεια.

    Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχει η κυβέρνηση στον φορέα αυτόν θα μεταφερθούν περίπου 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να γίνει αγορά των δανείων σε ποσοστό μικρότερο από την αντικειμενική αξία (για παράδειγμα 30%).

    Από εκεί και πέρα για τα επιχειρηματικά δάνεια θα υπάρχει ξεχωριστή ρύθμιση η οποία θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τον νόμο Δένδια. Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, για τη ρύθμιση αυτή θα υπάρχουν βελτιώσεις υπέρ των δανειοληπτών και όχι των τραπεζών, στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ακόμη είναι πιθανό να υπάρξουν και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.

    (Πηγή: Αυγή - Γιάννης Αγουρίδης)

    2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
    § Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)