to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επανέφεραν την ποινή του... θανάτου στις φυλακές!

ΚΙ ΟΤΑΝ οι ευθύνες είναι δικές τους και προσωπικά του κ. Χρυσοχοΐδη; Τι κάνει ο αδιάλλακτος ανήρ; Την πάπια κάνει!


«ΔΕΝ ΕΧΩ να πω πολλά. Στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του» δήλωσε με στόμφο στρατηγού και βάλε ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης σε σύσκεψη που έγινε στην Ελευσίνα για την επιβαρυμένη από την πανδημία Δυτική Αττική. Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, συμπλήρωσε: «Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγιστούν περιοχές, ακόμη και σπίτι - σπίτι»!

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ λοιπόν είναι δικές μας. Κι αν δεν υπακούσουμε, οι εκλεκτές δυνάμεις του φιγουρατζή αυλικού έχουν το ελεύθερο να μπουκάρουν και στα σπίτια. Τελευταία, μάλιστα, ανέλαβαν και επιπρόσθετες αρμοδιότητες, να συνοδεύουν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να κόβουν το ρεύμα από νοικοκυριά τα οποία έχουν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εν μέσω της φτώχειας την οποία εκτόξευσε η πανδημία. Υποθέτω πως σύντομα θα προστεθούν στον εξοπλισμό τους κατσαβίδια και πένσες.

ΚΙ ΟΤΑΝ οι ευθύνες είναι δικές τους και προσωπικά του κ. Χρυσοχοΐδη; Τι κάνει ο αδιάλλακτος ανήρ; Την πάπια κάνει! Δεν βρήκε ούτε λέξη και δεν κούνησε ούτε το μικρό του δαχτυλάκι για τις ανάλγητες και απάνθρωπες συμπεριφορές της κ. Νικολάου στην οποία ανατέθηκε η διεύθυνση των φυλακών.

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ λοιπόν, όπου δεν υπάρχει ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς αυτό είναι ολοκληρωτικά ευθύνη του υπουργείου, γίνεται χαμός με τα κελιά και όλους τους χώρους των σωφρονιστικών, υποτίθεται, ιδρυμάτων.

ΣΥΜΦΩΝΑ με όσα καταγγέλλονται, ο υπερσυνωστισμός, οι άθλιες συνθήκες κράτησης, η παντελής έλλειψη σε προστατευτικά υλικά, η υποτυπώδης απολύμανση των χώρων και η αδιαφορία για τους ευάλωτους. Και στους ευάλωτους περιλαμβάνονται ηλικιωμένοι, ανήλικα, βρέφη, μωρομάνες, ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα! Και όλοι αυτοί αφήνονται στο έλεος της πανδημίας. Που σημαίνει εμμέσως θανατική ποινή!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, στις φυλακές Διαβατών έχουν βρεθεί θετικοί περί τους 130 κρατούμενους (!) καθώς και περίπου 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, στις φυλακές Λάρισας 1 στους 5 κρατούμενους είναι θετικός, ενώ 3 κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών έχουν πεθάνει από κορωνοϊό και 1 σωφρονιστικός υπάλληλος στη Λάρισα.

«Η ΦΥΛΑΚΗ της Λάρισας είναι φτιαγμένη για 500 άτομα κι αυτήν τη στιγμή έχει περίπου 750. Με συνθήκες κορωνοϊού καταλαβαίνουμε ότι αυτό σημαίνει πως θα κολλήσουν όλοι» επισήμανε, μιλώντας στο tvxs.gr, η Αντωνία Λεγάκη, συνήγορος του κρατούμενου και νοσούντα Βαγγέλη Σταθόπουλου. «Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η αποσυμφόρηση των φυλακών. Είναι και τα δικαιώματα των κρατουμένων ως ανθρώπων, έτσι ώστε και σε στιγμές κρίσης, όπως η πανδημία, να υπάρχουν μηχανισμοί για την προστασία τους. Αντίθετα, δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη, όπως ένας γιατρός, δεν παρέχεται ούτε η περίθαλψη που είναι υποχρεωτική από τον νόμο.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι το σύνταγμα, ο δυτικός νομικός πολιτισμός ορίζει πως ο κρατούμενος στερείται την προσωπική του ελευθερία.  Όλα τα άλλα δικαιώματα υφίστανται και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τα διασφαλίζει. Η κατάσταση των φυλακών σήμερα στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, είναι κατάσταση Μεσαίωνα».

ΤΟ ΘΕΜΑ της αποσυμφόρησης τέθηκε και από την αντιπολίτευση, με το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του να αναφέρει ότι «καλούμε το αρμόδιο (στην ουσία επικίνδυνα αναρμόδιο) υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. να πάρει μέτρα προστασίας χιλιάδων ανθρώπων, ανθρώπων που βρίσκονται στην κυριολεξία στα χέρια τους. Να προχωρήσει άμεσα σε μια γενναία και δίκαιη αποσυμφόρηση με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές για τη χωρητικότητα, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να έχει η ζωή μια ευκαιρία να υπάρξει. Διαφορετικά, η κυβέρνηση της καταστολής και της σκόπιμης αδιαφορίας θα έχει ολόκληρη την ευθύνη».

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πρέπει να ντρέπεται. Μετά τον τρίτο θάνατο κρατουμένου από κορωνοϊό και με έναν υπάλληλο της εξωτερικής φρουράς νεκρό από την ίδια αιτία, η κυβέρνηση δεν έχει πια καμία δικαιολογία για την εμμονική άρνησή της να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία στις φυλακές» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΕΔΩΣΕ καμιά απάντηση ο υπουργός;  Ό,τι δεν παίζει στα κανάλια των χορηγών είναι ως μη γενόμενο. Δεν απαντούν, δεν σχολιάζουν για να μην ανατροφοδοτήσουν τις δυσάρεστες αποκαλύψεις κι ας κρέμονται ανθρώπινες ζωές από τις αποφάσεις τους. Αυτοί τις δικές τους ευθύνες δεν τις αναλαμβάνουν ποτέ! Κι έτσι θα συνεχίσουν.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)