to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 15.10.2015

Κοινωνία

Ξεκίνησε η δίκη των αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ για την επίθεση στο Δίκτυο - Στις 24/11 η συνέχεια (ενημέρωση)

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ που επιτέθηκαν και εισέβαλαν απρόκλητα στα γραφεία του Δικτύου στις 5/5/2010, τραυματίζοντας σοβαρά μία γυναίκα και προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα γραφεία - Απορρίφθηκε η ένσταση που κατέθεσαν οι συνήγοροι των αστυνομικών - Εξετάστηκαν οι πρώτοι μάρτυρες Ν. Γιαννόπουλος και Γ. Κούρτοβικ - Στις 24/11 η συνέχεια της δίκης


Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ που στις 5 Μαΐου 2010 είχαν εισβάλει στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στην οδό Τσαμαδού, στα Εξάρχεια. Η επανάληψη της δίκης, έγινε μετά από έφεση, την οποία άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών κατά της πρωτόδικης απόφασης που αθώωνε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς. Ο Εισαγγελέας Εφετών έκρινε ότι στην πρωτόδικη διαδικασία δεν λήφθηκαν υπόψη σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος των αστυνομικών.

Με την έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση των αστυνομικών κατέθεσε ένσταση κατά της έφεσης του Εισαγγελέα Εφετών υποστηρίζοντας ότι η επανάληψη της δίκης δεν είναι νομικά βάσιμη. Το δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως της έδρας, απέρριψε την ένσταση και αποφάσισε να διεξαχθεί κανονικά η δίκη.

Πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε ο Ν. Γιαννόπουλος από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και στη συνέχεια η Γιάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων. Οι μάρτυρες παρουσίασαν τα περιστατικά εκείνης της ημέρας, την εισβολή των αστυνομικών της Ομάδας Δέλτα στα γραφεία των Δικτύων, τον βαρύ τραυματισμό της Μυρτώς Λαζαρίδου, μέλους του Δικτύου, και τους ελαφρύτερους δύο άλλων, τις καταστροφές στα γραφεία και την εν γένει χουλιγκάνικη συμπεριφορά των εισβολέων, οι οποίοι, αφού ολοκλήρωσαν το... ευαγές έργο τους, αποχώρησαν κραδαίνοντας μια κόκκινη σημαία του Δικτύου και κορνάροντας πανηγυρικά!

Στα ευτράπελα της πρώτης ημέρας της δίκης η ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης των αστυνομικών προς τον Ν. Γιαννόπουλο: "Αφού λέτε ότι οι άνδρες της Ομάδας ΔΕΛΤΑ σας χτυπούσαν, και αφού τα ΜΑΤ ήταν στην πλατεία, περίπου 50 μέτρα από τα γραφεία σας, γιατί δεν πηγαίνατε στα ΜΑΤ για... να σας προστατεύσουν;"

Η δίκη διακόπηκε στις 3 μ.μ., λόγω παρέλευσης ωραρίου, και θα συνεχιστεί στις 24 Νοεμβρίου.

******

Δελτίο Τύπου

Άρχισε σήμερα (15/10) η δίκη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών κατά των αστυνομικών της Ομάδας Δέλτα οι οποίοι στις 5 Μαϊου 2010, μετά τον εμπρησμό της MARFINκαι το θάνατο τεσσάρων εργαζομένων, εισέβαλαν απρόκλητα στα γραφεία των Δικτύων, τραυμάτισαν σοβαρά τη σ. Μυρτώ Λαζαριδου και προκάλεσαν καταστροφές.

Ήδη απο τις δύο πρώτες καταθέσεις μελών μας (Νίκος Γιαννόπουλος, Γιάννα Κούρτοβικ) επιβεβαιώθηκαν τόσο ο τραμπουκισμός και η φασιστική νοοτροπία των δελτάδων όσο και η θρασυδειλία των ισχυρισμών τους ότι δέχθηκαν επίθεση από «κουκουλοφόρους», ότι ουδέποτε εισέβαλαν στο κτίριό μας και ότι εμείς... αυτοτραυματιστηκαμε και καταστρέψαμε τα γραφεία μας για να τους συκοφαντησουμε!

Ελπίζοντας ότι η Ομάδα Δέλτα, σύμφωνα με τη δήλωση του αν. υπουργού Δημόσιας Τάξης, καταργείται και δεν μεταμοσχεύεται στα υπόλοιπα αστυνομικά σώματα, απαιτούμε την πλήρη διάλυσή της, το ξήλωμα των φασιστικών μηχανισμών από την αστυνομία και την καταδίκη των δελτάδων.

Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 24 Νοεμβρίου.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών 

******

«Η επίθεση στα γραφεία του Δικτύου δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και προσθέτει: «Εντάσσεται σε ένα πλήθος περιστατικών επικίνδυνης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που συνέβησαν την ίδια μέρα, αλλά και συνεχίζονται αδιαλείπτως  μέχρι σήμερα, όπως πχ με τις αυθαίρετες εισβολές σε σπίτια κατοίκων μετά την αντιφασιστική πορεία στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ή με τον βασανισμό πολιτών πρόσφατα στα Εξάρχεια».

Η ανακοίνωση για τη δίκη από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα:

To Mάιο του 2010, μετά τη λήξη της μεγάλης αντιμνημονιακής διαδήλωσης της 5/5 και με πρόσχημα τον δολοφονικό εμπρησμό στη Μαρφίν, τα Εξάρχεια τίθενται υπό αστυνομικό κλοιό και ξεκινάει ένα όργιο αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας ενάντια σε στέκια, οργανώσεις, άτομα, ακόμα και σε σπίτια, έπειτα από άνωθεν ρητή εντολή –όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια- να ισοπεδώσουν τα πάντα. Σε αυτό το πλαίσιο, μια ομάδα Δέλτα θα εισβάλει απρόκλητα και χωρίς ένταλμα στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, θα τραμπουκίσει τον κόσμο, θα βανδαλίσει το χώρο καταστρέφοντας υποδομές και θα τραυματίσει μέλη μας, με πιο ακραίο τον τραυματισμό της Μυρτώς Λαζαρίδου στο χέρι.

Τον Νοέμβριο του 2013, εκδικάστηκε η μήνυση που έγινε από την  πλευρά των Δικτύων κατά της ομάδας Δέλτα για διατάραξη οικιακής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Η κατηγορία στηριζόταν σε πλούσιο αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες, μαρτυρίες, πινακίδες κυκλοφορίας, ταυτοποίηση δραστών κλπ.) και ως εκ τούτου θα έπρεπε να οδηγήσει στην καταδίκη των εισβολέων. Ωστόσο, και παρά τους σαθρούς και αναπόδεικτους ισχυρισμούς της ομάδας Δέλτα, η δίκη ολοκληρώθηκε αθωώνοντάς τους. Η απόφαση αυτή, αλλά και η γενικότερη στάση της δικαστικής έδρας, αποκάλυψε σαφέστατη μεροληψία υπέρ των σωμάτων ασφαλείας, ανοχή απέναντι στην αστυνομική βία και εν τέλει τη συνενοχή του δικαστηρίου σε ένα σύστημα κρατικής αυθαιρεσίας και κλιμακούμενης καταστολής. Κατέδειξε δε, για ακόμα μια φορά, ότι το κράτος είναι ένα, ακόμα και όταν καταπατά τους νόμους  που το ίδιο θέσπισε.

Στις 15/10/2015 ξεκινά και πάλι η δίκη του Δικτύου ενάντια στην Ομάδα Δέλτα, μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Αθηνών. Η επανάληψη αυτού του δικαστικού αγώνα υπογραμίζει ακόμη περισσότερο το πεδίο των συμβολισμών που defacto αυτή η δίκη υπηρετεί. Η επίθεση της ομάδας Δέλτα στα γραφεία μας δεν ήταν φυσικά τυφλή ή τυχαία. Είχε σαφώς χαρακτήρα εκδικητικό και εκφοβιστικό απέναντι σε οργανώσεις που δημόσια και επώνυμα καταγγέλουν εδώ και χρόνια την αστυνομική βαρβαρότητα και καταστολή και ταυτόχρονα αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και ειρηνικής συνύπαρξης ελλήνων και μεταναστών.

Η επίθεση των ανδρών της ομάδας ΔΕΛΤΑ στο Δίκτυο, παρά την ιδιαίτερη επικινδυνότητα που εμπεριέχει το γεγονός ότι εισέβαλαν αυθαίρετα και χωρίς εισαγγελική εντολή σε γραφείο πολιτικής οργάνωσης, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Οι αστυνομικές επιθέσεις αυτού του τύπου στα Εξάρχεια τείνουν να γίνουν ενδημικό γεγονός, ενώ η γενικευμένη ατιμωρησία των αστυνομικών που τις διαπράττουν οδηγεί σε πλήρη αποχαλίνωση τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι εισβολές αστυνομικών σε σπίτια κατοίκων μετά την αντιφασιστική πορεία  στο Κερατσίνι για την επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα και ο βασανισμός ακόμη και ανηλίκων στα Εξάρχεια, από μηχανές που περνούσαν πάνω από τα δάχτυλα των ποδιών τους.

Παρά τις εξαγγελίες της  κυβέρνησης για πρόθεση διάλυσης της διαβόητης ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ η αστυνομική βία και αυθαιρεσία συνεχίζεται εναντίον ακόμα και συνδικαλιστών, διαδηλωτών κλπ, ενώ οι φασιστικοί θύλακες εντός της αστυνομίας παραμένουν αλώβητοι.

 Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Kοινωνικά Δικαιώματα και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματα των πολιτών, έναντι αλλά και ενώπιον των υποτιθέμενων –ορκισμένων μάλιστα- εγγυητών της Δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά θα δώσουμε αυτό τον αγώνα, απαιτώντας:

·         Να καταδικαστούν οι αστυνομικοί που εισέβαλαν στα γραφεία μας.

·         Να λήξει η ατιμωρησία των δυνάμεων καταστολής και του αστυνομικού παρακράτους.

·          Να υπάρξει έλεγχος και εξολόθρευση των ναζιστικών στοιχείων από την αστυνομία.

·         Να καταργηθεί η ομάδα Δέλτα και όλες αυτές οι εγκληματικές ομάδες που φτιάχτηκαν για να τρομοκρατούν, να προπηλακίζουν και να τραυματίζουν ανθρώπους είτε λόγω υπερβάλλοντος ζήλου είτε ακολουθώντας σχετικές εντολές.

Το ραντεβού ορίζεται και πάλι για την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτήριο 9, 1ο τριμελές, στις 9 π.μ. Καλούμε τις δυνάμεις του ανταγωνιστικού κινήματος να δώσουν μαζί μας το «παρών», με την πεποίθηση ότι η μια ισχυρή παρουσία αλληλέγγυων είναι εκ των ων ουκ άνευ για να εξασφαλίσουμε τους «προωθητικούς» όρους αυτού του αγώνα.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)