to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 26.03.2023

Οικονομία

Επαγρύπνηση ζητά το ΔΝΤ με τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα να έχουν αυξηθεί

Άλλο ένα δύσκολο έτος το 2023 σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται σε επίπεδα κάτω του 3% λόγω «απόνερων» από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νομισματική σύσφιξη


Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε την Κυριακή ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί και κάλεσε σε συνεχή επαγρύπνηση, παρόλο που οι ενέργειες των προηγμένων οικονομιών έχουν κατευνάσει την πίεση στην αγορά.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε την άποψή της ότι το 2023 θα είναι άλλο ένα δύσκολο έτος, όπως μεταδίδει το Reuters, με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται σε επίπεδα κάτω του 3% λόγω των απόνερων από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη νομισματική σύσφιξη.

Ακόμη και με καλύτερες προοπτικές για το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 3,8% και οι συνολικές προοπτικές παραμένουν αδύναμες, δήλωσε στο China Development Forum.

Το ΔΝΤ, το οποίο έχει προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% για το 2023, αναμένεται να δημοσιεύσει νέες προβλέψεις τον επόμενο μήνα.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες ανταποκρίθηκαν αποφασιστικά στους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά τις τραπεζικές καταρρεύσεις, αλλά ακόμη και έτσι απαιτείται επαγρύπνηση.

«Έτσι, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και αξιολογούμε τις πιθανές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα», είπε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις πιο ευάλωτες χώρες, ιδίως στις χώρες χαμηλού εισοδήματος με υψηλά επίπεδα χρέους.

Προειδοποίησε επίσης ότι ο γεωοικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσε να διασπάσει τον κόσμο σε αντίπαλα οικονομικά μπλοκ, με αποτέλεσμα «μια επικίνδυνη διαίρεση που θα τους αφήσει όλους φτωχότερους και λιγότερο ασφαλείς».

Η Γκεοργκίεβα τόνισε επίσης ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας, με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2% το 2023, προσφέρει κάποια ελπίδα για την παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα να αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023.

Κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Κίνα να εργαστούν για την αύξηση της παραγωγικότητας και την επανεξισορρόπηση της οικονομίας μακριά από τις επενδύσεις και προς μια πιο ανθεκτική ανάπτυξη με γνώμονα την κατανάλωση, μεταξύ άλλων μέσω μεταρρυθμίσεων προσανατολισμένων στην αγορά για την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών επιχειρήσεων.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά 2,5% έως το 2027 και κατά περίπου 18% έως το 2037, δήλωσε.

Σύμφωνα με την ίδια η επανεξισορρόπηση της οικονομίας της Κίνας θα βοηθήσει επίσης το Πεκίνο να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους, καθώς η μετάβαση σε μια ανάπτυξη με γνώμονα την κατανάλωση θα δροσίσει τη ζήτηση ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές και χαλαρώνοντας τις πιέσεις για την ενεργειακή ασφάλεια.

Κάτι τέτοιο, είπε, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% τα επόμενα 30 χρόνια, με αποτέλεσμα τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 4,5% την ίδια περίοδο.

Πηγή: Reuters

tags: ΔΝΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)