to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 21.12.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Επάγγελμα Γεραπετρίτης

Για ρήτορα δεν τον ομολογούν ούτε οι μετακλητοί του Μαξίμου. Έχει έναν κάποιο καθηγητικό στόμφο, αλλά τα ελληνικά του είναι ξύλινα


φωτ. EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ένας άνθρωπος όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που συμβουλεύει τον Παπανδρέου και εν συνεχεία τα καταφέρνει να προαχθεί σε αντ’ αυτού του Μητσοτάκη, σε επιβήτορα πάντων των δεξιών χωρίς να είναι δεξιός και σε κήνσορα πάντων των κομματικών χωρίς να είναι κομματικός, πρέπει να διαθέτει κάποια ιδιαίτερα προσόντα. Και η απορία που υποβόσκει από καιρό στις τάξεις της ήσσονος, Δεξιάς,και επανήλθε δριμύτερη μετά το τελευταίο φιάσκο του με τον Τσίπρα, είναι: «Ποια είναι αυτά τα προσόντα, βρε παιδί μου;».

Για ρήτορα δεν τον ομολογούν ούτε οι μετακλητοί του Μαξίμου. Έχει έναν κάποιο καθηγητικό στόμφο, αλλά τα ελληνικά του είναι ξύλινα, οι εκφράσεις του είναι μεταλλικές, οι κινήσεις του παραπέμπουν σε μαριονέτα, οι εξυπνάδες του είναι κατεψυγμένες. Η δεξιά πτέρυγα υποφέρει και η αριστερή το απολαμβάνει κάθε φορά που παίρνει τον λόγο στη Βουλή. Δεν τον λες και δημεγέρτη.

Για παραγωγό πολιτικής σκέψης δεν θα τον βαθμολογούσε πάνω από τη βάση ούτε ο ανθ’ ημών ο Γουλιμής - αν ζούσε φυσικά. Εκτός πια κι αν ως πολιτική σκέψη ορίζουμε την ταύτιση των ΜΕΘ με τους θανάτους, την ταύτιση των θανάτων με τον Τσίπρα, την ταύτιση του Τσίπρα με τον Πολάκη ή την ταύτιση του ίδιου με τον  Άδωνι. Αυτό όμως το κάνει εκατό φορές πιο καλά ο  Άδωνις.

Για διανοούμενο δεν τον έχει πια κανείς. Ούτε ο Δένδιας που λέει ο λόγος. Τον διέθετε και τον νοίκιαζε τον τίτλο κάποτε, μέχρι που απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν ξέρει την μπίχλα του. Δεν είναι σε θέση να αποτρέψει τον «Ηγεμόνα» από γκάφες και σφάλματα που τον γελοιοποιούν. Δεν ξέρει ως έγκριτος συνταγματολόγος ούτε αυτά που ξέρει ο πρωτοετής της Νομικής για το σύνταγμα.

Τότε τι, βρε παιδί μου; Αποκλείοντας όλα αυτά, μια απάντηση απομένει: είναι πρόθυμος. Είναι ναι σε όλα - στον ηγεμόνα. Είναι έτοιμος να τον ανακηρύξει ως όλα αυτά που δεν είναι ο ίδιος. Ο Μητσοτάκης ρήτορας, μέγας πολιτικός, διανοούμενος. Κι αυτό, αν και δύσκολο να το κάνει με επιτυχία, το κάνει πάντως με την αφοσίωση που παραπέμπει στον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου.

Γεραπετρίτης, δηλαδή, δεν είναι όνομα. Είναι επάγγελμα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)