to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:26 | 24.08.2021

Διεθνή

Επαφές με τους Ταλιμπάν για προθεσμία και τρομοκρατία αναγράφει το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου των G7

Σχέδιο επαφών με τους Ταλιμπάν καταρτίζουν οι G7 - Στόχος η κοινή προσέγγιση για ασφαλή μεταφορά πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου κυριαρχεί το χάος - Φον ντερ Λάιεν: «Πάνω από 200 εκατ. για ανθρωπιστική βοήθεια» - Μισέλ: «Σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε την προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου»


Σχέδιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια οι πολίτες από το Αφγανιστάν καταρτίζει η Δύση, όπως έγινε γνωστό σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου G7.

Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν θέτουν κόκκινη γραμμή και απορρίπτουν το αίτημα της Δύσης για παράταση, πέραν της 31ης Αυγούστου, του χρόνου εκκένωσης του αεροδρομίου, προτεραιότητα πλέον αποτελεί η ασφαλής απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Προηγήθηκε η διπλή ανακοίνωση από Μπάιντεν και Πεντάγωνο, τονίζοντας πως καμία αλλαγή δεν έχει προγραμματιστεί στο σχέδιο ολοκλήρωσης της αποχώρησης από το Αφγανιστάν έως τις 31/8.

Τελικό ανακοινωθέν: Οι Ταλιμπάν «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους για την πρόληψη της τρομοκρατίας»

Οι Ταλιμπάν που έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν "θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών", δηλώνουν οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που είχαν σήμερα.

Οι επτά ηγέτες υπογραμμίζουν ότι το Αφγανιστάν "δεν πρέπει ποτέ να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων" χωρών.

Από την σκοπιά των μελών της G7

Οι ΗΠΑ διατηρούν την 31η Αυγούστου ως την καταληκτική ημερομηνία για την ολική αποχώρηση 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αποφασίσει να διατηρήσει την 31η Αυγούστου ως την καταληκτική ημερομηνία για την ολική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μετέδωσαν σήμερα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Μπάιντεν πήρε την απόφαση αυτή μετά από συζητήσεις με τους ομολόγους του στην G7, καθώς οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην επεκτείνουν τις επιχειρήσεις εκκενώσης από το Αφγανιστάν πέραν αυτής της ημερομηνίας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών, έχει εκκενώσει το Αφγανιστάν

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε έδρα το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών υπηκόων, εκκένωσε τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαι πολύ ευγνωμονούσα που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών εργαζομένων και των οικογενειών τους, έχουν εκκενώσει το Αφγανιστάν και είναι ασφαλείς», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή της στη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν.

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι είναι «ηθική υποχρέωση» τους να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα τόνισε ότι η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας για εκείνους που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο στο Αφγανιστάν, ιδίως για τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και κορίτσια.

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν» 

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου της G7.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Πιέσεις στους Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε ανθρώπους να φύγουν μετά τις 31 Αυγούστου 

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε ανθρώπους να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

«Η διεθνής κοινότητα έχει μερικές πολύ σαφείς προσδοκίες και απαιτήσεις από τους Ταλιμπάν αν επιθυμούν να εμπλακούν με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, είτε οικονομικά είτε από άποψη επισιτιστικής ασφάλειας», είπε.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή και η πρόσβαση για ανθρώπους που είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σημαντική», ανέφερε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στο Χάμιλτον του Οντάριο.

Ζήτημα η «ασφαλής διέλευση» για μετά τις 31 Αυγούστου

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι η βασική προτεραιότητά τους είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ταλιμπάν θα παραχωρήσουν ασφαλή διέλευση στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής ότι θα χορηγήσουν ασφαλή διέλευση για όσους θέλουν να φύγουν», είπε ο Τζόνσον μετά την έκτακτη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της «Ομάδας των 7».

«Κάποιοι από αυτούς (σ.σ. τους Ταλιμπάν) θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα αυτού, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική», πρόσθεσε.

«Καμία παράταση» της προθεσμίας για εκκένωση δεν αποφασίστηκε στη διάσκεψη της G7 

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν δεν οδήγησαν σε μια παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για τη λήξη της αποστολής εκκένωσης)», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7.

Πρόσθεσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.

Οι Ταλιμπάν να δεσμευτούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας 

Η G7 έθεσε ως προτεραιότητα οι Ταλιμπάν, νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν, να σπάσουν κάθε δεσμό με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως και ότι πρέπει να δεσμευτούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της G7 με θέμα το Αφγανιστάν, στην οποία μετείχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο αξιωματούχος είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν είναι στο χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι νέοι κυβερνώντες στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν, δήλωσαν σήμερα ότι θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση όλων των ξένων από τη χώρα έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου και ότι δεν θα συμφωνήσουν σε μια παράτασή της.

Θα εμπλακεί η G20 στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν;

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προέτρεψε σήμερα την Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) και την Ευρώπη να υιοθετήσουν μια κοινή πολιτική όσον αφορά τη μετανάστευση από το Αφγανιστάν, την ώρα που σπεύσουν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τη χώρα αυτή πριν λήξει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7, ο Ντράγκι επισημαίνει ότι στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν θα πρέπει να εμπλακεί και η G20, της οποίας προεδρεύει η Ιταλία.

«Η G20 μπορεί να βοηθήσει την G7, με τη συμμετοχή άλλων χωρών που είναι πολύ σημαντικές γιατί έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν: τη Ρωσία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Ινδία», εξήγησε.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο είπε ότι η Ρώμη θέλει να οργανώσει μια σύνοδο της G20 για την κρίση στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να βρούμε συμμαχίες και να εμπλέξουμε όλους τους παράγοντες, ιδίως εκείνους της περιοχής (…) και επιπλέον, την Κίνα και τη Ρωσία», τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Το Αφγανιστάν θα βρεθεί εξάλλου στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο ντι Μάιο με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή.

Ασφάλεια «για όσο χρειαστεί» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ  

«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη λήξη της Συνόδου των ηγετών της G7.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της τόσο για την ασφάλεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όσο και για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ο ίδιος, είπε ότι αρκετοί ηγέτες, όπως και η ΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτά τα θέματα στην G7. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη χρονική προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί μια ασφαλής διέξοδος για τους Αφγανούς και για όλους όσους θα πρέπει να απομακρυνθούν από εκεί.

Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τις γειτονικές χώρες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επιτρέπει μελλοντικά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία μιας νέας αγοράς διακινητών. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και να προστατέψουμε τα σύνορα της ΕΕ», δήλωσε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν δε σημαίνει ότι σταματά και η δέσμευση της ΕΕ να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)