to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 13.04.2018

Κοινωνία

Eορτασμός της παγκόσμιας ημέρας Ρομά 14 και 15 Απριλίου στην Κρήτη

Μήνυμα κατά του ρατσισμού, αναδεικνύοντας τις αρχές της αλληλεγγύης, συνεργασίας και της κοινωνικής ένταξης, εξέπεμψαν από την Περιφέρεια Κρήτης όλες οι οργανώσεις των Ρομά με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Ρομά.


Οι οργανώσεις των Ρομά γιορτάζουν στις 14 και 15 Απριλίου στην Κρήτη την παγκόσμια ημέρα Ρομά και με την ευκαιρία συναντήθηκαν στην Περιφέρεια με τον εντεταλμένο σύμβουλο πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη και την αρμόδια για τον πολιτισμό, αντιδήμαρχο Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, όπου μεταξύ άλλων για την προώθηση των αιτημάτων τους, ανακοίνωσαν και τις ανοικτές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν για το κοινό της Κρήτης με κυρίαρχο το μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Οι εκδηλώσεις αφορούν σε μουσική εκδήλωση και προβολή ταινίας, στην πλατεία Ελευθερίας. Καθώς και μουσική εκδήλωση με τους μεγαλύτερους σολίστ της τσιγγάνικης μουσικής. Ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Ρομ, «Η Ελπίδα», Αθανάσιος Κατσαρής έκανε λόγο για τα ζητήματα που απασχολούν τους Ρομά, στη καταπολέμηση του ρατσισμού, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες σε συμμετοχή του εορτασμού των Ρομά, δίνοντας έμφαση ιδιαίτερα στην εκδήλωση που πραγματοποιεί ο Παγκρήτιος Σύλλογος στις «Αναδρομές» την Κυριακή 15 Απριλίου στις 9 το βράδυ. «Στην εκδήλωση μας καλούμε τους Ηρακλειώτες, να παρευρεθούν σε αυτήν τη σημαντική ημέρα για εμάς, να δουν τα ήθη και τα έθιμα μας, να δουν την πολιτισμική μας ταυτότητα και κουλτούρα και να περάσουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία, κυρίως προς την τοπική κοινωνία της Κρήτης ότι οι Έλληνες τσιγγάνοι και θέλουν και μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Γιορτάζουμε αυτή την πολύ σημαντική μέρα για εμάς. Εχουμε ιδρύσει αθλητικό σωματείο που συμμετέχει ενεργά εδώ και είκοσι χρόνια στα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα Ηρακλείου», ανέφερε ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» (ελάτε κοντά) Βασίλης Πάντζος, ανέφερε ότιν «Γιορτάζουμε και τιμούμε στο Ηράκλειο την παγκόσμια ημέρα των Ρομά που είναι θεσμοθετημένη και αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Στέλνουμε μηνύματα αισιοδοξίας, ενότητας, περηφάνιας, αξιοπρέπειας, δικαιωμάτων, ισοπολιτείας και σύνεσης, με τους εμπλεκόμενους φορείς και με τις κοινότητες σε θέματα αυτονόητα. Αναφέρομαι στη στέγαση, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία, στέλνοντας κι ένα μήνυμα καταπολέμησης του ρατσισμού. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια και τους συνδιοργανωτές».

«Η Περιφέρεια Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ρομά στηρίζει τις εκδηλώσεις αυτές σε συνεργασία με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία και τους Τοπικούς Συλλόγους της Κρήτης. Παράλληλα στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, γιατί δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι οι Ρομ είναι κάτι διαφορετικό. Είμαστε όλοι άνθρωποι το ίδιο και σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι οι μέρες αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία και το βασικό μήνυμα είναι πως έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα» επεσήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η αντιδήμαρχος πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη τόνισε ότι ο δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο της Κοινωνικής του Πολιτικής στηρίζει κάθε ευπαθή ομάδα και πρόσθεσε ότι «Είμαστε δίπλα στους Ρομά όπως είμαστε δίπλα σε κάθε ομάδα αποκλεισμένη για να τους στηρίξουμε και να ικανοποιήσουμε κάθε δίκαιο αίτημα τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ρομά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)