to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:35 | 02.12.2020

Πολιτική

«ΕΟΔΥ: Κρατά διπλά βιβλία, αλλάζει σαν τα πουκάμισα τους διευθυντές»

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων της Δώρας Αυγέρη, Αν. Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Β’ Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια


Την σοβαρή και επιβλαβή συνθήκη διάλυσης που επικρατεί στον ΕΟΔΥ διαπιστώνει η Δώρα Αυγέρη, Αν. Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, με το αίτημα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε σήμερα στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Ο τελευταίος καλείται να καταθέσει προς το σώμα της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν σαφείς απαντήσεις για τις επανειλημμένες αλλαγές και μετακινήσεις διευθυντών στη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, στον έναν χρόνο λειτουργίας του οργανισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή της Κυριακής», γίνεται λόγος για «αρρυθμίες» στον ΕΟΔΥ, καθώς «το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει συνολικά τρεις διευθυντές επιδημιολογικής επιτήρησης». Οι απανωτές αλλαγές στη διεύθυνση που αναλαμβάνει την σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την καταγραφή κρουσμάτων, την ενημέρωση, την έκδοση οδηγιών, αλλά και την συνεργασία-συντονισμό με άλλους φορείς και δομές υγείας κλπ., αποτελούν άλλη μία ένδειξη για τον πλήρη αποσυντονισμό της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

Αν αυτές οι αλλαγές συνδυαστούν δε με τις πρόσφατες αποκαλύψεις στον κυριακάτικο τύπο και τη συνακόλουθη εισαγγελική παρέμβαση σχετικά με την ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού, προκύπτει ότι ο φορέας που διαδραματίζει τον πλέον κομβικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης είναι προβληματικός. Κι αυτό είναι ανεπίτρεπτο, πόσο μάλλον σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.

Η έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας αναδεικνύεται στο βασικό γνώρισμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διοικητικής κουλτούρας που έχει επιβάλει στον κρατικό μηχανισμό. Ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ως εκ τούτον, η Δώρα Αυγέρη ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να καταθέσει στο Σώμα της Βουλής των Ελλήνων όλα τα έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων:

  • ·  Πόσοι Διευθυντές/ριες  έχουν υπηρετήσει στη «Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα» του ΕΟΔΥ από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και σήμερα;

  • ·  Πόσες και ποιες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση από την α’ φάση της πανδημίας,  από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα;

  • ·  Επίσημες αποφάσεις και πρακτικά από τα οποία να φαίνονται οι λόγοι των υπηρεσιακών αυτών αλλαγών   και τοποθετήσεων  διευθυντικών στελεχών στην «Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα» του ΕΟΔΥ, καθώς και τα επίσημα βιογραφικά όλων όσων θήτευσαν αυτό το διάστημα (από τον Οκτώβριο 2019) στην εν λόγω διευθυντική θέση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων:

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2020


ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: ΕΟΔΥ: Διπλά βιβλία, αλλά και συνεχείς αλλαγές διευθυντών-εν μέσω κορωνοϊού- στην «Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα». Να κατατεθούν τα έγγραφα σε σχέση με αυτές τις περίεργες αλλαγές.

Στο νόμο 4633/2019 για την «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού, άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας και λοιπές διατάξεις», στο άρθρο 8 προβλέπεται και η διοικητική διάρθρωση του ΕΟΔΥ.  Συγκεκριμένα, στο άρθρο 8 παρ. 2 περ. β’ προβλέπεται η  λειτουργία «Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα», η οποία αποτελείται από οκτώ επιμέρους τμήματα.
Η συγκεκριμένη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης διαδραματίζει καίριο και νευραλγικό ρόλο, ιδίως  κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και την πανδημία του COVID -19, καθώς αναλαμβάνει την σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την καταγραφή κρουσμάτων, την ενημέρωση, την έκδοση οδηγιών, αλλά και την συνεργασία - συντονισμό με άλλους φορείς και δομές υγείας κλπ.

Ωστόσο, σε δημοσίευμα  της στήλης «Θεωρείο» της «Καθημερινής της  Κυριακής» (29.11.2020) με υπότιτλο «Γκρίνια για τον ΕΟΔΥ», γίνεται λόγος για συχνές αλλαγές στην Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρηση του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει συνολικά τρεις διευθυντές επιδημιολογικής επιτήρησης».(Θεωρείο, Καθημερινή  της Κυριακής 29.11.2020, https://www.kathimerini.gr/opinion/561178117/theoreio-29-11-20/ ).
Η εν λόγω αναφορά έρχεται να προστεθεί στις άλλες πρόσφατες αποκαλύψεις κυριακάτικων εφημερίδων, τα οποία προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την ύπαρξη στον ΕΟΔΥ παράλληλου συστήματος καταγραφής (μητρώου) κρουσμάτων με κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, εύλογα γεννιούνται βάσιμες υποψίες για σοβαρές δυσλειτουργίες σε επιτελικές θέσεις ευθύνης στην ιεραρχία του ΕΟΔΥ.
Επειδή, ο ΕΟΔΥ είναι ο κατεξοχήν φορέας που διαδραματίζει  κομβικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.
Επειδή, η Κυβέρνηση πεισματικά αρνείται να  δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων και τις καταγραφές.
Επειδή, η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την χρηστή λειτουργία κάθε δημόσιου φορέα ιδίως του συγκεκριμένου κατά την περίοδο της πανδημίας.

Επειδή, η διαφύλαξη, προστασία και διασφάλιση της δημόσιας υγείας προϋποθέτουν την εύρυθμη λειτουργία όλων των επιμέρους φορέων.

Αιτούμαστε την κατάθεση στο Σώμα προς τον σκοπό της πλήρους και αναλυτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων και των πολιτών όλων των εγγράφων και αποφάσεων, από τα οποία να προκύπτει:

·     Πόσοι και ποιοι Διευθυντές/ριες  έχουν υπηρετήσει στη «Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα» του ΕΟΔΥ από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και σήμερα;

·      Πόσες και ποιες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση από την α’ φάση της πανδημίας,  από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα;

·     Επίσημες αποφάσεις και πρακτικά από τα οποία να φαίνονται οι λόγοι των υπηρεσιακών αυτών αλλαγών και τοποθετήσεων  διευθυντικών στελεχών στην «Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα» του ΕΟΔΥ, καθώς και τα επίσημα βιογραφικά όλων όσων θήτευσαν αυτό το διάστημα (από τον Οκτώβριο 2019) στην εν λόγω διευθυντική θέση.


Η ΑΙΤΟΥΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)