to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 05.01.2023

Κοινωνία

ΕΟΔΥ: Αύξηση νεκρών από covid και εισαγωγών στα νοσοκομεία

Την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου – 1 Ιανουαρίου, 141 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ παράλληλα αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.


Συγκεκριμένα οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 119, από 109 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα.

Παράλληλα, με βάση το ιικό φορτίου στα αστικά λύματα, καταγράφηκε αύξηση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση, του ΕΟΔΥ γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS- CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV) στη χώρα για την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου – 01 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά στη γρίπη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Συνοπτικά για την εβδομάδα 52 του 2022:


Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

 Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου 2023, ήταν 1.519 (+22% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 217. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της ίδιας εβδομάδας είναι 119. Καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας. Η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 .

   Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

     Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)  

   Καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα και αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)

     Ιός της γρίπης -3 νέοι θάνατοι

  

   Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση. Καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου 2023. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Έχουν ανιχνευθεί στα δύο κέντρα αναφοράς 186 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 184 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 2 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 184 στελέχη τύπου Α, τα 180 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 4 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

     Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

   Η θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)