to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 02.10.2021

Πολιτισμός

Εντυπωσιακή η συναυλία στο Θέατρο Βράχων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Εντυπωσίασε η συναυλία με τραγούδια του Παναγιώτη Καρούσου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Βύρωνα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.


[κεντρική εικόνα: φωτ. αρχείου]

Αξιοσημείωτη στιγμή ήταν η ερμηνεία της Ελένης Ροδά στο τραγούδι «Καρυάτιδες» σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη μέσα στο Θέατρο της Μελίνας Μερκούρη όπου η αξέχαστη ηθοποιός ξεκίνησε την προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Επίσης εμβληματική ήταν η ερμηνεία του Δημήτρη Kανέλλoυ στο τραγούδι «Ο κόσμος μου» σε ποίηση Καρλ Μαρξ.

Οι τραγουδιστές ενθουσίασαν το κοινό με επικεφαλής την Ελένη Ροδά, τον Δημήτρη Kανέλλo, την Ερωφίλη Τζάνου, τον Θεόδωρο Μπιράκο, την Γεωργία Σιακαβάρα, την Τζωρτζίνα Αντωνακάκη, και την Κυριακή Βλαχογιάννη. Συνόδευσαν οι υπέροχοι μουσικοί Γιάννης Λαμπράκης (μπουζούκι), Ανδρέας Νιάκαρης (κρουστά), Νίκος Τσαχτσίρης (κοντραμπάσο), και ο μαέστρος Ανδρέας Πριονάς (πιάνο και μουσική διεύθυνση). Τις απαγγελίες ποιημάτων έκαναν η Ρενάτα Αναγνωστοπούλου, η Γιώτα Καραχάλιου, και ο Σπύρος Χαϊντούτης.

Συμμετείχε η φαντασμαγορική Χορευτική Ομάδα ΧΑΝ Νίκαιας υπό τη διδασκαλία της χορογράφου Ρένας Βέγκου.

Στο πρόγραμμα ερμηνεύτηκαν τα μελοποιημένα ποιήματα: Η Μαγεμένη βρύση (Κώστας Κρυστάλλης), Ανάμνησης (Διονύσιος Σολωμός), Προσέγγιση (Γιάννης Ρίτσος), Οδοιπόρος (Παῦλος Νιρβάνας), Το πόσο σε λατρεύω (Γιάννης Βηλαράς), Το παιδί στο ποτάμι (Γεώργιος Βιζυηνός), Σιωπή (Κωστής Παλαμάς), Παρθενών (Κωστής Παλαμάς), Καρυάτιδες (Ιωάννης Πολέμης), Εσύ η γλυκιά (Γεώργιος Δροσίνης), Μεταρσίωση (Νικηφόρος Βρεττάκος), Σ᾿ ένα παλιό ναό (Μιλτιάδης Μαλακάσης),  Στό νυχτερινό κέντρο (Ναπολέων Λαπαθιώτης),  Μάθε τόν πόνο (Ιωάννης Γρυπάρης), Ο κόσμος μου (Καρλ Μαρξ), Θα τραβήξεις μπροστά (Μανώλης Αναγνωστάκης), Άνθη του γκρεμνού (Γεώργιος Δροσίνης), Αύριο Φως (Αλέκος Παναγούλης).  Πρόκειται για τη νέα συνθετική εργασία  του  μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσου. Ο συνθέτης κλασικής μουσικής γνωστός μέσα από τις όπερες του (Προμηθέας Δεσμώτης, Τραχίνιες – Ολυμπιακή Φλόγα, Μέγας Αλέξανδρος), Ορατόριο: «Το Τραγούδι των Εθνών», τη Συμφωνία της Ελευθερίας, κ.α., κάνει ένα άνοιγμα στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι μελοποιώντας μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές. Ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια ποίησης (1821-2021) από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους που γιορτάζουμε φέτος.

Τη συναυλία προλόγισαν ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος.

Παραβρέθηκαν ο Κόκκαλης Δημήτρης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ο Καραγιάννης Μιχαήλ   Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο Σπυρόπουλος Χρήστος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ο Πλακίδας Γεώργιος, Προεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Βύρωνα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Υφαντή Σωτηρούλα, και Κιούπη Ιουλία, και η Ελένη Βασιλοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής και Αντιπρόεδρος Δικτύου Πολιτισμού Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού, (Φεστιβάλ Θεάτρου Βράχων).

Η Aντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας & Νέας Γενιάς Λεμονιά Κλωνάρη που επιμελήθηκε την άρτια συναυλία πρόσφερε λουλούδια στους καλλιτέχνες.

* Στις φωτογραφίες απεικονίζονται οι: Γεωργία Σιακαβάρα, Ελένη Ροδά, Παναγιώτης Καρούσος, Γρηγόρης Κατωπόδης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)