to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εντυπωσιακά τα νέα ευρήματα στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου (φωτογραφίες)

Κατά τις εργασίες του νέου δρόμου Καλλονής- Σιγρίου


Εντυπωσιακά νέα ευρήματα έρχονται στο φως από τις συνεχιζόμενες σωστικές ανασκαφές, που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κατά μήκος της χάραξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Οι εργασίες στον καινούργιο δρόμο ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από την περιοχή Σιγρίου και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφερθεί στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου περισσότερα από 450 κινητά ευρήματα, ενώ συνεχίζεται η ανασκαφή σε έξη θέσεις κατά μήκος του δρόμου στις οποίες έχουν εντοπισθεί συστάδες κατακείμενων και ιστάμενων κορμών δένδρων.

«Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες», λέει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητής Νίκος Ζούρος, «οι εργασίες προχωρούν εντατικά και τα ευρήματα μετά από κατάλληλη προετοιμασία με κατασκευή νάρθηκα μεταφέρονται με ασφάλεια στα εργαστήρια του Μουσείου για καθαρισμό και συντήρηση».

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών σε κάθε θέση είναι απαραίτητη, προκειμένου να απελευθερωθεί η χάραξη και να συνεχισθούν οι εργασίες κατασκευής του οδικού άξονα.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την αναγνώριση των ευρημάτων δείχνουν ότι πρόκειται για κορμούς κωνοφόρων και πλατύφυλλων δένδρων, κυρίως σεκόιες, πευκίδες, βαλανιδιές, κανελόδενδρα και δαφνίδες.

Τα σημαντικότερα ως τα τώρα ευρήματα, σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, περιλαμβάνουν:

1. Εντυπωσιακούς γιγάντιους κορμούς κωνοφόρων δένδρων, πιθανότατα πευκίδων, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς καθαρισμού και συντήρησης τους θα αποτελέσουν σημαντικά εκθέματα.

2. Επάλληλους κατακείμενους κορμούς καρποφόρων δένδρων μήκους πέντε και τεσσάρων μέτρων μήκους, που εμφανίζονται στην ίδια θέση ο ένας πάνω στον άλλον και μας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την διαδικασία καταστροφής και απολίθωσης του δάσους πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια.

3. Εντυπωσιακές συστάδες αγγειόσπερμων δένδρων που περιλαμβάνουν τρεις έως έξι κορμούς στην ίδια θέση.

4. Μεγάλους ριζικούς κόμβους κωνοφόρων δένδρων (βλέπε την παρακάτω φωτογραφία).

Οι εργασίες αποκάλυψης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών καθώς και οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των απολιθωμάτων βρίσκονται σε προτεραιότητα από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και ήδη τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και των επισκεπτών.

Μάλιστα οι συνεχιζόμενες ανασκαφικές εργασίες στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου έχουν φέρει στο φως έναν μεγάλο αριθμό ευρημάτων, τα οποία δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την χλωρίδα την περίοδο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συμπληρώνουν την εικόνα του δάσους που υπήρχε στην περιοχή της δυτικής Λέσβου την εποχή αυτή. Μετά τις ανασκαφές βρέθηκαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περισσότερα από 45 διαφορετικά είδη απολιθωμένων δένδρων, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και τα ριζικά συστήματα των δένδρων, γεγονός που αποδεικνύει πως αυτά απολιθώθηκαν στη θέση όπου αναπτύσσονταν.

«Οι επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους, θα μπορούν να δουν τα ευρήματα των σωστικών ανασκαφών του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου σε ειδική έκθεση που προγραμματίζεται για το προσεχές καλοκαίρι στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εντυπωσιακά εκθέματα με τα οποία ενισχύεται η ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το οποίο όπως είναι γνωστό αποτελεί κεντρικό μνημείο για την ένταξη της Λέσβου, στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO» καταλήγει ο Νίκος Ζούρος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)