to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:02 | 01.02.2020

Πολιτική

«Το ORUC REIS εξήλθε του ελληνικού FIR»

Παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού


Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» εξήλθε του ελληνικού FIR, τις πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 1/2, με πορεία σταθερά ανατολική, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ. Η κίνησή του παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρέθηκε την Παρασκευή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν την Παρασκευή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο Όρουτς Ρέις εκινείτο ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό ο Γεραπετρίτης

«Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών» χαρακτήρισε νωρίτερα την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» κινήθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης (Καστελόριζο), δυτικά της Κύπρου και ανατολικά της Κρήτης, και από την πρώτη στιγμή που άλλαξε την πορεία του το παρακολουθούσε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». 

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς Γεραπετρίτη, το Oruc Reis όχι μόνο δεν «ξεστράτησε» λόγω κακοκαιρίας, αλλά παρέμεινε για ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ενώ στο σημείο έσπευσαν και δύο τουρκικές φρεγάτες, μία που έπλεε σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό ερευνητικό και μία που πλησίασε την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Πυρά Βαρεμένου κατά Γεραπετρίτη

Τη στάση Γεραπετρίτη καυτηρίασε το Σάββατο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένους, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής:

«Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται με όρους εσωτερικής επικοινωνιακής κατανάλωσης, ούτε με έλλειψη σοβαρότητας. Ο κ. Γεραπετρίτης να δηλώνει ότι ο κακός καιρός έφερε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και μετά να συγκαλείται σύσκεψη, στην οποία κάποια στιγμή νόμιζε κανείς ότι θα έπαιρναν μέρος μετεωρολόγοι, λαμβάνοντας υπόψιν τα λεγόμενα Γεραπετρίτη.

Είναι καιρός να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υποστηρίζεται και από το ΚΙΝΑΛ, για ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής ασυδοσίας. Είναι μια πρόταση που υπερβαίνει την ανάγκη πλήρωσης ενός ελλείματος ικανής ηγεσίας στην κορυφή της κυβέρνησης και κατατείνει σε μια ενιαία και με στρατηγικό βάθος αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)