to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 10.10.2019

Πολιτισμός

«Εντός Παρενθέσεως;»: η παρουσίαση του βιβλίου του Αρ. Μπαλτά με τον φακό του Left.gr

Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας


Το νέο βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά, ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, πρ. υπουργού και  μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδ. Πατάκη με τίτλο «Εντός Παρενθέσεως; Κυβερνώσα Ριζοσπαστική Αριστερά: Περίοδος Πρώτη (25 Ιανουαρίου 2015 – 21 Αυγούστου 2018)», παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9/10 στο Μέγαρο Μουσικής

Στην παρουσίαση μίλησαν ο Ν. Βούτσης, ο Θ. Δρίτσας, ο Ν. Ηλιόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Γ. Σταθάκης ενώ συντόνισε ο Μ. Σπουρδαλάκης.

Πώς προέκυψε o ΣΥΡΙΖΑ; Ποια φυσιογνωμία διαμόρφωσε; Ποια στρατηγική συγκρότησε; Πώς έφτασε στη θέση του κυβερνήτη της χώρας; Ποιες εμπειρίες αποκομίζει από την άσκηση κυβερνητικών ευθυνών; Αυτά είναι τα κεντρικά ερωτήματα του βιβλίου που συζητήθηκαν στη εκδήλωση. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυκλοφορία του βιβλίου συνέπεσε με το αποτέλεσμα των εκλογών και το άνοιγμα των συναφών συζητήσεων, ενώ έχει ως αντικείμενο την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις απαρχές του μέχρι την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018.

Το βιβλίο, «σε χρόνο πολύ επίκαιρο γίνεται κρίσιμη προσπάθεια, γίνεται αφορμή και γέφυρα για το σήμερα και για το αύριο» επεσήμανε ο βουλευτής Ά Αθήνας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.  «Μας βοηθάει εμάς, όλες και όλους που βιώσαμε μια γρήγορη ωρίμανση, να μη ζήσουμε μια πρόωρη γήρανση, γιατί βρισκόμαστε σε πόλεμο» σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε ότι είναι πια ένα σημείο αναφοράς για να προστίθενται και άλλα πράγματα που δεν είναι ακόμη γνωστά.

   Για παράδειγμα, σημείωσε, «υπήρχε διαφωνία για το αν θα προχωρούσαμε σε πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά ή δε θα προχωρούσαμε, περνάει από δίπλα το βιβλίο αυτό». Παρότι δε, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ετοιμάσει κυβερνητικό πρόγραμμα, «δεν ήμασταν έτοιμοι για διακυβέρνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Βούτσης. Όπως όμως επεσήμανε, αν δεν υπήρχε η παράλληλη νομοθετική, παρεμβατική δουλειά για «να κρατηθεί η κοινωνία όρθια», δεν θα υπήρχε το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών, «δεν θα είχαμε την ανοχή του κόσμου».

   Ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι είναι αναγκαία η συζήτηση για τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις που θα δημιουργήσουν τη συνθήκη «ενός γειωμένου αριστερού κόμματος που θα διεκδικήσει ξανά τη διακυβέρνηση». «Θα βολευόντουσαν ο ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματωθεί και να γίνει ένας κανονικός δεύτερος πόλος» εκτίμησε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε λέγοντας ότι «εμείς έχουμε κάνει την επιλογή να μην ενσωματωθούμε».

   «Όλη μας η πορεία για να φτάσουμε σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης είναι συνυφασμένη με τα επίδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε και τόνισε ότι δεν πάμε πάλι ως «γαλατικό χωριό»: πλέον είναι αναγκαία μια σχέση ανατροφοδότησης για να σταματήσει η διολίσθηση της Ευρώπης στην ακροδεξιά.

   «Διαφωνώ απολύτως με τις λογικές 'ή εμείς ή αυτοί'» σημείωσε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε ότι από τώρα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσχωρήσει σε μια γενναία πολιτική συμμαχιών. «Έχει τεράστια σημασία η αποτίμηση που θα γίνει συντεταγμένα και τολμηρά» κατέληξε ο Ν. Βούτσης. «Δεν πρέπει να το αποφύγουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε».

   «Το πιο σημαντικό διακύβευμα ήταν να μην προδώσει η αριστερά τον εαυτό της» επεσήμανε η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και Εξωτερικών. Κάνοντας τον απολογισμό της για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν κατανοήσαμε στο βάθος που έπρεπε, ότι τα υπουργεία είναι λαϊκοί θεσμοί και είναι υποχρεωμένα να παράγουν γνώση, αλλά και να τη διοχετεύσουν αυτή τη γνώση».

   Το βιβλίο του πρώην υπουργού Παιδείας αφιερώνει πολλές σελίδες στο «πώς το κίνημα μένει ακίνητο», σημειώνει η πρώην υπουργός. «Δεν κατορθώσαμε να ενεργοποιήσουμε αυτό τον κόσμο και ενώ η κυβέρνηση φαίνεται ενεργητική και το κόμμα να λειτουργεί, δε μπορέσαμε να βρούμε αυτούς τους σταθερούς αρμούς σύνδεσης, που να συνδέουν και την κυβέρνηση και το κόμμα και το κόμμα με την κοινωνία. Και αυτό είναι ευθύνη συνολική και συλλογική».

Μερικά από αυτά τα ζητήματα έθεσε και ο Άγγελος Καλοδούκας, στο περιθώριο της εκδήλωσης. Στη κάμερα του Left.gr μίλησαν ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος εξήγησε τον τίτλο του βιβλίου του και μίλησε για τον μαχητό και επίκαιρο στόχο του σοσιαλισμού στη σημερινή περίοδο, ο Νάσος Ηλιόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στον δήμο Αθηναίων και πρώην υφυπουργός Εργασίας, ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Πειραιά και πρώην υπουργός Ναυτιλίας και ο Γιώργος Σταθάκης, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.:

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ του Left.gr:

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ είναι οµότιµος καθηγητής του ΕΜΠ µε αντικείµενο τη Φιλοσοφία των Επιστηµών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα στα ελληνικά και στα αγγλικά και έχει τιµηθεί µε το Κρατικό Βραβείο ∆οκιµίου-Κριτικής του 2002 για το βιβλίο του Αντικείμενα και όψεις εαυτού (Εστία 2001), ενώ το 2010 του απονεµήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστηµιακής ∆ιδασκαλίας στη µνήµη των Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευµατικού. Είναι µέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισµού, Παιδείας και Θρησκευµάτων καθώς και υπουργός Πολιτισµού & Αθλητισµού.

Από τον Σεπτέµβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2019 ήταν βουλευτής της περιφέρειας Αττικής µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Ονόματα του κομμουνισμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)