to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:48 | 19.11.2019

Πολιτισμός

Εντονότατη ανησυχία του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποχαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ

Το αρχιτεκτονικό σύνολο του πρώην εργοστασίου της Πυρκάλ, αποτελεί μοναδικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου


Η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποχαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ αναφέρει:

Την εντονότατη ανησυχία του για το μέλλον ενός μοναδικού αρχιτεκτονικού συνόλου, του βιομηχανικού αρχιτεκτονικού συγκροτήματος του παλαιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, εκφράζει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να αναπέμψει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το ζήτημα του χαρακτηρισμού του ως ιστορικού τόπου και της κήρυξης ως διατηρητέων μνημείων, 12 από τα συνολικά 134  κτήρια του μαζί με τον εξοπλισμό τους in situ, όπως και της καμινάδα στο βόρειο τμήμα του συγκροτήματος.

Το αρχιτεκτονικό σύνολο του πρώην εργοστασίου της Πυρκάλ, αποτελεί μοναδικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου στη χώρα μας, συνυφασμένο με τη ζωή και την κοινωνία της Ελευσίνας που προορίζεται για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021, καθώς διαθέτει μεταξύ άλλων τεχνικές προστασίας από εκρήξεις πυροτεχνικών, κτήρια του Μεσοπολέμου με ιδιαίτερες οικοδομικές και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό σπάνιο για την εποχή του.
Παράλληλα βρίσκεται σε ένα μοναδικού πλούτου φυσικό περιβάλλον, ένα υψηλής ποιότητας άλσος  πρασίνου με μέτωπο στη θάλασσα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του πολιτιστικού και του φυσικού μνημείου, και ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα  κατοίκων και φορέων της περιοχής, της Κίνησης Πολιτών Ελευσίνας - Ecoeleusis, της Monumenta, του ΣΑΔΑΣ, κ.α., εισήγαγε το θέμα του χαρακτηρισμού του βιομηχανικού συγκροτήματος προς εξέταση στο ΚΣΝΜ.

Στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου 2019 αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αυτοψία, η οποία και έγινε στις 12 Ιουνίου. Στη συνεδρίαση της 27ης Ιουνίου, το Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού του αρχιτεκτονικού συνόλου ως ιστορικού τόπου και της κήρυξης κτηρίων του ως διατηρητέα μνημεία. Η τότε υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, υπέγραψε
τη σχετική Υπουργική Απόφαση την οποία και έστειλε προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Ωστόσο δεν πρόφτασε να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ λόγω της κήρυξης των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Παρά ταύτα, ακούσαμε έκπληκτοι την υπουργό να δηλώνει ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στο ΚΣΝΜ, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες ολιγωρίας στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου καλούμε την υπουργό Πολιτισμού να διασαφηνίσει ποια είναι η τύχη που επιφυλάσσει στο μοναδικής σημασίας βιομηχανικό μνημείο και το άλσος υψηλής περιβαλλοντικής αξίας που το περιβάλλει. Να δώσει σαφείς εξηγήσεις αν η αναπομπή του ζητήματος στο ΚΣΝΜ για μερικό ή καθολικό αποχαρακτηρισμό του μνημείου ανοίγει τον δρόμο για οικοδόμηση με άγνωστη χρήση, αλλά και για την καταστροφή πολύ μεγάλου χώρου πρασίνου, που αποτελεί πνεύμονα για την Ελευσίνα, καθώς και μεγάλου τμήματος θαλασσίου μετώπου. Πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν ήδη φωνές διαμαρτυρίας για την πρόθεση της υπουργού.

Δεν μπορούμε δε, να μην εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την έντονη ανησυχία μας, για την πάγια πρακτική της υπουργού να καταφεύγει σε τουλάχιστον αναληθείς ισχυρισμούς για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ο θεσμικός ρόλος της όχι μόνο δεν το επιτρέπει, αντιθέτως το απαγορεύει ρητά.

Το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού είναι αποδεδειγμένο με πράξεις και αριθμούς. Ας μας απαντήσει εμπράκτως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, πως εκδηλώνει το δικό της ενδιαφέρον για τον πολιτισμό. Επιχειρώντας να αποχαρακτηρίσει ένα από τα  σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της χώρας;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)