to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 08.09.2020

Κοινωνία

Έντονη ανησυχία από τη διασπορά του ιού στις απροετοίμαστες δομές φιλοξενίας

Απροετοίμαστες βρίσκει τις υγειονομικές αρχές η αύξηση κρουμάτων κορωνοϊού στις υπερφορτωμένες δομές προσφύγων - Συνεχίζει τη σπέκουλα υπέρ των «κλειστών κέντρων»-φυλακών ο υπ. Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης


Απροετοίμαστες, υπερφορτωμένες, με χιλιάδες ανθρώπους να διαβιούν σε συνθήκες υποτυπώδους υγιεινής, βρίσκει η έξαρση της επιδημίας τις προσφυγικές δομές, με απόλυτη ευθύνη του υπ. Μετανάστευσης που συνεχίζει να παίρνει ένα μόνο μέτρο - αυτό του «υγειονομικού αποκλεισμού» - όταν εμφανίζεται κρούσμα σε κάποια δομή.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το ζήτημα των κλειστών δομών ήταν από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, ενώ σε πλήρη «υγειονομικό αποκλεισμό» τέθηκαν οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα.

Μόρια: 17 τα θετικά κρούσματα, έγιναν 1.600 τεστ

Παράλληλα, 17 θετικά στον κορωνοϊό δείγματα από τα 1.600 που ελήφθησαν το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από συνεργεία του ΕΟΔΥ μεταξύ 2.000 διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας. Στη Μόρια διαμένουν, εντός και κυρίως εκτός του περιφραγμένου χώρου του ΚΥΤ, 12.700 άνθρωποι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ίδιου του υπουργείου.

Η Μόρια παραμένει σε «καραντίνα» με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να αναφέρει ότι ο 40χρονος πρόσφυγας  που εντοπίστηκε θετικός, «επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αλληλέγγυες οργανώσεις, ο 40χρονος είχε πάρει άσυλο, εκδιώχθηκε από τη Μόρια και έφτασε άστεγος στην Αθήνα - όπως πολλοί άλλοι πρόσφυγες - και ύστερα επέστρεψε στην άθλια πλην οικεία Μόρια. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Οι δομές σύμφωνα με καταγγελίες δεν είναι σωστά οργανωμένες αφου δεν έχουν διαμορφωθεί  ειδικά ιατρεία και χώροι απομόνωσης για ασθενείς από κορωνοϊό.

Ο Μηταράκης συνεχίζει την προπαγάνδα για τα «κλειστά κέντρα»

Ο υπ. Μετανάστευσης, απτόητος παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που πυκνώνουν καθώς χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αχανή καμπ, με υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής και έκτακτα ιατρεία με εξοπλισμό αλλά χωρίς προσωπικό, εξακολουθεί να προωθεί το σχέδιό του για δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών στα νησιά, μετά την παταγώδη αποτυχία να τα επιβάλλει διά της βίας και των ΜΑΤ τον περασμένο Φεβρουάριο σε Χίο και Λέσβο.

Ετσι, σε συνέντευξη του το βράδυ της Δευτέρας στον Alpha επανέλαβε την ανάγκη για «κλειστά κέντρα», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον 40χρονο πρόσφυγα από τη Σομαλία που επέστρεψε στην «ανεξέλεγκτη» Μόρια - χωρίς φυσικά να παραδεχτεί ότι ο μόνος λόγος που ένας άνθρωπος επέστρεψε σε μια τέτοια κατάσταση είναι ότι στην ενδοχώρα δεν υπήρχε καμιά υποδομή ένταξης στον κοινωνικό ιστό.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Αδικαιολόγητη, επικίνδυνη και απάνθρωπη η επιβολή μαζικής καραντίνας

Μάλιστα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, έχουν χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη επικίνδυνη και απάνθρωπη, την επιβολή μαζικής καραντίνας σε δομές. Η μαζική καραντίνα στη Μόρια είναι επικίνδυνη

Η ανακοίνωση των ΓΧΣ:

Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο μια απερίσκεπτη και δυνητικά ιδιαίτερα επιζήμια και επιβλαβή καραντίνα για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Αυτή η μαζική καραντίνα είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Πάνω από όλα, αυτού του τύπου τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να καλύψουν την απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στον καταυλισμό και την προστασία της όποιας αξιοπρέπειας έχει απομείνει στους ανθρώπους που ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στους κατοίκους του νησιού αυξήθηκε πρόσφατα, αλλά μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό κορωνοϊού μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στη Μόρια. Καθήκον της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την ανταπόκριση του συστήματος δημόσιας υγείας για τους αιτούντες άσυλο της Μόριας και όχι να τους φυλακίσει υπό αυτές τις συνθήκες κόλασης προκειμένου να προστατέψει το νησί από την εξάπλωση του ιού.

Η Μόρια δεν είναι ασφαλής για κανέναν, ακόμα περισσότερο όμως για τους πάνω από 200 ανθρώπους που λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θέτουν την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο από την COVID-19.

Εδώ και μήνες, εμείς και άλλοι φορείς ζητάμε τη μετακίνηση όλων όσων ζουν στη Μόρια, και τονίζουμε ιδιαίτερα την επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν κυρίως τα ευάλωτα άτομα σε ασφαλή καταλύματα στη Λέσβο, την ηπειρωτική χώρα ή άλλα κράτη της ΕΕ. Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για μια τέτοια μετακίνηση από τα νησιά – αλλά πέντε μήνες μετά αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι, και τώρα βρίσκονται αποκλεισμένοι από την αστυνομία. Μετά το πρώτο θετικό επιβεβαιωμένο περιστατικό στη Μόρια, είναι σημαντικό να μεταφερθούν άμεσα αυτοί οι άνθρωποι από τον καταυλισμό σε ασφαλή καταλύματα. Αν η κυβέρνηση δεν το πράξει, αυτό θα αποτελέσει σαφή παραίτηση των ελληνικών αρχών από το καθήκον φροντίδας.

«Οι υγειονομικές αρχές έχουν αρχίσει να διενεργούν τεστ σε όσους ζουν στη Μόρια για την COVID-19, αλλά αυτό είναι απειροελάχιστο σε σχέση με αυτό που πρέπει να γίνει», λέει η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Μια ολοκληρωμένη ανταπόκριση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας θα πρέπει να είναι άρτια σχεδιασμένη, με ανίχνευση επαφών κ και τεστ, σημαντική βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες όμως θα πρέπει είναι εύκολα προσβάσιμες. Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για αυτή την αναγκαστική μαζική καραντίνα και το χειρότερο είναι ότι γνωρίζουμε πως αυτά τα μέτρα θα επιδεινώσουν την ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία των ασθενών μας.

«Αυτή τη στιγμή στη Μόρια ζουν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, έγκυες και παιδιά που ζουν σε καθεστώς φόβου και βιώνουν για ακόμα μια φορά τραυματικές εμπειρίες ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους, αλλά αντί να διασφαλίζει ότι δεν θα έρθουν σε επαφή με τον κορωνοϊό στον καταυλισμό, τους εκθέτει περισσότερο».

Όποιος ασχολείται με τη δημόσια υγεία γνωρίζει ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι η καραντίνα, ειδικά όταν ο ιός κυκλοφορεί ήδη έξω από τον καταυλισμό. Γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει μία επιτυχημένη παρέμβαση δημόσιας υγείας σε περίπτωση επιδημίας:

• Δεν καταφεύγει σε επιβλαβή μέτρα όπως αστυνόμευση και κράτηση, αλλά αντ’ αυτού:

– Διασφαλίζει τη σωστή πληροφόρηση και συνεργασία της κοινότητας

– Εξασφαλίζει ότι τα βασικά μέτρα υγιεινής είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτά για όλους

– Απομακρύνει και προστατεύει τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους

– Διενεργεί μαζικά τεστ

– Απομονώνει και αντιμετωπίζει τα θετικά περιστατικά

– Διενεργεί ανίχνευση επαφών

– Εφαρμόζει καραντίνα μόνο σε μέρη όπου υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα και μπορεί να εξασφαλιστεί ιατρική παρακολούθηση

Η αντίδραση των αρχών μέχρι στιγμής ήταν να προβεί μόνο σε ένα από τα παραπάνω μέτρα δημόσιας υγείας (σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν τα τεστ στον καταυλισμό) και σε μια περιττή επιβολή μαζικής καραντίνας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την περίθαλψη των ανθρώπων και πρέπει να

εφαρμόσει άμεσα και τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας ή να μεταφέρει τους ανθρώπους από τη Μόρια σε ασφαλέστερα μέρη αντί να βασιστεί σε μια μαζική καραντίνα που αναπόφευκτα θα προκαλέσει πρόσθετο πόνο ενώ την ίδια στιγμή δεν θα επιφέρει οφέλη για τη δημόσια υγεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)