to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 28.04.2015

Αθλητισμός

Έντονες επικρίσεις προς τον Πρόεδρο της ΕΠΟ από βουλευτές της Αριστεράς

Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του κυρίου Κοντονή, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης κλήθηκε να απαντήσει στις έντονες αιτιάσεις τόσο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κωνσταντινέα όσο και αυτού του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα.


Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ είπε: «Η ΕΠΟ είναι πλήρως εναρμονισμένη με καταστατικό της FIFA και της UEFA, ισχύει όλες τις ομοσπονδίες χωρίς καμία εξαίρεση. Κατ΄αρχάς να ενημερώσω ότι ο κ. Ινφαντίνο δεν κατάφερε να έρθει αλλά ζητάει από τον Υπουργό να έρθει αύριο μεταξύ 10 με 2 να έχει μία συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων για να τους ενημερώσει.

Τα δύο λεπτά και τα 4 δεν είναι αρκετά για να τα βάλουμε στις θέσεις μας. Για όσο χρόνο έχω να πω επιγραμματικά ότι στο άρθρο 15 που μιλάει για το αυτοδιοίκητο, καταργείται το δικαίωμα της ΕΠΟ να ρυθμίζει τα θέματα που την αφορούν, δηλαδή το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτοδιοίκησης όλων των προσώπων μυ κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο είναι η θέσπιση κανονισμών και η διεξαγωγή αγώνων καθώς και ο πειθαρχικός έλεγχος να βρίσκονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της αρμόδιας ομοσπονδίας χωρίς να εμπλέκεται η Πολιτεία. Στην πολιτεία εμπίπτει η Ψήφιση κανόνων τήρησης της δημόσιας τάξης, επιβολής ποινών σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών καθώς και ο έλεγχος των και η εποπτεία της σε θέματα οικονομικού χαρακτήρα, εργασιακών σχέσεων κλπ

Αυτονομία σημαίνει οι κανονισμοί του αθλήματος που δεν μπορούν να υπάγονται στην Πολιτεία. Δεν γίνεται να λαμβάνονται διοικητικά μέτρα εναντίον ΠΑΕ καθώς η πειθαρχική εξουσία πηγαίνει στον Υφυπουργό. Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας στα κόμματα».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Πέτρος Κωνσταντινέας ο οποίος τόνισε:
 

«Η ΕΠΟ που δεν έχει εναρμονίσει το καταστατικό της με  FIFA και UEFA, μιλάει να σεβαστούμε τις διεθνείς συνομοπονδίες! Παραδείγματος χάριν, δεν έχει συγκροτήσει σώμα επιθεωρητών για τη διαφθορά.  Δεύτερον: που είναι τα λεφτά της UEFA κύριε Γκιρτζίκη; Τρίτον: Που είναι ο κώδικας ηθικής που έχετε εναρμονίσει όταν το μισό Δ.Σ. και οι μισοί διαιτητές κατηγορούνται και παραμένουν στις θέσεις τους;

Προσωπική ερώτηση. Αυτή τη στιγμή ο Ειδικός Ανακριτής διερευνά  καταγγελίες για στημένους πίνακες, κατόπιν καταγγελιών ιδίου μέλους σας. Σας ερωτώ κ. Γκιρτζίκη, είστε περήφανος για το Δ.Σ. της ΕΠΟ  αυτή τη στιγμή; Αν όχι, να βγείτε και να κάνετε δήλωση στον Τύπο. Σας ομιλεί ένας που ξέρετε τι έχει πάθει. Σας ευχαριστώ».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ) σημείωσε:
 

«Καθίστε, γιατί δεν καταλαβαίνω. Έχει το νομοσχέδιο άρθρα που ελέγχει τους κανόνες του παιχνιδιού; Το νομοσχέδιο δεν παρεμβαίνει σε αυτά. Παρεμβαίνει σε ένα βασικό ζήτημα και να μην κρυβόμαστε πίσω από FIFA και UEFA, θα δεχτούμε δηλαδή αν αυριο-μεθαύριο η FIFA και η UEFA θα έρθει, να πει ότι μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου γίνεται ό,τι θέλω εγώ χωρίς να λαμβάνω υπόψη το Κράτος, θα το δεχτούμε;;;

Η παρέμβαση είναι για τα δικαιοδοτικά όργανα σε ένα πλαίσιο που μας περιγράφηκε με τα μελανότερα χρώματα. Γιατί η ΕΠΟ δεν θέλει τους Δικαστές. Ψαχνόμαστε για την αυτονομία. Το Νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα που άπτονται στην ευθύνη του Κράτους. Ο ίδιος ο κόσμος σας έχει γυρίσει την πλάτη στο ποδόσφαιρο.

Εμείς προτείνουμε ριζικότερες λύσεις, αλλά με το Νομοσχέδιο έχουμε πρόβλημα για το τι ΔΕΝ κάνει όχι με αυτά που κάνει. Εξαντλείται σε ζητήματα νομιμότητας σε ζητήματα σκοπιμότητας είναι θέμα της ομοσπονδίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)