to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 17.01.2014

Κοινωνία

Έντονες αντιδράσεις για την καταδίκη του Γέροντα Παστίτσιου

Έντονες αντιδράσεις ξεσήκωσε η χθεσινή δεκάμηνη καταδίκη με αναστολή του Φίλιππου Λοϊζου, εμπνευστή του "Γέροντα Παστίτσιου", για "καθύβριση θρησκεύματος".


Το (μη) θέμα αναδείχθηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής –και νυν θαμώνα των ελληνικών φυλακών– Χρήστο Παππά, με ερώτησή του στη Βουλή. Επειδή τότε δεν ξέραμε πως η ΧΑ είναι ένα ναζιστικό κόμμα με συμμορίτικη δράση, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αυτόματα και μέσα σε λίγες μέρες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε και συνέλαβε τον επικίνδυνο εγκληματία. (Διαβάστε το σχετικό άρθρο της Ντίνας Τζουβάλα)

"Άνθρωπος καταδικάστηκε σε φυλάκιση στην Ελλάδα για διακωμώδηση μοναχού", σχολιάζει το πρακτορείο Reuters

Στο ίδιο ύφος και η εφημερίδα Guardian σχολιάζει: "Χιλιάδες Έλληνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη σύλληψη (του Φ. Λοϊζου) το 2012", ενώ τονίζεται ότι οι κατηγορίες εναντίον του συγκροτήθηκαν έπειτα από σχετική ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, και συγκεκριμένα του Χρήστου Παππά.

Η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής στην Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "Η καταδικαστική απόφαση για τον "Γέροντα Παστίτσιο" αποτελεί ντροπή και για την ελευθερία και για τη δημοκρατία".

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εξέφρασε "την ανησυχία του για το πλήγμα που δέχτηκε το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης ύστερα από την καταδίκη σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή του Φίλιππου Λοϊζου, δημιουργού της σατιρικής φιγούρας του Γέροντα Παστίτσιου".

"Το δικαίωμα στην άσκηση ελεύθερης σάτιρας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελεί ουσιώδες κεκτημένο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Η παραβίασή του θέτει σε κίνδυνο τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες", καταλήγει η ανακοίνωση.

"Στο μεσαίωνα ολοταχώς" σχολιάζει και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Παρά τη χαμηλή της θέση στις επικοινωνιακές προτεραιότητες της συγκυρίας, η σημερινή καταδίκη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης "Γέρων Παστίτσιος" αποκτά εμβληματικό εκτόπισμα. Η πρώτη, μετά από δεκαετίες, αναβίωση της διάταξης που ποινικοποιεί την "καθύβριση θρησκεύματος" εγγράφεται στην πρόσφατη σειρά φαινομένων παλινόρθωσης των πιο σκοτεινών σελίδων της ιστορίας των δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ενώ τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδεύουν με βαρύτατες κατηγορίες στη φυλακή, οι κινητοποιήσεις και οι συμμαχίες της ήδη πιάνουν τόπο καθώς οι ιδεολογικές της επιλογές έχουν διαχυθεί σε θεσμούς που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θυμίζουμε πως η αστυνομική κινητοποίηση που οδήγησε στη σύλληψη του δημιουργού της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε από επερώτηση του προφυλακισθέντα ως υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης το Σεπτέμβριο 2013.

Έχοντας αγωνιστεί σε ανύποπτο χρόνο για την ελευθερία του λόγου και της τέχνης καθώς και για τον απεγκλωβισμό του κράτους και του δικαίου από το βραχνά της θεοκρατίας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διακατέχεται όχι πια από απλή ανησυχία, αλλά δυστυχώς από βεβαιότητα για μια θεσμική και ιδεολογική οπισθοδρόμηση που δεν φαίνεται να έχει τέλος.

Ας αναλογιστούν τις συνέπειες της αδράνειάς τους όσοι νόμιζαν πως οι παρωχημένοι νόμοι δεν χρειάζεται να καταργηθούν αφού δήθεν έχουν απενεργοποιηθεί στην πράξη.  Ας αναλογιστούν τις συνέπειες της αφέλειάς τους όσοι εμπιστεύονται στη διακριτική εξουσία της ελληνικής δικαιοσύνης, ως έχει, αποκλειστικές αρμοδιότητες για την ανάταξη της πολιτείας και την προκοπή της κοινωνίας.

Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι η ελευθερία του λόγου, θεμελιώδης πυλώνας της κοινωνικής συμβίωσης σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, τελεί υπό αμφισβήτηση όχι μόνο από τους καταστατικούς εχθρούς της δημοκρατίας αλλά από τους πολιτειακά εντεταλμένους προστάτες της". 

Συγκέντρωση και διαμαρτυρία με αφορμή την καταδίκη του Γέροντα Παστίτσιου προγραμματίστηκε μέσω facebook για το Σάββατο 19-01 στην πλατεία Εξαρχείων στις 18.30.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)