to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:47 | 07.03.2013

Διεθνή

Έντονες αντιδράσεις για τη μεταφορά τοξικομανών στην Αμυγδαλέζα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η επιχείρηση που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας, μεταφέροντας τοξικοεξαρτώμενα άτομα στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.


Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αναφέρει πως αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασία με υγειονομικές μονάδες του Υπουργείου Υγείας προέβησαν στη μεταφορά στην Αμυγδαλέζα και στην παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε 132 άτομα (76 Ελλήνων και 56 αλλοδαπών).

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας τους χορηγήθηκαν σάντουιτς, ζεστή σούπα και φιάλες νερού και στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.

Η ΓΑΔΑ σημειώνει ακόμη πως «για πρώτη φορά δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών συνδυάζονται με δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και υγειονομικής περίθαλψης» και προσθέτει πως «οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την αναβάθμιση του κέντρου της Πρωτεύουσας». 

«Κουρελόχαρτο τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Όμως σε κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΑΡΓΩ και ΙΑΝΟΣ, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο, όπως σημειώνουν, εξαρτημένα άτομα «περισυνελέγησαν» και μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα για καταγραφή και ιατρικές εξετάσεις, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση.

Μάλιστα σημειώνουν πως «άλλη μια φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων γίνονται  κουρελόχαρτο στην Ελλάδα της κρίσης». Ειδικότερα επισημαίνουν πως «μετά τον Ξένιο Δία, τη διαπόμπευση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και τις επιχειρήσεις- σκούπα,  το περιστατικό αυτό γίνεται ακόμα ένας μελανός κρίκος στο φαύλο κύκλο που βαθαίνει την κοινωνική αδικία και την κοινωνική κρίση».

Τονίζουν μάλιστα πως «ενέργειες όπως αυτή, που υιοθετούνται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, το σύνταγμα και το νόμο και οδηγούν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο». 

ΟΕΝΓΕ: Τραγικό πογκρόμ

Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει νωρίτερα και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, χρημοποιώντας όμως ιδαίτερα σκληρή γλώσσα:

«Φαίνεται πως υπέστη μετάλλαξη ο Ξένιος Ζευς, αυτό το υπερτροφικό και κτηνώδες τέκνο του κ. Δένδια. Χτες λοιπόν, αντί του πογκρόμ μεταναστών ο Ζευς επιδόθηκε σε επιχείρηση-σκούπα κατά ναρκομανών, οι οποίοι καταγγέλλεται πως μεταφέρθηκαν ομαδικά στο Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας. 

»Τέλος λοιπόν στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενώ στα αντίστοιχα Τμήματα που δημιουργήθηκαν στα Νοσοκομεία φημολογείται πως, αντί ψυχιάτρου, εφεξής θα προΐσταται αξιωματικός των ΜΑΤ.

»Το τραγικό είναι πως το πογκρόμ εξελίσσεται ενώ ταυτόχρονα στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο κατά των ναρκωτικών, από το οποίο ο σκοταδισμός και αυταρχική πολιτική επιχειρούν να αφαιρέσουν κάθε ίχνος σύγχρονης αντίληψης, ώστε να το μετατρέψουν αποκλειστικά σε ζήτημα σωφρονιστικής πολιτικής».

Καταλήγοντας τόνιζε πως η ΟΕΝΓΕ πιστεύει πως το ζήτημα των ναρκωτικών αποτελεί βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να χαραχθεί εθνική στρατηγική, στην οποία καμία θέση δεν έχουν οι δυνάμεις καταστολής. Και ζητούσε «να πάψει αμέσως η επιχείρηση-σκούπα και να ενισχυθούν οι δομές απεξάρτησης με προσωπικό, υποδομές και πόρους».

Υπεραμύνεται των ενεργειών του το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Απαντώντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για κριτική ενταγμένη σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και χρησιμοποίηση απαράδεκτων εκφράσεων που «εκθέτουν απλώς όσους τις εκφράζουν».

Σημειώνει μάλιστα πως «δυστυχώς όμως, όπως εύκολα διαπιστώνει κάποιος, όσοι ασκούν κριτική δεν υποβάλλουν ταυτόχρονα καμία πρόταση».

Το υπουργείο αναφέρει ακόμη πως «η Ελληνική Αστυνομία ούτε έχει αρμοδιότητα στην απεξάρτηση εθισμένων ατόμων από τα ναρκωτικά ούτε διεκδικεί τέτοιο ρόλο, έχει αρμοδιότητα όμως στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της πρωτεύουσας και στο να σταματήσουν οι αποκρουστικές σκηνές της δημόσιας χρήσης τους».

«Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πάντως, ανταποκρινόμενο στο δικό του ρόλο, δεν προτίθεται να επιτρέψει να διαιωνισθεί μια απαράδεκτη κατάσταση, η οποία εκθέτει την Πολιτεία και τον ανθρωπισμό μας. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο φρόντισε ώστε για πρώτη φορά να υπάρχει και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εθισμένους χρήστες ναρκωτικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας» προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Εξηγήσεις ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Πάντως, σε κοινή τους ανακοίνωση οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως «η επιχείρηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων ως ασθενών, παραβιάζει τα δικαιώματα τους και τους στιγματίζει κοινωνικά ως παραβατικά στοιχεία».

Σημειώνουν μάλιστα πως «ο εκ των υστέρων ισχυρισμός ότι αυτό έγινε προς βοήθεια τους, στερείται επιχειρημάτων καθώς αγνοήθηκε πλήρως ο αρμόδιος γι΄ αυτό Οργανισμός, που είναι ο ΟΚΑΝΑ».

Καταλήγοντας, τονίζουν πως «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καλείται να δώσει εξηγήσεις» και προαναγγέλουν την κατάθεση αύριο Παρασκευή σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δείτε ακόμα ένα σχετικό ρεπορτάζ

Έφοδοι ναζιστικής έμπνευσης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)