to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 26.02.2018

Κοινωνία

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε Ήπειρο, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Επιδείνωση παρουσιάζει από τη νύχτα ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα - Έντονη χιονόπτωση πλήττει από νωρίς το πρωί τις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης - Προβλήματα από την κακοκαιρία και στην Κεντρική Ελλάδα - «Ψυχρή εισβολή» με χιονοπτώσεις στην Ήπειρο


 Στα λευκά "ντύθηκε" η Βόρεια Ελλάδα μετά τη ραγδαία επιδείνωση του καιρού. Πυκνές νιφάδες χιονιού πέφτουν τις τελευταίες ώρες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία με αποτέλεσμα αρκετά σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, θα παραμείνουν κλειστά για την ασφάλεια των μαθητών.

   Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι τοπικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη χιονόπτωση. Ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υποστήριξε πως η χιονόπτωση είναι ισχυρή και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες.

   'Οπως είπε ο κ.Στεργιάδης έχουν ήδη διανεμηθεί 5.000 τόνοι αλάτι στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στους δρόμους βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μην υπάρξουν προβλήματα με την κυκλοφορία των οχημάτων.

   Ωστόσο, το πρόβλημα θα παρατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα οπότε και οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας μέχρι την Πέμπτη, 1 Μαρτίου, και υπάρχει ο κίνδυνος του παγετού.

   Σε αρκετούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης χιονίζει από τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να "ασπρίσουν" στέγες και αυλές σε Χορτιάτη, Φίλυρο, Εξοχή και Ασβεστοχώρι.

   Ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη ενημερώνει πως η κατάσταση στους κύριους οδικούς άξονες είναι ομαλή και πως είναι δυνατή η πρόσβαση για τους ενδιαφερόμενους στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Λόγω της χιονόπτωσης θα παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία σε Χορτιάτη, Φίλυρο, Εξοχή και Ασβεστοχώρι. 

   Εξαιτίας της χιονόπτωσης και προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών στο χώρο των σχολικών μονάδων τα σχολεία του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

   Στον δήμο Λαγκαδά, οι εργαζόμενοι εργάστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Για λόγους ασφαλείας θα μείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις δημοτικές ενότητες Βερτίσκου, Λαχανά και Σοχού.

   Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παρατηρείται ελαφρά χιονόπτωση, ωστόσο παρατηρούνται σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους.

Ο δήμος Έδεσσας εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς λόγω του βάρους του χιονιού σπάνε τα κλαδιά των δέντρων με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών ή φθορών περιουσιών εδικά όσον αφορά τα αυτοκίνητα.

Για το λόγο αυτό, καλούνται οι πολίτες να δηλώσουν στο Δήμο Έδεσσας φαινόμενα με πεσμένα κλαδιά από το βάρος του χιονιού ώστε να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο δήμο Κατερίνης, από τα ξημερώματα οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Με συντονισμένες ενέργειες, με το μηχανολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό, είναι επί ποδός προκειμένου να μην κλείσουν οι δρόμοι. Από το πρωί επιχειρούν τρία γκρέιντερ, δύο αλατιέρες, ένας φορτωτής, δύο ειδικά εξοπλισμένα (με εκχιονιστήρα) οχήματα και τρακτέρ.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ο δήμος Κατερίνης αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ομοίως, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, εξαιτίας της χιονόπτωσης, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Άργους Ορεστικού καθώς και οι παιδικοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου.

Επιπλέον, με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής για την ασφάλεια των μαθητών.

 

Κλειστά σχολεία σε όλη τη δυτική Μακεδονία

 Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθήκων και της χιονόπτωσης που πλήττει από νωρίς το πρωί τις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά σήμερα (26 Φεβρουαρίου), με αποφάσεις των δημάρχων. 

   Στην Εγνατία οδό η κίνηση των οχημάτων γίνεται χωρίς προβλήματα, ενώ χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο της Φλώρινας, της Καστοριάς των Γρεβενών και της Κοζάνης.


Αποκαθίσταται η συγκοινωνία στην Κεντρική Ελλάδα

Σε ύφεση είναι τα καιρικά φαινόμενα στην κεντρική Ελλάδα, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα για αποκατάσταση της συγκοινωνίας στους δρόμους, όπου νωρίτερα είχαν επιβληθεί περιορισμοί.

Η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό-Καρδίτσα και Τρίκαλα και από Λαμία προς Καρπενήσι έχει αποκατασταθεί, ενώ μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας Στερεάς διανοίγουν και το υπόλοιπο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Φθιώτιδας.

Οι βροχοπτώσεις στα πεδινά έχουν σταματήσει από τις 09.00 με συνέπεια να απομακρύνεται ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού και μαζί να απομακρύνεται και η πιθανότητα για πλημμύρες.

Ωστόσο, υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ δεκάδες είναι οι κλήσεις στην πυροσβεστική για να παρέμβει και να αντλήσει νερά από υπόγεια στα νότια της πόλης της Λαμίας.

Μέχρι και ένα μέτρο, το χιόνι στα ορεινά του νομού Τρικάλων - Πλημμύρες στα πεδινά

 Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τον νομό Τρικάλων με ισχυρή χιονόπτωση στα ορεινά -όπου το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο- και ισχυρές καταιγίδες στα πεδινά.

   Στην περιοχή του Βαλτινού, στον δήμο Τρικκαίων, το νερό έχει εισχωρήσει σε κατοικίες, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον νομό, με κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ποταμών, όπως και σε σημεία της πόλης των Τρικάλων.

   Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όσο και οι τέσσερις δήμοι, με μηχανήματα προσπαθούν να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό και να αποτρέψουν τυχόν υποχωρήσεις σε αναχώματα ποταμών. 

   Ο δήμος Τρικκαίων με ανακοίνωσή του τονίζει πως σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Βαλτινό. Λόγω των καιρικών συνθηκών, θα παραμείνουν κλειστά το νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Βαλτινού.

   Επίσης, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης σήμερα, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του δήμου Καλαμπάκας.


Προβλήματα από την κακοκαιρία στον Νομό Λάρισας - Κλειστά τα σχολεία σε ορεινές περιοχές

 Προβλήματα σημειώνονται από τη χιονόπτωση, αλλά και την ισχυρή βροχή σημειώνονται σε περιοχές του νομού Λάρισας.

   Αρκετό χιόνι έπεσε στα ορεινά του νομού Λάρισας, κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας, όπου δημιούργησε μικρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Ελασσόνας θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας, όπως και τα νηπιαγωγεία σε Αιγάνη και Mελιβοία.

   Νωρίς το πρωί, στη πόλη της Λάρισας έπεσε χιονόνερο, ενώ στα παράλια του δήμου Αγιάς, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε αντλήσεις υδάτων από σπίτια.


Προβλήματα από τη βροχόπτωση στα παράλια του Δήμου Αγιάς

Προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ώρες στα παράλια του Δήμου Αγιάς, καθώς η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην περιοχή της Βελίκας εγκλωβίστηκε στο σπίτι του λόγω της εισροής νερών και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό του.

Επίσης σε όλο τον παραλιακό άξονα του Δήμου Αγιάς, τα ρέματα κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού και η κίνηση των οχημάτων είναι αρκετά δύσκολη.


«Ψυχρή εισβολή» με χιονοπτώσεις στην Ήπειρο

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται από χθες το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων.

Από το Πωγώνι και την Κόνιτσα ίσαμε τα Τζουμέρκα, ακόμη και στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, το χιόνι εξακολουθεί να πέφτει πυκνό. Στο Μέτσοβο, τη Μηλιά και τη Βοβούσα έχει ήδη ξεπεράσει το μισό μέτρο.

Η Πολιτική Προστασία της Ηπείρου σε συνεργασία με τους δήμους επιχειρεί με 20 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου το οδικό δίκτυο να κρατηθεί ανοικτό και ασφαλές.

Από τις 4 τα ξημερώματα, σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών μετά το Μέτσοβο προς τα Γρεβενά, για να γίνει σωστός αποχιονισμός του οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό. Για δύο ώρες σταμάτησε η κυκλοφορία των φορτηγών και στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης, από το Καλπάκι μέχρι την Κόνιτσα.

Σήμερα, λόγω των καιρικών συνθηκών, τα σχολεία στο Μέτσοβο παραμένουν κλειστά.



Έντονη χιονόπτωση στις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης

Χιονίζει από τα ξημερώματα σε όλες τις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου να γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν λειτούργησαν πολλά σχολεία.

   Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας χιονίζει από νωρίς το πρωί σε όλες τις ορεινές τοπικές και δημοτικές κοινότητες των δήμων Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Εκχιονιστικά αυτοκίνητα και αλατιέρες των δήμων και της Αντιπεριφέρειας ρίχνουν συνεχώς αλάτι, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο των περιοχών. Κλειστά είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις κοινότητες Νικήσιανης και Γεωργιανής του δήμου Παγγαίου.

   Στη Θάσο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και από τα δυο λιμάνια, της Καβάλας και της Κεραμωτής, λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ χιονίζει στις ορεινές κοινότητες του νησιού. Με απόφαση του δημάρχου, για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

   Στη Δράμα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, επικρατεί μικρής έκτασης χιονόπτωση ακόμα και μέσα στην πόλη, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό επαρχιακό οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα στον δρόμο που οδηγεί στο Κάτω Νευροκόπι.

   Στην Ξάνθη επικρατεί χιονόπτωση σε όλες τις ορεινές περιοχές, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στον δρόμο προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Με απόφαση του δημάρχου Μύκης κλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ με απόφαση του δημάρχου Ξάνθης κλειστά έμεναν τα σχολεία στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης. Επίσης προβλήματα παρουσιάστηκαν στην κυκλοφορία των υπεραστικών λεωφορείων από την πόλη της Ξάνθης προς τις ορεινές περιοχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)